Internațional

Mozaic international: Primăvară arabă pentru al-Qaida

Ziarul de Vrancea
26 iun 2012 669 vizualizări
Revoltele "primăverii arabe" au deschis noi oportunităţi pentru reţeaua al-Qaida,care încearcă să se reconstruiască, în acest context crescând riscurile de atac din partea eventualilor "candidaţi" britanici racolaţi pentru acţiuni teroriste, estimează şeful MI-5 (contraspionajul britanic).

Instabilitatea apărută în urma colapsului regimurilor răsturnate de mişcările arabe a creat un "mediu permisiv pentru al-Qaida", a constatat Jonathan Evans, în cadrul unei conferinţe de presă la Londra. "Candidaţii la Jihad" britanici efectuează călătorii în străinătate în căutarea unor posibilităţi de antrenament şi acţiuni militante, a spus directorul general MI-5, indicând că serviciul său are dovezi în acest sens. "Unii vor reveni în Marea Britanie şi vor constitui o ameninţare chiar şi aici", a subliniat el, adăugând că este vorba de "o evoluţie nouă şi îngrijorătoare care s-ar putea agrava". Influenţa al-Qaida se îndepărtează de Afganistan şi Pakistan pentru a se ancora în Yemen, Somalia sau Sahel, a mai indicat şeful contraspionajului britanic. "Ieşim dintr-o perioadă de ameninţare acută şi precisă pentru a intra într-una în care ameninţarea este mai puţin monolitică, dar mult mai mai difuză", a estimat acesta. În 2005, patru militanţi fundamentalişti britanici au provocat moartea a 52 de persoane în transportul în comun la Londra în urma unei operaţiuni-sinucigaşe coordonate.

Şefi de stat şi de guvern ai ţărilor riverane Mării Negre s-au întalnit ieri la Istanbul

Pe fondul amplificării tensiunilor cu Siria, Turcia a găzduit ieri, la Istanbul, cel de-al 20-lea summit, aniversar, al şefilor de stat sau de guvern din Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), România fiind reprezentată de preşedintele Traian Băsescu şi de ministrul de externe Andrei Marga. Turcia vrea ca statele din regiunea Mării Negre, reunite în cadrul OCEMN, să-şi amplifice dialogul la nivel politic pentru a aborda, printre altele, conflictele îngheţate din zonă, potrivit unui înalt oficial din cadrul Ministerului turc de Externe. "Avem conflicte îngheţate. Până acum nu le-am putut rezolva, dar trebuie sa încercăm să le administrăm", a afirmat oficialul turc, care a dorit să rămână sub protecţia anonimatului, fără a menţiona disputele vizate. Din categoria conflictelor îngheţate recunoscute de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice şi din regiunea Mării Negre fac parte cele din Transnistria, Nagorno-Karabah, Abhazia şi Osetia de Sud. La summitul de ieri au luat parte şase şefi de stat - Abdullah Gül (Turcia), Tomislav Nikolic (Serbia), Traian Băsescu (România), Ilham Aliev (Azerbaidjan), Mihail Saakaşvili (Georgia) şi Nicolae Timofti (Republica Moldova) - şi doi şefi de guvern - Boiko Borisov (Bulgaria) şi Sali Berisha (Albania). Rusia şi Ucraina au fost reprezentate la nivelul vicepremierilor, iar Grecia şi Armenia, la nivelul Ministerelor de Externe. Printre principalele proiecte ale OCEMN se numără Austostrada Inelară a Mării Negre (circa 7.000 de kilometri), care ar urma să lege statele din regiune. Tronsoanele din Turcia şi din Grecia care vor fi incluse în proiect sunt operaţionale deja, însă nu există un termen limită sau unul preconizat pentru finalizarea întregii autostrăzi, potrivit sursei menţionate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.