Internațional

Îngrijorare în Israel după instalarea noului preşedinte egiptean

Ziarul de Vrancea
25 iun 2012 685 vizualizări
Ziarele evreieşti au titrat ieri articolele pe această temă "Întuneric în Egipt", "Victorie periculoasă" sau "Teama a devenit realitate" n Mohamed Morsi noul lider de la Cairo a anunţat deja că vizează rediscutarea tratatelor semnate cu Israelul şi chiar a acordurilor de pace de la Camp David

Cotidienele israeliene şi-au exprimat ieri la unison îngrijorarea cu privire la noile date din teritoriu după victoria lui Mohamed Morsi, candidatul Fraţilor Musulmani, la alegerile prezidenţiale în Egipt. "Întuneric în Egipt", titrează Yediot Aharonot, principalul cotidian popular, aluzie la una dintre cele zece molime consemnate în Bliblie. "Israelul este îngrijorat de venirea la putere a islamiştilor extremişti în Egipt", deşi Morsi a promis la început respectarea angajamentelor internaţionale ale Egiptului, precizează publicaţia.
"Victorie periculoasă", insistă editorialistul Semaler Perry, amintind că Morsi a condus anterior un comitet care preconiza "războiul împotriva acţiunilor sioniste" şi că gruparea palestiniană Hamas face parte din mişcarea Fraţii Musulmani. "Israelul trebuie să se repoziţioneze si să fie pregătit pentru orice eventualitate", avertizează confratele acestuia, Alex Fishman, specialist în probleme militare, evocând o posibilă "repunere în discuţie a acordurilor de pace şi a angajamentelor economice".
"Teama a devenit realitate: Fraţii Musulmani sunt la putere în Egipt", titrează cotidianul Maariv (centru-dreapta) dând asigurări că: "Tratatul de pace este pus la îndoială". Pragmatic, Yaacov Katz, expert în probleme militare la cotidianul în limba engleză Jerusalem Post (de dreapta), apreciază că "nimic nu se va schimba pe termen scurt în relaţiile cu Egiptul, întrucât Morsi se confruntă cu probleme mai urgente decât un război cu statul evreu".

Noul lider egiptean se uită spre Iran

Noul preşedinte egiptean, islamistul Mohamed Morsi, a promis consolidarea relaţiilor între Iran şi Egipt, întrerupte în urmă cu peste 30 de ani, şi a anunţat că vrea "revizuirea" acordurilor de pace cu Israelul, potrivit unui interviu acordat agenţiei iraniene FARS. Consolidarea relaţiilor între Iran şi Egipt, "va creea un echilibru strategic regional şi face parte din programul meu", a declarat Morsi duminică într-un interviu acordat agenţiei FARS, cu câteva ore înainte de anunţul oficial al victoriei sale în alegerile prezidenţiale.
Morsi a adăugat că Egiptul va "revizui acordurile de la Camp David" privind pacea cu Israelul. "Dar toate acestea vor fi realizate de organele guvernamentale şi Cabinet, întrucât nu voi lua nicio decizie singur", a precizat acesta. "Politica noastră faţă de Israel va fi bazată pe egalitate întrucât nu le suntem inferiori. Vom vorbi despre drepturile palestinienilor întrucât acest lucru este foarte important", a adăugat Morsi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.