Internațional

Se pune Siria cu NATO?

Ziarul de Vrancea
25 iun 2012 742 vizualizări
După incidentul petrecut vineri, cand un avion militar al Turciei a fost doborat de antiaeriana siriană, Damascul avertizează alianţa militară că teritoriul sirian este "sacru" n o reuniune NATO pe această temă a fost convocată pentru astăzi

Siria susţine că avionul de vânătoare turc doborât vineri de Siria a "încălcat suveranitatea siriană". Purtătorul de cuvânt al Ministerului sirian de Externe, Jihad Makdessi, a avertizat totodată NATO că teritorul sirian este "sacru". "Avionul militar turc a încălcat spaţiul sirian, dispozitivele siriene de apărare au ripostat, iar aparatul a căzut în interiorul apelor teritoriale siriene. Ceea ce s-a întâmplat este o încălcare flagrantă a suveranităţii siriene", a declarat Markdessi într-o conferinţă de presă organizată în opinia lui pentru a respinge "minciunile" oficialilor turci. Damascul a avertizat NATO, care va discuta astăzi despre avionul turc doborât vineri de armata siriană, că teritoriul său este "sacru", în cazul în care reuniunea va pune în discuţie o "agresiune", potrivit aceleiaşi surse.

Nou incident aerian

Un nou incident aerian între Siria şi Turcia, dar care nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale, s-a produs în spaţiul aerian de deasupra Mediteranei, a anunţat ieri o sursă diplomatică europeană. Un avion de tip Casa CN-235 de cercetare şi salvare aparţinând armatei turce, care participa la căutarea celor doi piloţi ai avionului F-4, a fost vizat de către un sistem de apărare sol-aer sirian, aceasta reprezentând ultima etapă înainte de deschiderea focului, a explicat această sursă. Acest sistem de apărare cuprinde un radar şi rachete. "Atunci când un avion este vizat de un sistem de apărare, el este avertizat de către instrumentele sale, iar aceasta este ceea ce s-a întâmplat", a precizat sursa citată. Nu se ştie dacă avionul se afla, la momentul incidentului, în spaţiul aerian sirian, adică la mai puţin 12 mile nautice (aproximativ 22 de kilometri) de coasta siriană, sau în spaţiul internaţional.

Ruşii îşi laudă armele

Avionul F-4 Phantom turc doborât vineri testa pentru NATO apărarea antiaeriană siriană, iar distrugerea sa a dovedit eficienţa sistemelor ruseşti cu care este echipată Siria, potrivit unor experţi ruşi citaţi ieri de agenţia RIA Novosti. Incidentul, survenit potrivit Ankarei în timp ce aparatul efectua o misiune de antrenament deasupra apelor internaţionale, iar potrivit Damascului, în timp ce pătrunsese în spaţiul aerian sirian, a cauzat un puseu de tensiune între cele două ţări. Agenţia RIA Novosti notează, citându-l pe expertul Said Aminov, că zborul viza, "după toate probabilităţile", să testeze sistemele siriene de apărare antiaeriană.
"Avionul zbura la altitudine joasă, iar acesta este unul dintre elementele-cheie ale încălcării oricărui sistem de apărare antiaeriană", adaugă RIA Novosti, citându-l pe Aminov, care conduce site-ul specializat "Vestnik PVO".
Această opinie este împărtăşită, potrivit RIA Novosti, de expertul rus Igor Korotcenko, de la Centrul de analiză a vânzărilor de arme internaţionale. Scopul probabil al misiunii era "de a forţa mijloacele de ochire ale bateriilor siriene să se declanşeze, de a activa staţiile radar şi poate de a provoca bascularea lor în regim de luptă", adaugă agenţia, care-l citează pe Igor Korotcenko. "Turcia este membru al NATO, unde se practică schimbul de date de recunoaştere cu ceilalţi membri ai alianţei, şi desfăşoară o activitate de informare radio-electronică activă în jurul Siriei", potrivit aceluiaşi expert.
Incidentul dovedeşte "eficienţa apărării antiaeriene siriene, a cărei bază este constituită din baterii cu rază medie de acţiune de producţie rusească Buk-M2E, Pechora-2M şi din sisteme de apărare antiaeriană Pantsir-S1", mai semnalează RIA Novosti, citându-l pe Said Aminov.

Armata siriană începe să se refugieze, şi ea, din calea războiului

Un general sirian şi doi colonei au dezertat ieri, fugind în Turcia, anunţă agenţia de presă Anatolia. Generalul a fugit în Turcia prin provincia Hatay (sud), împreună cu doi colonei şi 30 de soldaţi, în total fiind 196 de persoane, dintre care numeroşi copii şi femei. Un alt grup de 28 de civili, majoritatea femei şi copii, au fugit în Turcia, ajungând în tabăra de refugiaţi Sanliurfa. Turcia a înfiinţat numeroase tabere pentru refugiaţi la frontiera cu Siria, în provinciile Hatay, Gaziantep, Sanliurfa şi Kilis.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.