Internațional

Rechizitoriul îi recomandă lui Breivik spitalul de nebuni

Ziarul de Vrancea
21 iun 2012 590 vizualizări
Parchetul norvegian a cerut internarea asasinului într-un centru psihiatric n anunţarea verdictului este aşteptată să aibă loc pe 22 iulie, cand se va împlini un an de la masacrarea celor 77 de persoane, în majoritate adolescenţi

Parchetul din Oslo a cerut ieri internarea lui Anders Behring Breivik într-un centru psihiatric, apreciind că era psihotic şi iresponsabil din punct de vedere penal când a omorât 77 de persoane, anul trecut. Dacă judecătorii vor ajunge la o concluzie diferită privind starea de sănătate mentală a inculpatului, acesta va fi condamnat la 21 de ani de închisoare, termen care poate fi prelungit dacă se va stabili că el încă reprezintă un pericol social, precizează procurorul Svein Holden. "Cererea noastră este ca el să fie obligat să urmeze îngrijiri psihiatrice" într-o instituţie închisă, a declarat Holden, în încheierea rechizitoriului de aproape trei ore.
Parchetul de pe lângă Tribunalul din Oslo a început ieri să prezinte rechizitoriul în procesul lui Breivik. Procurorul Inga Bejer Engh a deschis şedinţa afirmând că "22 iulie 2011 a fost, şi este încă, un traumatism naţional. Mii de persoane au fost afectate direct sau indirect".
"Ceea ce agravează lucrurile este faptul că atacurile nu au fost impulsive, ci minuţios planificate pentru a ucide cât mai mulţi oameni cu putinţă", a spus Inga Bejer Engh, pe fondul divergenţelor privind sănătatea mintală a acuzatului.
Potrivit procurorului, "faptele sunt indiscutabile", iar organizaţia mistică pe care Breivik spune că o reprezintă - dar a cărei existenţă poliţia nu a putut să o dovedească - reprezintă una dintre ideile "delirante" care pot fi simptomatice pentru schizofrenie.
În actul de acuzare formal elaborat în martie, cei doi procurori s-au pronunţat pentru internarea psihiatrică a lui Anders Behring Breivik, lăsând calea deschisă pentru o cerere de încarcerare în cazul apariţiei unor noi elemente privind sănătatea mintală a acuzatului. Verdictul urmează să fie dat pe 22 iulie, la exact un an de la producerea masacrelor, sau pe 4 august.
Potrivit unui sondaj publicat luni, aproape trei din patru norvegieni sunt de părere că Anders Behring Breivik este suficient de sănătos psihic pentru a fi condamnat la închisoare, mai degrabă decât să fie internat într-o instituţie psihiatrică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.