Internațional

Să vezi şi să nu crezi:Năstase, de la patru case, la o biată celulă

Ziarul de Vrancea
20 iun 2012 744 vizualizări
Adrian Năstase a fost condamnat aseară definitiv de ICCJ, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis în parte recursurile făcute de Adrian Năstase şi ceilalţi inculpaţi din dosarul "Trofeul calităţii". Astfel, instanţa a casat sentinţa din ianuarie prin care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi, în rejudecare, a schimbat încadrarea juridică a faptei de care este acuzat. Pentru noua infracţiune reţinută în cazul lui Năstase, judecătorii au hotărât ca fostul premier să fie condamnat tot la doi ani de închisoare cu executare. Decizia în dosarul Trofeul Calităţii este definitivă şi urma începand de aseară să fie pusă în executare.
În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase fusese condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către un complet de trei judecători al instanţei supreme. În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an. Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.

Magistraţi: "Corupţie la cel mai înalt nivel"

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în 20 ianuarie 2009, pe Adrian Năstase, în dosarul "Trofeul calităţii în construcţii", fiind acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
"Activitatea infracţională din dosarul «Trofeul calităţii» reprezintă un caz de corupţie la cel mai înalt nivel, protagonist fiind unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai clasei politice româneşti", şi-au motivat decizia de condamnare magistraţii de la ICCJ, care au judecat cazul în prima instanţă.  De asemnea, magistraţii notau că în dosar nu este vorba despre o simplă finanţare ilegală a unei campanii electorale, care pare un fenomen obişnuit în România, ci despre punerea la dispoziţia lui Năstase a unor fonduri ilicite considerabile - de patru ori mai mari decât cele declarate oficial pentru întreaga campanie electorală a acestui candidat. Obţinerea acestor fonduri nu ar fi fost posibilă fără implicarea nemijocită în activitatea infracţională a unei instituţii publice, conduse de Paula Irina Jianu, "personaj aflat în sfera de influenţă" a lui Năstase şi a familiei acestuia.
"Prin schema pusă la punct de către inculpaţi, campania electorală a inculpatului Năstase a ajuns să fie finanţată de mii de persoane fizice şi juridice, participanţi la Trofeul Calităţii, dar fără ştirea şi consimţământul acestora, fiind evident că la momentul la care au luat decizia de a participa la această manifestare nu au avut reprezentarea că, în realitate, ceea ce se va finanţa prin taxele plătite de ei nu va fi o manifestare animată de scopuri generoase (promovarea şi evidenţierea calităţii în domeniul construcţiilor), ci campania electorală a unuia dintre candidaţii la Preşedinţia României", se mai arată în motivare.
Potrivit rechizitoriului DNA, prejudiciul total cauzat ISC prin faptele inculpaţilor este de 69.611.552.132 ROL, constituit din neîncasarea taxelor de la participanţi (61.549.713.021 ROL) şi din cheltuieli nelegale efectuate de ISC din fonduri proprii (8.061.839.111 ROL).

Cel mai înalt oficial politic condamnat până acum în România

"Trofeul calităţii", un caz mamut care a însemnat audierea a aproximativ 1000 de martori, este primul din cele trei procese în care este inculpat fost premier Adrian Năstase care s-a finalizat. Procesul, referitor la strângerea de fonduri pentru campania electorală a liderului PSD din 2004, Adrian Năstase, s-a încheiat după mai mulţi ani de sincope. Deciziiile definitive în alte două dosare - "Mătuşa Tamara" şi Zambaccian - încă sunt aşteptate.
Din 2005, dosarele referitoare la Adrian Năstase sunt subiect de discuţie la Bruxelles, iar Comisia Europeană a făcut nu o dată referire la soluţionarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, în speţă fostul premier PSD şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Condamnarea lui Adrian Năstase este o sentinţă rară la nivel european pentru un fost prim-ministru, notează Agenţia France-Presse. De altfel, "Năstase este cel mai înalt oficial politic condamnat până acum în România pentru acte de corupţie", subliniază AFP, notând că fostul premier este considerat de analişti mentorul politic al actualului prim-ministru Victor Ponta. "Fostul premier Adrian Năstase devine primul lider politic român condamnat la închisoare după căderea comunismului în 1989", titra aseară şi AP.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.