Internațional

Premierul Pakistanului, destituit de Curtea Supremă

Ziarul de Vrancea
19 iun 2012 304 vizualizări
Magistraţii i-au cerut preşedintelui ţării să desemneze un nou prim-ministru n cel de acum a fost declarat inapt pentru că a refuzat să redeschidă o anchetă ce îl viza tocmai pe şeful statului

Curtea Supremă de Justiţie din Pakistan l-a declarat inapt pe premierul Yousuf Raza Gilani în ceea ce priveşte exercitarea funcţiilor, la două luni după ce l-a condamnat pentru refuzul său de a redeschide urmărirea penală pentru corupţie împotriva preşedintelui ţării, a anunţat televiziunea de stat, preluată de agenţiile de presă internaţionale. Curtea Supremă i-a ordonat preşedintelui Asif Ali Zardari să adopte măsuri pentru alegerea unui nou premier. Nu s-a anunţat dacă acest verdict va genera demisia imediată a lui Gilani. Acesta afirmă constant că doar parlamentul, nu justiţia, poate decide destituirea sa.
Membri marcanţi ai Patidului Poporului Pakistanez (PPP), de guvernământ, au evocat posibilitatea înlocuirii urgente a lui Gilani cu un alt cadru al partidului, pentru a evita declanşarea unei crize cu instituţia judiciară şi un blocaj al puterii. Respectivul verdict intensifică incertitudinea politică şi fragilizează un guvern care se confruntă deja cu o violentă rebeliune islamistă, iniţiată de talibani afiliaţi la al-Qaida, şi cu o gravă criză economică şi socială.
Decizia Curţii Supreme de Justiţie ar putea deschide calea alegerilor legislative anticipate, în cursul acestui an. Gilani este primul premier în exerciţiu supus unui asemenea tratament, în istoria de 65 de ani a Pakistanului.
Instanţa cere totodată redeschiderea procesului împotriva preşedintelui Zardari pentru o presupusă deturnare de fonduri publice în valoare de 12 milioane dolari, între anii 1988-1990 şi 1993-1996, perioadă în care funcţia de prim-ministru era ocupată de soţia sa, Benazir Bhutto, asasinată în 2007.
Situaţia politică în Pakistan este urmărită îndeaproape de puterile occidentale, deoarece Pakistanul, singura putere militară nucleară din lumea musulmană, a devenit un veritabil sanctuar al unor reţele islamiste puternice, între care al-Qaida.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.