Internațional

Număr record de refugiaţi în toată lumea: 800.000

Ziarul de Vrancea
19 iun 2012 352 vizualizări
Crizele din Libia, Sudan şi Somalia au amplificat valul dezrădăcinaţilor din Afganistan, Irak şi Congo

Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) raportează un număr record de 800.000 refugiaţi în anul 2011, ca urmare şi a crizelor din Libia, Sudan, Somalia, fiind cea mai mare cifră înregistrată în acest secol. "În 2011 suferinţa a atins cote dramatice. Preţul plătit de atât de mulţi oameni aruncaţi în vâltoarea conflictelor într-un timp atât de scurt este enorm", afirmă António Guterres, Înalt Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi şi şeful UNHCR (Agenţia ONU pentru Refugiaţi). La finalul lui 2011, la nivel global, se înregistrau 42,5 milioane de oameni dezrădăcinaţi, aceştia fiind fie refugiaţi (15,2 milioane), fie persoane deplasate intern - dislocate în interiorul graniţelor ţării - (26,4 milioane), în timp ce 895.00 persoane asteptau o soluţonare a cererii lor de azil.
La nivel global, Afganistan rămâne ţara de origine pentru cei mai mulţi dintre refugiaţi (2,7 milioane) urmată de Irak (1,4 milioane), Somalia (1,1 milioane), Sudan (500.000) şi Republica Democrată Congo (491.000).
Aproximativ patru cincimi din numărul total de refugiaţi rămân în ţările învecinate lor, aceasta realitate reflectându-se în faptul că, de exemplu, cele mai mari populaţii de refugiaţi se regăsesc în Pakistan (1,7 milioane), Iran (886.500), Kenya (566.500) şi Ciad (366.500).
Cu un număr de 1.005 refugiaţi trăind în România la sfârşitul anului 2011, ţara noastră se afla pe locul cinci din şapte în grupul ţărilor Europei Centrale ce fac parte din Reprezentanţa Regională a UNHCR cu sediul la Budapesta. La finalul lui 2011, Polonia înregistra cel mai mare număr de refugiaţi (15.847) iar Slovenia cel mai mic (142). În Bulgaria erau înregistraţi 5.688 refugiaţi, în Ungaria 5.106 refugiaţi, în Republica Cehă 2.449, iar în Slovacia 584. Aceste cifre reprezintă numărul de refugiaţi aflaţi în evidenţă la sfârşitul lui 2011 şi care au primit statut de refugiat pe parcursul ultimelor două decenii (după semnarea Convenţiei de la Geneva - 1951 privind statutul refugiaţilor).
Dintre statele industrializate, Germania este ţara care găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi recunoscuţi (571.700), în timp ce Africa de Sud este ţara care a înregistrat cel mai mare număr de cereri de azil individuale (107.000), statut menţinut pe parcursul ultimilor patru ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.