Internațional

Mozaic international: De ce nu-i scutesc americanii pe polonezi de vize

Ziarul de Vrancea
19 iun 2012 440 vizualizări
Congresmanul republican Lamar Smith consideră că extinderea programului Visa Waiver pentru a include şi Polonia va spori riscul ca teroriştii să ajungă în Statele Unite ale Americii, relatează Warsaw Business Journal.

Într-o scrisoare adresată editorului publicaţiei politice Roll Call din Statele Unite, Smith, preşedintele Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanţilor, a declarat că programul Visa Waiver este o "portiţă de intrare pentru cei care vor să ne facă rău". "Ştim că programul a fost folosit de terorişti. Conspiratorul Zacarias Mussaui în atentatele de la 11 septembrie 2001, Richart Reid, care avea bomba în pantof şi conspiratorul de la World Trade Center 1993, Ahmed Ajaj, toţi au intrat sau au încercat să intre în Statele Unite prin acest program", a precizat acesta. În opinia lui Smith, Biroul de Contabilitate al Administraţiei americane a emis un raport potrivit căruia jumătate din statele incluse în program nu şi-au îndeplinit angajamentele de securitate convenite cu Statele Unite. În pofida faptului că Polonia este una dintre cele mai proamericane ţări din Europa - participând militar atât la războiul din Irak cât şi la cel din Afganistan - Polonia rămâne unul dintre cele patru state din Uniunea Europeană neincluse în program (celelalte sunt Bulgaria, Cipru şi România). Graniţa de est a Poloniei este şi una dintre graniţele UE, precum şi Spaţiului Schengen, în timp ce Agenţia UE pentru securitatea frontierelor, Frontex este situată tot la Varşovia.

Grecii încep să-şi ducă din nou banii la banci

Banii retraşi din băncile elene în contextul crizei datoriilor au început să revină, treptat, în depozite la instituţiile de credit după ce rezultatul alegerile parlamentare de duminică a calmat temerile că ţara ar putea părăsi zona euro, afirmă bancheri din Grecia, citaţi de Kathimerini. "Hemoragia s-a oprit", a afirmat un bancher. Una dintre băncile elene care înainte de alegeri înregistra ieşiri de 30 de milioane de euro pe zi, bani ce erau duşi acasă de greci sau păstraţi în cutii de valori, a constatat luni o schimbare rapidă a trendului. "Au venit înapoi circa 15 milioane de euro", a spus bancherul. Un al treilea bancher a afirmat că sunt intrări de depozite în sume de până la 10.000 de euro, ale grecilor cu economii mici, însă nu au fost aduse înapoi şi sume mari, de peste 50.000 de euro. "Nu am avut retrageri de depozite luni şi ne aşteptăm la aceeaşi situaţie şi marţi. Rezultatul alegerilor a ajutat", a spus bancherul. Depozitele din băncile elene au scăzut constant de la declanşarea crizei datoriilor la sfârşitul anului 2009, iar instituţiile de credit depind pentru lichidităţi de fonduri de la Banca Centrală Europeană şi Banca Greciei. De la începutul anului 2010, băncile din Grecia au pierdut depozite de 72 de miliarde de euro, circa 30% din total.

În cea mai puternică economie a lumii, 46 de milioane de oameni nu au asigurare medicală

Aproape un american din şapte (15,1% din populaţia Statelor Unite) nu a avut asigurare de sănătate în 2011, potrivit unui studiu al serviciilor de sănătate americane publicat ieri. Aproximativ 46,3 milioane de persoane (15,1%) nu erau asigurate pe caz de boală la momentul efectării studiului, 58,7 milioane (19,2%) nu aveau asigurare la un moment dat al anului de până în perioada la care a fost realizat studiul, iar 34,2 milioane (11,2%) nu erau asiguraţi de mai mult de un an, potrivit acestei anchete a Centrelor de Control al Bolilor (CDC). Studiul este publicat în contextul în care Statele Unite aşteaptă o decizie a Curţii Supreme, cea mai înaltă instanţă judiciară din ţară, asupra reformei emblematice a preşedintelui Barack Obama, care prevede obligativitatea asigurării de sănătate. Aproximativ 7% dintre copii, cu vârste de până la 18 ani, nu erau asiguraţi la momentul la care au fost chestionaţi, în aceeaşi situaţie aflându-se 27,9% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 19 şi 25 de ani, adică 8,4 milioane de persoane, precizează studiul. Numărul de persoane neasigurate a înregistrat o scădere la toate categoriile de vârstă în comparaţie cu anul precedent, relevă studiul, care arată că cele mai afectate sunt persoanele sărace (40% nu au asigurare), hispanicii, cei fără studii şi şomerii. Datele publicate reprezintă proiecţii la nivel naţional şi se bazează pe interviuri realizate în 32 dintre cele 50 de state americane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.