Internațional

Ungaria îl reînvie pe Horthy

Ziarul de Vrancea
18 iun 2012 501 vizualizări
în ultimul timp, numele dictatorului a fost dat unor obiective publice, iar un sat de langă Budapesta tocmai a dat tonul la busturi

Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite şi-a exprimat "profunda îngrijorare" în legătură cu ceea ce instituţia numeşte "reabilitarea ideologiei fasciste şi a liderilor fascişti din cel de-al doilea război mondial", într-un comunicat publicat la sfarşitul săptămanii trecute, scrie Politics.hu. În document, directorul muzeului, Sara J. Bloomfield, face un apel la liderii ungari să "renunţe la toate formele de antisemitism şi rasism şi să respingă orice efort de a onora personalităţi responsabile pentru genocidul evreilor din Europa".
Apelul vine după ce un bust din piatră al unei figuri foarte contestate din Ungaria, fostul regent Miklos Horthy (1920-1944), aliat al lui Adolf Hitler, a fost inaugurat sâmbătă la Csokako, un sat cu 1.300 de locuitori situat la circa 60 de kilometri vest de Budapesta.
"Horthy ne-a arătat calea", a declarat primarul din Csokako, György Furesz. "Această ţară a fost destrămată încă o dată, asigurarea unităţii ţării era una dintre priorităţile sale", a continuat primarul în faţa unei mulţimi de aproximativ 800 de persoane, dintre care unele agitau drapele sau purtau tricouri cu harta Ungariei mari.
În opinia susţinătorilor săi, Horthy este cel care a redat mândria unei ţări destrămate în 1920 în urma tratatului de la Trianon şi care a dat dovadă de patriotism după confruntările sângeroase din timpul efemerei Republici a Consiliilor (1919), susţinută de Rusia sovietică. Adversarii săi apreciază că Miklos Horthy, care a integrat Ungaria forţelor Axei (Roma-Berlin-Tokyo), este responsabil de moartea a mii de evrei şi romi ungari prin aplicarea legilor antisemite şi rasiste.
Într-un interviu apărut duminică în cotidianul austriac Die Presse, Orban a refuzat să îl califice pe Miklos Horthy drept dictator. Întrebat despre multiplicarea evenimentelor organizate în memoria sa, premierul a declarat: "Deciziile se iau exclusiv în colectivităţile locale".
Alte trei sate ungare l-au celebrat recent pe Miklos Horthy, dând numele său unui parc, înălţând o statuie din lemn de mari dimensiuni sau reamplasând o placă de marmură în memoria sa pe peretele unei şcoli, de unde fusese înlăturată în 1947.
Mai multe partide de opoziţie, organizaţii civile şi militanţi antifascişti au organizat duminică o demonstraţie cu ajutorul reţelei Facebook, reuşind să mobilizeze circa 2.000 de persoane în Piaţa Eroilor din Budapesta, pentru a protesta faţă de restaurarea epocii lui Miklos Horthy.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.