Internațional

Mozaic international: Dreapta şi sanga radicală, umăr la umăr în alegerile din Grecia

Ziarul de Vrancea
17 iun 2012 633 vizualizări
Dreapta şi stânga radicală se află aproape la egalitate în urma alegerilor legislative de ieri din Grecia, potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne.

Noua Democraţie avea un uşor avans, mai mic de un procent, faţă de socialiştii radicali de la Syriza, care erau cotaţi cu 30%. Acest lucru va obliga formaţiunile politice să încerce să formeze un Guvern de coaliţie, dar un asemenea scenariu de blocaj s-a produs deja la scrutinul de la 6 mai, cand primele două partide clasate - aceleaşi ca şi acum - nu au reuşit să ajungă la un acord de formare a unui Executiv de coaliţie, spre marea nemulţumire a europenilor şi creditorilor ţării, creând o incertitudine dăunătoare pentru viitorul ţării în Uniunea Europeană (UE). Neonaziştii din cadrul partidului Zori de Aur rămân în Parlament cu acelaşi scor ca în alegerile de pe 6 mai. În aşteptarea rezultatului alegerilor parlamentare din Grecia, băncile centrale din întreaga lume îşi pregătiseră planuri de urgenţă în eventualitatea unei înfrângeri a conservatorilor eleni, potrivit New York Times. Echipe speciale de gestionare a crizei au fost create în cadrul mai multor bănci, care a stat cu ochii pe rezultatele scrutinului repetat de ieri pentru ca în regim operativ să elaboreze decizii privitor la acţiunile ce se vor impune. Angajaţii Citigroup au desfăşurat chiar şi un test în eventualitatea ieşirii Greciei din zona euro şi apariţiei instabilităţii în sistemul bancar. În special, au fost testate sistemele de plăţi internaţionale efectuate de Citigroup.

Cainii vagabonzi din Sofia se hrănesc cu oameni

Un bărbat în vârstă de 89 de ani, care a fost atacat pe 12 iunie de câini vagabonzi la Sofia, a decedat ieri, devenind a doua victimă în mai puţin de trei luni ale atacurilor câinilor vagabonzi, care reprezintă o adevărată "plagă endemică" în capitala bulgară, comentează AFP. Bărbatul, suferind de demenţă, a fost găsit zăcând într-un parc, cu picioarele roase până la os. Pe 8 aprilie, un profesor universitar pensionar, în vârstă de 87 de ani, atacat la sfârşitul lui martie într-un cartier de la priferia capitalei, a murit din cauza rănilor, cu picioarele roase până la os, muşcături la nivelul feţei şi braţelor. Numărul de câini vagabonzi - zeci de mii în ţară - a crescut odată cu criza, familiile abandonându-şi câinii sau puii acestora. Animalele se deplasează în haite, ferindu-se soare şi atacând maşinile şi pietonii. Conform legii în vigoare, doar animalele bolnave şi agresive sunt eutanasiate. Celelalte sunt castrate, după care sunt duse înapoi în cartierul de unde au fost capturate, unde sunt lăsate în libertate, fără să se mai poată înmulţi.

Revoluţie în Bulgaria contra despăduririlor

Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, şi-a exprimat, sâmbătă, dreptul de veto faţă de amendamentele controversate la legea pădurilor adoptate miercuri de parlament. Mii de bulgari au ieşit pe străzile capitalei în ultimele trei seri pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de aceste amendamente, menite să înlesnească despăduririle pentru construirea unor pârtii de schi sau amplasarea unor utilaje la obiective turistice. În cele trei nopţi de proteste au fost blocate intersecţii cruciale din centrul Sofiei, ajungându-se la ciocniri între poliţiştii şi protestatari. Ocrotirea mediului înconjurător este nu numai un obiectiv naţional, ci şi unul comunitar, îşi motivează Plevneliev decizia. Preşedintele mai spune că reacţia fermă a societăţii a fost una temeinică, pentru că amendamentele legale au fost adoptate fără o dezbatere publică. Aceasta este a doua oară când şeful statului bulgar îşi foloseşte dreptul de veto împotriva unor prevederi legale adoptate cu voturile partidului GERB (centru-dreapta), din rândurile căruia provine el însuşi. Prima dată, acest lucru s-a întâmplat tot săptămâna trecută, când şeful statului a blocat un articol din legea sistemului judiciar care se referea la bonusurile primite de magistraţi.

Furtună magnetică pe Pămant în urma unei erupţii solare

O dublă ejectare de plasmă, în urma a două erupţii puternice solare joi şi vineri, au provocat o furtună magnetică în noaptea de sâmbătă spre duminică pe Pământ, relevă datele NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration/Administratia Nationala a Oceanelor si Atmosferei), citate de Agerpres. Sâmbătă, aproape de miezul nopţii (ora Europei), indicele triorar al activităţii Kp înregistrase un nivel 6, în condiţiile în care o intensitate geomagnetică normală nu ar trebui să depăşească gradul 5, pe o scară de la 1 la 10. Spre dimineaţă, indicele Kp coborâse la nivelul 4, unde se află şi în prezent. În plus, sateliţii GOES au înregistrat o creştere a fluxului de protoni în apropierea planetei noastre, dar acesta nu a crescut la niveluri periculoase pentru nave spaţiale, asigură experţii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.