Internațional

NASA a lansat cel mai puternic telescop

Ziarul de Vrancea
14 iun 2012 630 vizualizări
NASA a lansat cu succes, miercuri, telescopul spaţial NuSTAR, un dispozitiv cu raze X ce beneficiază de o rezoluţie fără precedent, capabil să cerceteze Universul şi mai ales găurile negre şi să îi ajute astfel pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine evoluţia cosmosului.

Racheta Pegasus XL, care a transportat NuSTAR, a fost lansată din zbor, în jurul orei 16.00 GMT, de la altitudinea de 11.900 dintr-un avion Lockheed L-1011, care decolase cu o oră mai devreme de la centrul de teste Reagan din Insulele Marshall din Oceanul Pacific.
Telescopul şi-a întins imediat antenele solare şi a transmis la scurt timp după aceea primele semnale captate, spre sol, prin intermediul sistemului de sateliţi al NASA. "NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) ne va ajuta să înţelegem cum a evoluat Universul după Big Bang pentru a deveni atât de complex ca în zilele noastre", a declarat Paul Hertz, directorul diviziei de astrofizică din cadrul NASA. "Vom vizualiza corpurile cereşti cele mai calde, cele mai dense şi cele încărcate cu cea mai mare cantitate de energie într-o manieră fundamental nouă", a explicat Fiona Harrison de la Institutul de Tehnologie din California.
NuSTAR va fi primul telescop spaţial capabil să creeze imagini cosmice cu ajutorul razelor X de înaltă energie, aceleaşi raze folosite în medicină pentru a vizualiza scheletul sau pentru scanarea bagajelor pe aeroporturi.
Telescopul va produce imagini cu o rezoluţie de 10 ori mai mare decât rezoluţia imaginilor obţinute cu telescoapele actuale şi va fi de 100 de ori mai sensibil ca predecesorii săi care funcţionează în aceeaşi zonă a spectrului electromagnetic.
NuSTAR va putea astfel să capteze energia înaltă a razelor X chiar şi dincolo de praful şi gazele care obstrucţionează observarea galaxiilor, a găurilor negre şi a stelelor neutronice aflate în centrul Căii Lactee. În primii doi ani ai misiunii sale, NuSTAR va cartografia anumite regiuni ale boltei cereşti pentru a face un recensământ al stelelor "prăbuşite" şi a găurilor negre de diverse dimensiuni. Pentru a realiza acest obiectiv, telescopul va scruta regiunile din vecinătatea centrului Căii Lactee.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.