Internațional

Mozaic international: Rusia acuză Statele Unite că furnizează arme opoziţiei din Siria

Ziarul de Vrancea
14 iun 2012 513 vizualizări
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, acuză Statele Unite că oferă armament insurgenţilor sirieni.

"Statele Unite furnizează opoziţiei siriene arme care sunt utilizate în luptele împotriva Guvernului sirian", a declarat Lavrov în cursul unei conferinţe de presă organizate în cursul vizitei efectuate la Teheran. Şeful diplomaţiei ruse a justificat astfel şi vânzarea de armament rus în Siria, argumentând că "nu este încălcată legislaţia internaţională, mai ales că sunt doar echipamente defensive".

Fostul preşedinte al Băncii Vaticanului se teme pentru viaţa lui

Fostul preşedinte al Băncii Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, destituit în urmă cu trei săptămâni pe motiv că nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile de serviciu, se teme pentru viaţa lui, relatează Financial Times. Săptămâna trecută, procurorii din Napoli şi Roma au efectuat o percheziţie la domiciliul acestuia din Piacenza şi la biroul din Milano, confiscând mai multe documente şi un dosar personal, care urma să fie încredinţat unor apropiaţi sau chiar secretarului personal al Papei Benedict al XVI-lea, "în eventualitatea că i se va întâmpla ceva". Zguduit de scurgerea de informaţii confidenţiale care au dus la arestarea majordomului Papei Benedict luna trecută, Vaticanul a reacţionat cu panică, exprimându-şi îngrijorarea faţă de aceste evenimente din viaţa lui Tedeschi. Totodată, acesta a precizat că destituirea lui Tedeschi la 24 mai de la conducerea Institutului pentru lucrări Publice a fost justificată de incompetenţă şi nu de intenţia acestuia de a implementa reforme care ar fi sporit transparenţa activităţii instituţiei.
Gotti Tedeschi – catolic conservator, bancher cu experienţă şi expert în etica finanţelor, a fost numit la conducera Institutului în 2009 pentru a organiza sistemul, care a făcut obiectul mai multor scandaluri între anii '80 şi '90. În opinia unui vechi prieten şi observator, care a preferat anonimatul, Gotti Tedeschi se teme pentru viaţa lui, nu în mod nejustificat, având în vedere moartea misterioasă a lui Roberto Calvi, fost preşedinte al Banco Ambrosiano, care a fost în proprietatea Institutului şi care a intrat în mod fradulos în faliment. Presa menţionează căderea acestuia în disgraţie după ce a cerut informaţii despre anumite conturi ale institutului, care au legătură cu politicieni, oameni de afaceri şi oficiali italieni, care maschează afacerile liderilor mafioţi.

Grecia mai are bani de salarii şi pensii pînă pe 20 iulie

Grecia dispune de circa 2 miliarde de euro pentru a asigura plata salariilor bugetarilor şi pensiilor pană pe 20 iulie, a scris ieri cotidianul Kathimerini, fără a cita sursa informaţiei. Mai multe publicaţii greceşti au relatat această informaţie, care a apărut pe surse în urma unei reuniuni de marţi seara între ministrul interimar al finanţelor, Georges Zannias, şi liderul stangii Syriza, Alexis Tsipras. Ministerul de finanţe nu a dezminţit informaţia pană ieri după-amiază. Marţi, ministerul a dat un comunicat în care anunţa că veniturile publice au crescut la 666 milioane de euro în primele 5 luni din 2012, mai puţin decît obiectivul prevăzut. Un eventual succes al lui Alexis Tsipras în alegerile de duminică, al cărui partid este cotat cu aceeaşi şansă ca Noua Democraţie (dreapta), îngrijorează mai multe medii europene. Mai multe state membre ale zonei euro ameninţa Grecia cu ieşirea din euro dacă ţara nu aplică planul de rigoare impus de doi ani.

Fumul degajat de motoarele diesel, cancerigen

Fumul degajat de motoarele pe motorină provoacă apariţia cancerului, a conchis un grup de experţi care lucrează pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Gazele rezultate sunt fără niciun dubiu una din cauzele cancerului pulmonar şi pot provoca de asemenea tumori la vezica urinară.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie în urma unui studiu la care au luat parte lucrători expuşi la un nivel ridicat de risc - mineri, muncitori feroviari şi şoferi de camioane. Reducerea expunerii la fumul degajat de motoarele diesel este însă recomandabilă pentru toată lumea, notează experţii OMS. Studii precedente au indicat că aceste gaze sunt probabil cancerigene pentru oameni. De această dată, OMS susţine că acestea sunt categoric o cauză a cancerului, în rând cu rumeguşul, plutoniul, radiaţiile solare şi alcoolul.
Potrivit experţilor OMS, persoanele care lucrează în industrii cu nivel ridicat de expunere la fum de motorină înregistrează un risc cu 40% mai mare de a face cancer la plămâni. Impactul asupra populaţiei în general, care este expusă la gaze de diesel la un nivel mult mai redus şi pentru perioade de timp mai scurt, nu este deocamdată cunoscut.  La fel ca la majoritatea elementelor cancerigene, acolo unde expunerea este mai mare, creşte şi riscul, iar unde expunerea este mai mică, riscul este mai mic, a explicat dr. Kurt Straif. De-a lungul timpului s-au făcut eforturi considerabile ca motoarele diesel să fie mai curate, iar în prezent se folosesc combustibili cu un conţinut redus de sulf şi motoare care ard combustibilul cu mai mare eficienţă, notează BBC.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.