Internațional

Mozaic national: Cum au votat românii

Ziarul de Vrancea
10 iun 2012 608 vizualizări
La alegerile de ieri au participat mai mulţi votanţi dar şi frecvenţa incidentelor la urne a crescut

Un bărbat de 53 de ani, din Petrila, şi-a dat foc la haine în incinta unei secţii de votare din oraş, el susţinând că a recurs la acest gest din cauză că ar fi avut probleme cu autorităţile locale, legate de restituirea unor proprietăţi. Bărbatul şi-a turnat pe haine petrol, pe care îl ascunsese într-o sticluţă, şi şi-a dat foc imediat ce a ieşit din cabina de vot. Echipajul de pompieri şi membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din Petrila, prezenţi la faţa locului, au intervenit prompt, cu pături ude şi un stingător, focul fiind stins la timp. Rapiditatea intervenţiei a făcut ca bărbatul să nu fi suferit vătămări corporale.
Un bărbat în vârstă de 42 de ani din comuna Curcani a fost reţinut de poliţişti ieri, pentru 24 de ore, după ce a distrus urnele din trei secţii de votare din localitate. Acesta era chiar unul dintre candidaţii la funcţia de primar al comunei. În cauză s-a întocmit dosar penal. Suspectul a fost reţinut de poliţişti, urmând să fie prezentat instanţei cu propunerea de arestare preventivă. 
Poliţiştii au reţinut-o ieri pentru 24 de ore şi pe Gineta B. din Orşova, de 65 de ani, care în cursul dimineţii a fost prinsă în timp ce introducea în urne buletine de vot false.  De asemenea, un tânăr de 24 de ani a fost amendat cu 2.200 de lei pentru că şi-a filmat cu telefonul mobil buletinul de vot în cabină şi la ieşirea de la vot.
Un membru al comisiei de votare de la o secţie din Mangalia precum şi unul dintre votanţi sunt anchetaţi de poliţişti după ce cetăţeanului i s-a dat un număr dublu de buletine pentru a vota. După ce a ştampilat buletinele, votantul nu le-a introdus în urne, ci în lenjeria intimă. Preşedintele secţiei de votare a solicitat anularea respectivelor buletine de vot.

Parvulescu: "Alegeri parlamentare camuflate"

Primele date oficiale arată o prezenţă la vot semnificativ mai mare decît la alegerile locale din 2008. Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Parvulescu, spune că alegerile locale "par mai degrabă nişte alegeri parlamentare camuflate". Unul dintre efectele acestei mobilizări este micşorarea diferenţelor dintre candidaţi în unele localităţi în care sondajele prognozau diferenţe mari. "Alegătorii par a nu ţine cont de problemele locale şi este mai mult un vot de protest la adresa clasei politice", explică Pîrvulescu. "Nu sunt sigur dacă aceasta prezenţa se vă menţine la parlamentare", a declarat Pîrvulescu.

Băsescu, foarte îngrijorat de numărul mare al incidentelor la urne

Preşedintele Traian Băsescu a votat, ieri, precizând că este "o zi test", în care se poate vedea dacă populaţia a înţeles că nimeni nu a vrut să taie salariile, dar că măsurile respective s-au impus în contextul crizei economice. "Pentru mine este o zi test, pentru că cei care candidează astăzi sunt şi exponenţi ai celor care au guvernat în perioada de criză. Este extrem de important să vedem dacă într-adevăr populaţia a înţeles că nimeni nu a vrut să taie nici salarii, nici să impună măsuri de austeritate, ci ţara trebuia trecută prin criză. Iar cei care nu au observat pot să se uite astăzi la Spania şi la Grecia şi mai au unde se uita prin Europa", a declarat Băsescu, după ce şi-a exercitat votul, la secţia 344 din Capitală.
Înainte de a intra în secţie, preşedintele a fost aplaudat de câteva persoane, care i-au strigat numele. La ieşire, şeful statului a fost iarăşi întâmpinat în aplauze. "Trăiască domnul preşedinte. Încă este şi va fi mereu", a strigat un cetăţean.
Aseară, preşedintele a declarat, într-o intervenţie la Antena 3, că este îngrijorat de frecvenţa mare a incidentelor din ziua alegerilor locale. "Sunt foarte îngrijorat de frecvenţa mare a neregulilor în procesul electoral", a spus Băsescu, el precizând că se referă la "incidente, la buletine, la plăţi în faţa secţiilor de votare". "Sunt informaţii pe care parţial le aveţi şi dumneavoastră şi lucrul acesta mă îngrijorează", a adăugat el. Preşedintele a menţionat totodată că are mai multe informaţii decât are presa despre nereguli existente la alegerile locale.

Damboviţa şi Buzău, cele mai "obraznice" judeţe în campanie

Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a declarat sambătă că procesul electoral s-a desfăşurat în parametri normali. Dobre a menţionat că în perioada campaniei electorale, între 11 mai şi 7 iunie, la nivelul întregii ţări au fost înregistrate 2380 de incidente, cel mai mare număr în Dâmboviţa (195) şi Buzău (138). Cel mai mic număr de incidente s-a constatat în judeţul Covasna (10), Sălaj (14) şi Harghita (15). Potrivit ministrului, din totalul de 979 de infracţiuni sesizate de la începutul campaniei, 339 sunt cu autori necunoscuţi şi 640 cu autori cunoscuţi pentru care sunt cercetate 955 de persoane la nivelul întregii ţări. Cele mai multe infracţiuni au fost înregistrate în Dâmboviţa (97), Neamţ (62), Bacău (50), iar cu autori necunoscuţi în judeţele Suceava, Neamţ şi Bacău, a precizat Victor Paul Dobre. El a mai informat că, până în prezent, au fost aplicate 878 de sancţiuni contravenţionale, cu o valoare totală de 35.960 de lei, cele mai multe înregistrându-se în Brăila (68), Dâmboviţa (65), Mehedinţi (43).

Unul din patru romani are cont de Facebook

Numărul utilizatorilor români ai reţelei de socializare Facebook a ajuns, în luna iunie, la aproape 4,72 milioane, în creştere cu 13,4% faţă de luna anterioară, din care cei mai mulţi (29,1%) erau înregistraţi în Bucureşti, relevă statistica realizată de portalul Facebrands.ro. Din datele oficiale rezultă faptul că peste 4,1 milioane (87,41%) dintre românii care au cont pe Facebook şi-au setat oraşul din care provin, iar grupa de vârstă preponderentă este 18-24 de ani (32,7%). Potrivit sursei citate, utilizatorii din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi deţin peste 38% dintre conturile de Facebook din România, echivalentul a 1.573.700 de persoane. Astfel, Capitala este pe primul loc în privinţa numărului de utilizatori, cu 29,01% (1.196.400), în timp ce pe poziţiile următoare, la distanţă mare, se află clujenii (190.560 conturi - 4,62%) şi ieşenii (186.740 conturi - 4,53%).
În ceea ce priveşte împărţirea pe criterii de vârstă şi sex, cele mai multe persoane s-au încadrat în eşantionul 18-24 de ani (32,7%), urmate de cele între 25-34 de ani (27,9%) şi 13-17 ani (16,8%). Totodată, bărbaţii sunt cei care au cele mai multe conturi de Facebook, cu 50,33%, în timp ce femeile deţin 49,67%.


Cerşetori români, atacaţi cu bâte de zeci de tineri în Austria


Aproximativ 20 de tineri înarmaţi cu bâte au atacat cerşetori romi de origine română adăpostiţi în incinta unei foste fabrici din oraşul austriac Salzburg. Cei 20 de tineri au pătruns cu forţa în clădirea părăsită pentru a-i ataca pe cerşetorii care locuiesc ilegal acolo. Poliţia nu a oferit detalii despre motivul altercaţiei, dar a confirmat că în Austria au venit numeroşi imigranţi care practică cerşetoria, în special români. Tinerii au spart cu pietre geamurile fostei fabrici şi au pătruns în interior, atacându-i cu bâte pe cerşetori. Romii au opus rezistenţă, doi dintre ei fiind răniţi. Poliţia a iniţiat o anchetă pentru ameninţări, vătămare corporală şi daune produse proprietăţii. Autorităţile au confirmat că numeroşi cerşetori români locuiesc abuziv în clădiri părăsite din Salzburg.


Băsescu şi ziariştii la cafea într-un hipermarket

Preşedintele Traian Băsescu şi-a făcut cumpărăturile ieri într-un hipermarket din Bucureşti, el invitându-i apoi pe ziariştii prezenţi să bea o cafea alături de el, dar fără camere de filmat şi reportofoane. Şeful statului a sosit la hipermarket în cursul după amiezii. Când a terminat cumpărăturile, a spus că a achiziţionat produse româneşti: legume, brânzeturi şi apă. Întrebat dacă urma să fie prezent duminică seară la sediul PDL când se vor anunţa rezultatele exit-poll-urilor, Traian Băsescu a negat. Întrebat, de asemenea, dacă va participa la Consiliul European din 18 iunie, Băsescu a răspuns: "E, acuma vorbim politică!". La final, el a spus că merge să bea o cafea. Când a intrat în cafenea, Traian Băsescu le-a spus ziariştilor că sunt invitaţii săi dacă renunţă la camere de filmat şi reportofoane.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.