Internațional

Mozaic international: Ziua şi masacrul, în Siria

Ziarul de Vrancea
8 iun 2012 548 vizualizări
CNN a difuzat imagini terifiante cu femei şi copii ucişi într-o mică localitate din centrul ţării n emisarul ONU şI al Ligii Arabe pentru Siria avertizează că situaţia este pe cale să devină incontrolabilă

Guvernul german s-a declarat "terifiat" vineri de un nou masacru comis în Siria şi a solicitat din nou plecarea preşedintelui Bashar al-Assad, subliniind "responsabilitatea specială" a Rusiei în această problemă. "Guvernul german este terifiat de acest nou masacru", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert. "Din nou există foarte multe persoane, fără îndoială cel puţin 80, care au fost ucise, dintre care multe femei şi copii. Unii dintre ei au fost ucişi într-o manieră bestială, trebuie să spunem acest lucru", a adăugat el.
La mai puţin de două săptămâni de la masacrul de Hula, ce a suscitat o puternică reacţie internaţională, opoziţia şi un ONG sirian au acuzat forţele fidele regimului că au comis un altul miercuri la al-Kubeir în provincia Hama (centru). Însă regimul a dezminţit că acesta ar fi avut loc.
Totuşi, CNN a prezentat imagini şocante cu o întreagă familie - mama şi cei 7-8 copii - ucişi în locuinţa lor din această mică localitate, menţionand un bilanţ total de 40 de femei şi copii omoraţi la al-Kubeir. Puteţi vedea această înregistrare aici (http://edition.cnn.com/video/?hptahp_c1#/video/world/2012/06/07/damon-syria-video.cnn), cu menţiunea că imaginile sunt terifiante. Relatarea CNN precizează însă că există şi imagini mai dure care nu pot fi difuzate.
Mediatorul internaţional Kofi Annan a avertizat joi în faţa Consiliului de Securitate al ONU că criza din Siria va deveni "necontrolabilă" dacă presiunea internaţională asupra Damascului nu va produce rapid rezultate, au declarat diplomaţi pentru AFP. Emisarul ONU şi al Ligii Arabe a solicitat de asemenea din nou marilor puteri să îi semnaleze preşedintelui sirian Bashar al-Assad că nerespectarea planului său de pace în şase puncte va avea "consecinţe clare", au declarat aceşti diplomaţi, citând declaraţiile făcute într-o reuniune cu uşile închise.
Consiliul de Securitate trebuie să facă presiuni asupra Damascului în mod "unit", a adăugat Annan, în timp ce China şi Rusia au blocat în ultimele luni orice rezoluţie care condamnă regimul de la Damasc. "Cu cât aşteptăm mai mult, cu atât mai sumbru va fi viitorul Siriei", a insistat acesta, conform surselor.
Consiliul de Securitate a adoptat două rezoluţii privind trimiterea unei misiuni de supraveghere în Siria şi condamnând violenţele, însă rămâne divizat asupra măsurilor ce trebuie adoptate pentru a spori presiunile asupra Damascului.

Cum vrea guvernul francez să oprească închiderea fabricilor


O propunere legislativă vizează o taxă pentru delocalizarea unei afaceri profitabile, precum şi creşterea costurilor salariilor compensatorii în caz de concedieri

Noul guvern francez de stanga va face în curand o propunere legislativă prin care doreşte să prevină închiderea companiilor profitabile sau delocalizarea acestora de către proprietari atunci cand un cumpărător doreşte să păstreze afacerea funcţională, a precizat vineri un ministru, citat de Reuters. În plus, este vizată şi o creştere a costurilor de concediere a angajaţilor. Propunerea legislativă, care urmează campaniei electorale în care preşedintele François Hollande pleda pentru combaterea declinului industriei şi a mutării activităţii în statele cu costuri mai reduse, va fi gata în săptămanile următoare, a adăugat acesta.
Un caz care a inspirat proiectul de lege a fost reprezentat de situaţia a două furnale de oţel gigantice ale Arcelor Mittal din estul Franţei, neexploatate anul trecut. Angajaţii au făcut lobby puternic pentru a scoate în evidenţă ceea ce ei se temeau că va fi o încetare permanentă a unei întreprinderi viabile şi cu performanţe înalte, Arcelor încercand să îşi reducă producţia pe fondul unui declin al cererii şi fără a ceda fabrica unui potenţial rival.
Uniunea sindicală CGT, una dintre cele mai mari din Franţa, s-a plans guvernului că nu mai puţin de 45.000 de locuri de muncă riscă să fie pierdute iminent în a doua cea mai mare economie a zonei euro, unde rata şomajului a atins 10 procente în primul trimestru al anului.
De cealaltă parte, liderii de afaceri şi unii economişti sunt îngrijoraţi că o intervenţie şi mai mare a statului în economie pentru a opri concedierile va descuraja investiţiile şi vor afecta creşterea economică.
Într-o altă încercare de a descuraja concedierile, guvernul plănuieşte de asemenea să "scumpească" concedierea angajaţilor de către companii, prin creşterea costurilor cu salariile compensatorii.


Cercetătorii japonezi au recreat ficatul în laborator

Organul, capabil să genereze proteine şi să descompună medicamente, a fost obţinut pornind de la celule suşă pluripotente (iPS) n cercetările sunt abia la început: metoda de obţinere a celulelor generează mai multe efecte secundare

Cercetătorii japonezi au obţinut un ficat funcţional pornind de la câteva celule suşă pluripotente umane (iPS), a anunţat, vineri, un cotidian nipon, potrivit căruia această reuşită medicală ar putea conduce la obţinerea de organe artificiale pentru pacienţii care aşteaptă un transplant. Potrivit AFP, oamenii de ştiinţă niponi, coordonaţi de profesorul Hideki Taniguchi, de la Universitatea Yokohama, au implantat câteva celule iPS în creierul unui şoarece, pentru ca acestea să beneficieze de un aport sangvin abundent. Programate în celule precursoare hepatice şi asociate cu alte tipuri de celule, ele au dat naştere unui ficat uman de 5 milimetri, capabil să genereze proteine şi să descompună medicamente, a precizat cotidianul Yomiuri Shimbun.
Această descoperire deschide drumul spre obţinerea unor organe artificiale, care ar putea să acopere penuria constantă de pe piaţa transplanturilor de organe. Celulele suşă sunt adeseori recuperate din embrioni, însă această practică este considerată imorală. În schimb, celulele iPS sunt create în laborator, prin implantarea a patru tipuri de gene în celule epiteliale umane, pe care le reprogramează.
Celulele suşă pluripotente induse astfel generate revin aproape de stadiul embrionar (nediferenţiat) şi au capacitatea de a se dezvolta în orice fel de ţesut. Două echipe de cercetători, din Statele Unite şi din Japonia, au descoperit celulele suşă pluripotente în anul 2006.
Japonia este foarte implicată în acest tip de cercetări medicale care au o miză majoră. Totuşi, rămân multe obstacole de trecut, întrucât metoda actuală de creare a celulelor iPS - care face apel la retrovirusuri pentru a transporta genele cu rol reprogramator - este susceptibilă să activeze anumite gene care declanşează diverse tipuri de cancer.

Cutremur în Turcia europeană

Un cutremur de pământ cu magnitudinea de 5,1 grade pe scara Richter a zguduit în noaptea de joi spre vineri partea de vest a Turciei, fără a provoca victime sau pierderi materiale considerabile. Seismul a avut loc la ora 20.54 GMT iar epicentrul lui a fost localizat la 14 kilometri adâncime în apropiere de Tekirdag, pe coasta de nord a Mării Marmara, în partea europeană a Turciei, potrivit paginii web a Observatorului seismologic Kandilli. Panica a făcut să iasă din casă mulţi oameni, dar nu s-au înregistrat victime. În luna noiembrie, peste 600 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui seism cu magnitudinea 7,1 în provincia Van, în estul Turciei.

Şeful Fiscului grec îşi dă dreptate şefului FMI: grecii nu-şi plătesc impozitele

Şeful Fiscului de la Atena îi dă dreptate directorului FMI şi afirmă că evaziunea fiscală în Grecia ajunge la 45 de miliarde de euro anual. "Evaziunea fiscală atinge între 12 şi 15% din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă între 40 şi 45 de miliarde de euro pe an", a anunţat şeful Fiscului, Nikos Lekkas, citat de Le Figaro. El adaugă că, "dacă am recupera măcar jumătate, problema Greciei ar fi rezolvată". "Sunt perfect de acord cu Christine Lagarde", a mai spus oficialul grec pentru cotidianul german Die Welt. Directorul FMI declarase, la sfarşitul lunii mai, că "grecii se pot ajuta plătindu-şi impozitele", dacă vor ca reducerile de cheltuieli şi măsurile de austeritate să nu îi afecteze pe copiii lor. Politicienii de la Atena, dar şi mulţi cetăţeni greci au criticat-o dur pe şefa FMI după această declaraţie, acuzand-o că "i-a jignit pe greci".

Încă trei parlamentari părăsesc Partidul Comuniştilor moldoveni

Trei deputaţi ai Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) au anunţat că părăsesc grupul parlamentar al formaţiunii, nefiind de acord cu decizia acestuia de a boicota în continuare şedinţele Parlamentului. Cei trei deputaţi sunt Oleg Babenco, Tatiana Botnariuc şi Vadim Mişin, unul dintre cei mai vechi în formaţiunea comunistă. Acesta din urmă susţine că revine în Parlament pentru a apăra interesele vorbitorilor de limbă rusă. Ei au declarat că părăsesc PCRM după ce au încercat fără succes să convingă conducerea partidului să revină în Parlament. Comuniştii boicotează şedinţele de mai bine de jumătate de an, considerând că Legislativul activează ilegal. Ceilalţi membri ai partidului se declară surprinşi de anunţul celor trei, care survine cu două zile înainte de organizarea congresului comuniştilor. Gestul celor trei a fost salutat de deputaţii din Alianţa pentru Integrare Europeană.

Cocaină cu nuci

Vameşii italieni au confiscat 630 de kilograme de cocaină pură ascunsă într-o încărcătură de nuci din Brazilia, potrivit unui comunicat dat publicităţii vineri. Cocaina a fost confiscată în portul Gioia Tauro din regiunea Calabria, în sudul Italiei. Acesta este rezultatul unei anchete ce a fost lansată acum 15 luni şi care a permis recuperarea a 2,4 tone de stupefiante în valoare de 580 de milioane de euro.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.