Internațional

Criza din Europa ce va sparge în capul lui Obama

Ziarul de Vrancea
8 iun 2012 407 vizualizări
Actualul preşedinte al Statelor Unite poate pierde alegerile dacă Europa va face implozie din cauza crizei datoriilor, arată o analiză a site-ului financiar Bloomberg

Statele Unite sunt mai vulnerabile la criza datoriilor din zona euro decât Germania, iar dacă Europa va face implozie, este probabil ca Barack Obama să piardă alegerile din acest an, potrivit analiştilor citaţi de Bloomberg. Preşedintele Obama a încercat pe parcursul mandatului său să îşi facă un aliat din cancelarul german Angela Merkel, dar a descoperit că nu este uşor să o convingă să se supună voinţei americane.
Cu cinci luni înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, miza este în creştere pentru Obama. Înaintea summit-ului G20 şi a unor reuniuni ale UE pe tema crizei, Obama îi cere lui Merkel să ia măsuri de oprire a dezintegrării financiare a zonei euro, care i-ar pune în pericol propria campanie.

Ce vrea Obama de la europeni

Preşedintele SUA a apreciat vineri că liderii europeni ştiu că trebuie să acţioneze "urgent" împotriva crizei datoriilor suverane, începând cu măsurile de consolidare a sistemului bancar. Obama, care a discutat în ultimele zile cu mai mulţi lideri europeni, a subliniat că dificultăţile Greciei ar fi "cu siguranţă mai mari" dacă ţara ar părăsi zona euro. "Trebuie să acţionăm mai rapid pentru injectarea de capital în băncile aflate în dificultate", a pledat preşedintele SUA, precizând că problemele Europei "pot fi rezolvate". Obama le-a recomandat liderilor europeni să "instituie un cadru şi o viziune pe termen lung în favoarea unei zone euro mai stabile, prin intensificarea cooperării în materie de politici bugetare şi bancare".

Ce vrea Germania

"Dacă Europa face implozie, Obama nu va fi probabil reales. Totuşi, susţinerea oricărui preşedinte american nu va fi în atenţia lui Merkel. Diviziunile despre ce ar trebui făcut sunt fundamentale şi publice", a declarat Gary Smith, director general al American Academy, centru de cercetări din Berlin care promovează legăturile trans-atlantice. Ilustrând aceste temeri, Obama a avut pe 6 iunie discuţii telefonice separate despre criză cu Merkel şi premierul italian Mario Monti. Într-un comunicat al Casei Albe se arată că la discuţii s-a convenit că este importantă "întărirea rezistenţei zonei euro şi a creşterii economice în Europa şi în lume".
Obama s-a alăturat liderilor europeni care resping austeritatea bugetară promovată de Merkel. Germania susţine proiectele care ar creşte numărul locurilor de muncă, dar Merkel nu este de acord cu propunerile de majorare a cheltuielilor sau de mutualizare a datoriilor ţărilor din zona euro prin obligaţiuni comune, chiar dacă Grecia ar putea fi nevoită să iasă din zona euro, iar Spania să solicite ajutor pentru bănci.

Punctele slabe ale Americii: şomajul şi bugetul

Statele Unite ar putea fi mai vulnerabile la criza din Europa decât Germania, unde rata şomajului, de 6,7%, este la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani, iar creşterea economică a făcut ca zona euro să evite recesiunea.
"Un nou şoc provenit din Europa are un potenţial mult mai mare să aibă un impact asupra Statelor Unite decât asupra Germaniei. Dacă am fi avut un şomaj de 5%, contagiunea nu ar fi fost prea mare în SUA. Dacă am fi avut o creştere mai solidă a pieţei muncii, un buget echilibrat, impactul crizei europene nu ar conta prea mult pentru investitori", a declarat Jacob Funk Kirkegaard, cercetător la Peterson Institute for International Economics din Washington.
Casa Albă menţine presiunile pe liderii europeni, în condiţiile în care Obama, Merkel şi ceilalţi oficiali din G20 se vor întâlni în Mexic, pe 18-19 iunie, cu nouă zile înaintea unui summit UE de la Bruxelles.
Obama susţine în campanie că Europa ţine în loc redresarea SUA. După datele privind creşterea sub aşteptări a locurilor de muncă în luna mai şi agravarea ratei şomajului de la 8,1% la 8,2%, Obama a afirmat că liderii europeni nu au făcut destul pentru "dispersarea norului care pluteşte deasupra Atlanticului".
Economia Statelor Unite a înregistrat în perioada ianuarie-martie o creştere economică de 1,9%, sub estimarea iniţială de 2,2%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.