Internațional

Mozaic international: Virusul Flame, produs românesc?

Ziarul de Vrancea
6 iun 2012 747 vizualizări
Compania ce a identificat aplicaţia prin care au fost atacate reţelele informatice din Iran a inclus ţara noastră printre cele capabile să dezvolte un "vierme" informatic de un asemenea calibru

România este, alături de SUA, Marea Britanie, Israel, China, Rusia şi (poate) India una dintre ţările capabile să dezvolte un "vierme" informatic puternic în stilul Flame sau Stuxnet, a spus Evgheni Kaspersky, într-un discurs ţinut la Tel Aviv. Proprietar al unei cunoscute companii producătoare de programe antivirus, el spune ca Flame este doar începutul unui val de terorism informatic care va schimba totul, relatează publicaţia Jerusalem Post, preluată de HotNews.ro.
Evgheni Kaspersky, care recent a atras atenţia asupra viermelui informatic Flame "infiltrat" în reţelele informatice din Iran, spune că numai o mobilizare la nivel global ar putea opri instalarea unei ere de "cyber terorism". "Nu vorbim de un război informatic, ci de terorism informatic. E doar începutul jocului şi mă tem că ne apropiem de sfarşitul unei ere", avertizează el.
Şeful Kaspersky a numit România, SUA, Marea Britanie, Israel, China, Rusia şi (poate) India în randul ţărilor capabile să dezvolte un astfel de malware periculos, însă nu a spus care dintre ele ar fi la originea Flame. Întrebat dacă Israelul este parte a soluţiei sau a problemei în cazul acestui conflict, el a spus că ambele răspunsuri sunt corecte.
Viermele informatic Flame, descris de cei de la Kaspersky drept cel mai puternic instrument de atac informatic creat pană acum, a fost responsabil şi pentru atacurile insistente care au afectat în aprilie instalaţii petroliere din Iran, spun cei de la Symantec. Acest program malware care colectează un volum imens de informaţii este dezvoltat de o naţiune cu mare putere financiară şi poate duce războiul cibernetic la un nivel fără precedent, scria presa internaţională. Programul a fost creat pentru spionaj cibernetic şi are capacitatea de a fura date confidenţiale, de a face capturi de ecran, a strange informaţii despre sistemele atacate, fişierele stocate, datele de contact şi poate înregistra chiar conversaţii audio, dacă acel computer are ataşat un microfon (inclusiv de la camera web), avertizau cei de la Kaspersky.

Încă un cutremur la italieni

Un cutremur de pământ cu magnitudinea de 4,5 grade s-a produs ieri dimineaţă în Marea Adriatică, în apropiere de oraşul italian Ravenna, situat în regiunea Emilia-Romagna, unde pământul se zdruncină constant de mai bine de două săptămâni. Potrivit Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie de la Roma, cutremurul a avut loc la ora locală 06:08, epicentrul său fiind localizat la o adâncime de 25,6 de kilometri. Cutremurul a fost resimţit atât la Ravenna, cât şi la Rimini şi Veneţia, precum şi în provinciile Marche şi Abruzzo. Seismologii înregistrează cu regularitate mişcări telurice în nordul Italiei, din 20 mai, când un cutremur de 6,0 grade a zdruncinat regiunea Emilia-Romagna. Nouă zile mai târziu, la 29 mai, aici s-a produs un al doilea cutremur major, de 5,8 grade. Sute de case, clădiri de patrimoniu şi monumente de arhitectură, în special biserici vechi s-au prăbuşit sau au fost avariate. Bilanţul cutremurelor din ultimele săptămâni în Italia consemnează 26 de morţi, cel puţin 400 de răniţi şi 15.000 de sinistraţi fără adăpost.

Chiar va rămane lumea fără ciocolată?

Îmbătrânirea plantaţiilor şi efectele schimbării climatice, între alte pericole, ameninţă producţia de cacao în lume, au afirmat, la Abidjan - Coasta de Fildeş, cercetătorii Alianţei ţărilor producătoare (COPAL), trăgând un semnal de alarmă pentru aceste culturi. Perenitatea acestei culturi "este ameninţată de numeroase restrângeri", în special de "îmbătrânirea plantaţiilor noastre de arbori de cacao, de efectele schimbării climatice, de puternica presiune parazitară" şi de subfinanţarea cercetării, a declarat Naga Coulibaly, secretar general al COPAL, în deschiderea unei reuniuni de trei zile. "Dacă nu va exista o reacţie riguroasă la ameninţări, în 50 de ani sau cel mult un secol nu va mai exista cacao", a spus el pentru AFP. Coulibaly a pledat în special pentru un "ajutor financiar sporit" cercetării ştiinţifice în vederea reînnoirii plantaţiilor cu "noi varietăţi vegetale rezistente la paraziţi". Potrivit lui, acest ajutor ar trebui să vină din partea "fabricanţilor de ciocolată şi a guvernelor ţărilor producătoare". Brazilia, Camerun, Cote d'Ivoire, Republica Dominicană, Gabon, Ghana, Malaysia, Nigeria, Sao Tome şi Principe compun COPAL al cărui sediu este la Lagos (Nigeria).

Noul guvern francez coboară înapoi varsta de pensionare

Guvernul socialist francez a reintrodus posibilitatea de pensionare la vârsta de 60 de ani, faţă de 62 anterior, pentru acei salariaţi care au început să lucreze mai devreme, semnând ieri un decret în acest sens. Adresându-se presei la încheierea unui consiliu de miniştri, ministrul Afacerilor Sociale, Marisol Touraine, a afirmat că decizia noului guvern, prezentată drept "o măsură de dreptate finanţată în întregime", va viza 110.000 de persoane în 2013 şi va costa 1,1 miliarde de euro pentru acel an şi până la 3 miliarde în 2017, când se va încheia mandatul preşedintelui Francois Hollande. Ca urmare a acestei măsuri, persoanele care au început să muncească la vârsta de 18 sau 19 ani şi care au cotizat cel puţin 41 de ani pot să iasă la pensie la 60 de ani, fără să aştepte vârsta legală de pensionare, majorată treptat până la 62 de ani prin reforma fostului preşedinte de dreapta Nicolas Sarkozy.

Scriitorul american de SF Ray Bradbury a murit

Scriitorul american de science-fiction Ray Bradbury, autorul "Cronicilor marţiene" şi al "Fahrenheit 451", a decedat la vârsta de 91 de ani, anunţă familia sa. Autor prolific - 500 de nuvele, 30 de romane, povestiri şi poeme - Bradbury a scris şi piese de teatru, precum şi scenarii pentru cinema. Născut pe 22 august 1920 la Waukegan (Illinois), Raymond Douglas Bradbury a descoperit literatura la vârsta de 7 ani, cu Edgar Poe.

Ruşii se aliază cu chinezii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat ieri la Beijing, unde participă la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), că va întări cooperarea militară cu China, inclusiv prin organizarea mai multor exerciţii comune, după ce Statele Unite ale Americii au anunţat că intenţionează să-şi repoziţioneze majoritatea navelor sale de război în Asia-Pacific până în 2020. Forţele navale ruse şi chineze au participat timp de şase zile la exerciţii comune în Marea Galbenă, pe coasta de est a Chinei în luna aprilie, care au inclus operaţiuni antisubmarine şi operaţiuni de salvare a vaselor deturnate. China şi Rusia şi-au consolidat legăturile economice şi diplomatice după ani de ostilitate şi suspiciune din timpul Războiului Rece, şi ambele s-au arătat reticente faţă de implicarea militară a SUA în ceea ce ei consideră a fi zonele lor de influenţă. Ministrul american al Apărării, Leon Panetta, a declarat sâmbătă că Statele Unite ale Americii îşi vor repoziţiona flota navală astfel încât 60% din vasele lor de luptă să se afle în Asia-Pacific până la sfârşitul acestui deceniu, de la aproximativ 50% în prezent.

Mubarak respiră cu ajutorul aparatelor

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak (84 de ani), condamnat sâmbătă la închisoare pe viaţă pentru cei aproape 1000 de morţi în urma represaliilor împotriva revoltei antiguvernamentale din iarna anului trecut care a condus la îndepărtarea sa de la putere, a fost conectat marţi la aparatele de respiraţie artificială, după cum a informat ziarul local Al Ahram. Potrivit unui gardian din închisoarea unde se află Mubarak, fostului lider egiptean i s-a făcut rău de mai multe ori, a avut dificultăţi de respiraţie şi a fost nevoie de conectarea sa la aparate, în spitalul închisorii. Starea lui de sănătate a început să se deterioreze după ce a fost vizitat de soţia sa, Suzanne Mubarak, care a plâns când şi-a văzut soţul în haine de închisoare. Autorităţile au refuzat accesul medicilor personali ai lui Mubarak în închisoare, dar au acceptat transferul fiului său Gamal în acelaşi penitenciar unde se află încarcerat şi fostul preşedinte. Hosni Mubarak, împreună cu ministrul său de Interne Habib el-Adli, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru represaliile declanşate împotriva revoltei antiregim de la începutul anului 2011, soldate cu 850 de morţi. În acelaşi dosar au figurat alţi şase responsabili de rang înalt, dar aceştia au fost achitaţi, la fel ca şi cei doi fii ai săi, Gama şi Alaa, care urmează să fie judecaţi într-un dosar de corupţie.

Imaginaţie japoneză: fenomene radioactive comparate cu furia feminină

Un organism guvernamental japonez implicat în cercetări asupra energiei nucleare a prezentat scuze pentru că a comparat fenomenele legate de radioactivitate cu felul de a se comporta al unei femei care se ceartă cu soţul său. Agenţia japoneză pentru energie atomică a şters de pe pagina sa de internet un text în care explica diferenţa dintre materiile radioactive, radioactivitate şi radiaţii printr-o analogie cu o femeie aflată într-un moment de furie. Folosind ilustraţii, explicaţia preciza că urletele unei femei ar putea fi asimilate radiaţiilor, starea sa de nervozitate - radioactivităţii, iar femeia însăşi era comparată cu un material radioactiv. "Vrem să prezentăm scuze pentru că am rănit unele persoane", a afirmat un funcţionar, conform ediţiei de seară a cotidianului Yomiuri Shimbun. Populaţia niponă este extrem de sensibilă la subiectul energiei nucleare după seismul şi valul tsunami de la 11 martie 2011 care au provocat accidentul atomic de la Fukushima, tragedie ce a rezultat în importante emisii radioactive în mediu şi a creat teamă în întreaga Japonie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.