Internațional

Asasinul din Toulouse trecuse în 2011 de "filtrul" serviciilor de informatii

Ziarul de Vrancea
5 iun 2012 587 vizualizări
Mohamed Merah, autorul a şapte asasinate în sud-vestul Franţei, a fost "detectat" în 2011 de către servicii de informaţii occidentale la Miranshah, un fief al talibanilor, însă informaţia a ajuns în Franţa abia după crimele sale, potrivit unei cărţi ce urmează să apară pe 14 iunie.

Acest tânăr francez care se reclama, la vârsta de 23 de ani, de la al-Qaida a ucis şapte persoane - trei militari şi trei elevi şi un profesor ai unei şcoli evreieşti -, suscitând o imensă emoţie în ţară. El a fost împuşcat în cap în cursul unei intervenţii a poliţiei, pe 22 martie, la Toulouse (sud-vest).
În cartea intitulată "Cazul Merah, ancheta", care urmează să apară la Editura Michel Lafon, jurnaliştii Eric Pelletier şi Jean-Marie Pontaut povestesc că între Merah "şi o organizaţie apropiată de al-Qaida" a fost stabilită o "legătură", de către "servicii occidentale" de informaţii.
Acestea, povestesc autorii, au "detectat", în septembrie 2011, "activarea la Miranshah" - un fief al talibanilor în Waziristan, o regiune de frontieră din Pakistan, la frontiera cu Afganistanul, în care s-a aflat tânărul -, "a două adrese pe Internet ale lui (Mohamed) Merah".
În plus, în perioada respectivă acesta folosea un număr de telefon care pare că "a fost utilizat pentru contactarea teroriştilor din cadrul Harkat ul-Mujahidden (HUM), o mişcare creată în Caşmir pentru a lupta împotriva Indiei", afirmă autorii.
Potrivit acestora, Direcţia Centrală de Informaţii Interne (DCRI) "recunoaşte" că a primit această informaţie, însă "la câteva zile după" atacurile armate.
Cartea abundă, pe alocuri, de elemente despre personalitatea lui Merah, un luptător al "jihadului de ultim moment (...), de care delincvenţa s-a lipit" la Toulouse, unde trăia. Potrivit jurnaliştilor, Merah le-a spus poliţiştilor, înainte să moară, că viza o sinagogă din Toulouse şi un comisariat.
În "ascunzătoarea" acestuia din Toulouse, poliţia a găsit şi confiscat coordonatele unui poliţist însărcinat cu protecţia şefului statului francez, un "mister", în opinia autorilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.