Internațional

Mozaic international: Primul atac contra Iranului: ce au căutat agresorii

Ziarul de Vrancea
5 iun 2012 558 vizualizări
Arma atacului a fost virusul informatic Flame, care viza furtul de documente PDF şi grafică n după ce "arma cibernetică" a fost identificată, statul care îl controla s-a "deconectat de la reţea imediat", dezvăluie Kaspersky

Virusul informatic Flame, descoperit recent şi calificat drept "armă cibernetică", avea ca obiectiv furtul de documente în format PDF şi grafică, în primul rând din Iran, a declarat specialistul rus în lupta împotriva atacurilor informatice Kaspersky Lab. Autorii atacurilor cu Flame "par interesaţi în special de documente în format PDF, Office şi scheme AutoCad" (realizate de un program computerizat), precizează Kaspersky Lab, actualizând rezultatele analizei virusului pe site-ul său oficial. Programul este capabil să facă "scurte rezumate" ale documentelor pe care le detectează şi "caută de asemenea mesaje electronice", adaugă sursa.
"Utilizatorii infectaţi au fost localizaţi în diferite regiuni ale lumii, în special în Orientul Mijlociu, Europa, America de Nord şi Asia-Pacific", adaugă acesta, precizând că Iranul este principalul stat vizat de aceste atacuri. Kaspersky Lab precizează de asemenea că virusul există de patru ani, dar infrastructura de comandă şi de control a acestuia a fost "deconectată de la reţea imediat" după anunţul identificării lui, săptămâna trecută. "Am numărat cel puţin 80 de domenii utilizate de serverele (...) Flame, înregistrate între 2008 şi 2012", precizează centrul rus, adăugând că între timp, serverele au fost "mutate în mod repetat, în special la Hong Kong, Turcia, Germania, Polonia, Malaysia, Letonia, Marea Britanie şi Elveţia".
Kaspersky Lab, unul dintre primii producători de antivirus la nivel mondial, a anunţat la sfârşitul lui mai că a descoperit acest virus folosit la "spionaj virtual", insistând că acesta ar fi atât de sofisticat, încât sugerează complicitatea unui stat.
În urma acestui anunţ, ministrul israelian pentru Afaceri Strategice, Moshe Yaalon, a justificat folosirea unui astfel de virus în vederea contracarării ameninţării nucleare iraniene. În ediţia de vineri, New York Times afirma că preşedintele american, Barack Obama, a intensificat atacurile cibernetice împotriva programului nuclear iranian, sub numele de cod "Olympic Games".

Încălzirea globală închide termocentralele


Este nevoie de mai multă apă folosită pentru răcirea turbinelor, iar lipsa ei provoacă scăderea productivităţii centralelor

Încălzirea globală, prin creşterea temperaturii apelor şi reducerea debitelor râurilor, a provocat scăderea productivităţii mai multor centrale nucleare şi termocentrale din Statele Unite şi Europa în ultimii ani, potrivit unor experţi, citaţi de USA Today. Centrala nucleară Browns Ferry din Alabama a fost nevoită să îşi închidă reactoarele de mai multe ori vara trecută, întrucât apa raului Tennessee a fost prea caldă pentru a fi folosită la instalaţia de răcire. Probabilitatea întreruperii producţiei parţiale sau totale de curent se va tripla în următorii 50 de ani, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Climate Change. "Studiul arată că dependenţa noastră de instalaţiile de răcire este o procedură care va trebui revizuită", a declarat Dennis Lettenmaier, profesor în cadrul Universităţii Washington şi coautor al studiului.
Energia provenind de la termocentrale, sursă a peste 90 la sută din producţia de energie în Statele Unite şi a 75 la sută în Europa, va scădea între 4 şi 15 la sută în Statele Unite şi între 6 şi 19 la sută în Europa în perioada 2031-2060, din cauza lipsei de apă pentru instalaţiile de răcire, explică autorii.
Aceste centrale folosesc combustibil fosil pentru încălzirea apei şi transformarea ei în abur, care pune în mişcare o turbină. Întrucât cea mai mare parte a apei se reciclează, este nevoie de cantităţi impresionante de apă la o anumită temperatură, pentru a împiedica supraîncălzirea turbinelor.
"În cel mai rău caz, din cauza valurilor de căldură din sud-est, este nevoie de energie pentru producţia de aer condiţionat", explică Lettenmaier. "Dacă ai o cerere mare de energie, iar temperatura (apei) râului este prea mare, astfel încât trebuie să închizi centrala, ai o problemă adevărată".
Pe de altă parte, încălzirea apelor râurilor afectează şi ecosistemul, potrivit coautorului studiului, Michelle van Vliet, student la doctorat al Universităţii Wageningen din Olanda. Autorii studiului menţionează strategii pe termen lung care implică plasarea hidrocentralelor în apropierea apelor sărate sau trecerea la turbine alimentate de gaze.

Prima concesie a Moscovei în dosarul sirian

Rusia nu condiţionează soluţionarea crizei de menţinerea la putere a lui Bashar Al-Assad

Rusia nu consideră menţinerea la putere a preşedintelui Bashar Al-Assad ca fiind o condiţie prealabilă pentru soluţionarea conflictului din Siria, anunţă adjunctul ministrului rus de Externe, Ghennadi Gatilov. "Nu am spus niciodată că Al-Assad trebuie să rămână neapărat la putere şi aceasta nu este o condiţie pentru găsirea unei soluţii politice", a explicat Gatilov. "Această chestiune trebuie soluţionată de sirieni", adaugă oficialul guvernamental rus.
Până acum, Rusia l-a susţinut constant pe liderul de la Damasc. Liderii UE au cerut Kremlinului, cu ocazia summitului de la Sankt-Petersburg, să colaboreze pentru o "tranziţie politică" la Damasc. Între timp, Siria i-a declarat personae non gratae pe ambasadorii mai multor state occidentale, inclusiv pe cel al Statelor Unite, care nu se află în prezent pe teritoriul sirian, în replică faţă de expulzarea ambasadorilor sirieni, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe de la Damasc. "Siria a decis să-i declare personae non gratae pe ambasadorii Statelor Unite, Franţei, Marii Britanii, Elveţiei, Turciei, Italiei şi Spaniei, precum şi pe însărcinaţii cu afaceri belgian, bulgar, german şi canadian", precizează ministerul într-un comunicat.
Mai multe state europene, precum şi Statele Unite şi Japonia, au anunţat recent expulzarea reprezentanţilor diplomatici ai Siriei din capitalele lor, în urma masacrului de la Hula, din 25 mai, soldat cu 108 morţi. Numeroşi ambasadori occidentali aflaţi la post în Damasc au părăsit Siria în ultimele luni, ţările lor protestând faţă de reprimarea revoltei împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.
Peste 13.400 de persoane au murit în violenţele din Siria, de la începutul revoltei împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, la jumătatea lui martie 2011, şi până în prezent, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.