Internațional

Ce spune Breivik că l-a împins să comită masacrul

Ziarul de Vrancea
4 iun 2012 634 vizualizări
In prima sa declaraţie în faţa instanţei, ucigaşul norvegian a povestit despre "agresiunile" musulmanilor împotriva încă de cand era copil

Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane anul trecut în Norvegia, a oferit ieri detalii despre agresiunile din partea musulmanilor a căror victimă afirmă că a fost, încă de când era copil, care au condus, potrivit acestuia, la radicalizarea sa. Autorizat să ia cuvântul în cea de a 30-a zi a procesului său, Breivik a declarat că primul incident s-a produs pe când avea vârsta de şapte ani, cînd un diplomat turc, tatăl unuia dintre amicii săi, i-a distrus bicicleta pentru că ar fi fost ofensat.
Ulterior, extremistul de dreapta a prezentat o lungă listă de incidente în care apropiaţii săi şi el ar fi fost victime, în tinereţea sa: palme, încăierări, tentative de furt şi trei cazuri de viol, chiar dacă, potrivit ziarului Verdens Gang (VG), tinerele respective au negat faptele la poliţie.
"Luate separat, toate aceste episoade nu sunt atât de grave, dar suma lor a contribuit la conturarea opiniei mele despre musulmani", a declarat acuzatul. "Foarte des ele au în comun faptul că familii de musulmani au beneficiat de apartamente de la stat în vestul (oraşului) Oslo", unde se află cartierul şic al capitalei norvegiene, a continuat el.
Extremistul de dreapta, în vârstă de 33 de ani, a acuzat presa că a păstrat tăcerea asupra acestor incidente sau că i-a învinovăţit pe norvegieni, transmiţând mesajul potrivit căruia "violenţa lor este rezultatul intoleranţei noastre".
El a explicat, de asemenea, că a încercat mai întâi să "schimbe Norvegia prin mijloace democratice", un impas, în opinia sa, care l-a condus să opteze încă din 2006 pentru o "acţiune violentă". Interogat asupra acestui aspect, el a explicat că s-a inspirat, în parte, şi de pe Internet. "Pe Internet am intrat în contact cu naţionaliştii militanţi pe care i-am întâlnit", a subliniat el. "Pe Net, probabil că fraternizăm mai bine decât în viaţa reală", a adăugat Breivik.
La 22 iulie 2011, Breivik a ucis 77 de persoane, plasând o bombă lângă sediul Guvernului norvegian, iar apoi a deschis focul asupra câtorva sute de tineri laburişti care participau la o tabără de vară pe Insula Utoya.

De plictiseală, unul dintre judecători juca solitaire în timpul procesului

Unul dintre cei cinci judecători ai lui Anders Behring Breivik a fost surprins ieri de camerele de televiziune în timp ce juca solitaire pe computerul său chiar în toiul procedurii. Pe o captură de ecran postată pe site de către ziarul Verdens Gang, Ernst Henning Eielsen, unul dintre cei trei judecători auxiliari însărcinaţi cu asistarea celor doi magistraţi de profesie, este surprins, în mod evident, în cursul unei partide de solitaire, în timp ce un martor, profesorul suedez Mattias Gardell, oferă explicaţii. "Judecătorii urmăresc cu atenţie ceea ce se spune şi se prezintă în faţa Curţii", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a tribunalului din Oslo, Irene Ramm. "Există diverse feluri în care poţi rămâne concentrat", a adăugat ea, precizând că Eielsen nu dezminte faptele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.