Internațional

Mozaic international: Coreea de Nord se autoproclamă putere nucleară

Ziarul de Vrancea
1 iun 2012 675 vizualizări
Noua Constituţie a Coreei de Nord, revizuită într-o sesiune parlamentară pe 13 aprilie, proclamă ţara drept un stat înarmat nuclear, au anunţat vineri unii analişti, după ce textul a fost postat în noaptea de joi spre vineri pe un site oficial.

"Preşedintele Comisiei Naţionale de Apărare Kim Jong-il a transformat patria noastră într-un stat cu o ideologie politică invincibilă, un stat înarmat nuclear şi o putere militară de neîmblânzit, deschizând calea construirii unei naţiuni puternice şi prospere", se arată în preambul. Textul, care va complica şi mai mult eforturile internaţionale de convingere a Phenianului să abandoneze înarmarea nucleară, a fost postat pe site-ul "Naenara" (Naţiunea Mea). Constituţia anterioară, revizuită ultima dată pe 9 aprilie 2010, nu conţinea expresia "stat înarmat nuclear".
Phenianul a revizuit Legea fundamentală în urma morţii, în decembrie, a lui Kim Jong-il, pentru a consacra realizările acestuia, succedat la putere de către fiul său Kim Jong-un.
Coreea de Nord dezvoltă arme nucleare de mai mulţi ani. Potrivit poziţiei oficiale a regimului, ţara are nevoie de aceste arme pentru a se apăra de ameninţarea nucleară a Statelor Unite, însă, în principiu, doreşte să renunţe la înarmarea nucleară. Conform unui acord din 2005 cu şase state, Phenianul s-a angajat să renunţe la programele sale nucleare, în schimbul unor beneficii economice şi diplomatice şi unor garanţii de securitate. Însă negocierile privind aplicarea acordului au fost blocate începând din decembrie 2008. În 2006 şi 2009, Nordul a efectuat două teste nucleare.
"Acest lucru arată clar că Phenianul nu intenţionează să renunţe, în niciun caz, la programele sale nucleare", a declarat Cheon Sung-whun de la Korea Institute for National Unification. "Dacă i se va cere, la masa negocierilor, să renunţe la înarmarea nucleară, Coreea de Nord va răspunde că acest lucru ar reprezenta o încălcare a Constituţiei", a subliniat el.

Peste 13.400 de persoane au murit de la începutul revoltei în Siria

Peste 13.400 de persoane au murit în violenţele din Siria, de la începutul revoltei împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, la jumătatea lui martie 2011, şi până în prezent, a apreciat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO). Potrivit organizaţiei neguvernamentale cu sediul în Marea Britanie, dintre cele 13.410 victime, 3.205 sunt membri ai forţelor de ordine, 770 de dezertori şi 9.435 de civili, "inclusiv civili care au ridicat armele împotriva regimului".
De la 12 aprilie, când a intrat teoretic în vigoare armistiţiul negociat de emisarul internaţional Kofi Annan, peste 2.200 de persoane au fost ucise, majoritatea civili.

Parlamentarii bulgari, nevoiţi să fumeze afară

Parlamentarii bulgari au fost surprinşi fumând în apropierea clădirii Parlamentului vineri, în ziua intrării în vigoare a legii care interzice fumatul în spaţiile publice, care a determinat închiderea sălii amenajate special în acest sens, relatează site-ul Novinite.com. După eşecul începerii sesiunii plenare, vineri, din cauza lipsei de cvorum, parlamentarii fumători s-au reunit la intrarea nordică a clădirii Parlamentului cu câte o ţigară şi o ceaşcă de cafea, marcând astfel lansarea legii împotriva fumatului. Reporterii şi secretarele fumau la intrarea vestică. Parlamentul era prevăzut cu o cameră specială pentru fumat amplasată la etajul al doilea, care s-a închis vineri.
Noua lege interzice fumatul la locurile de muncă, restaurante, baruri, mijloace de transport în comun, cinematografe, teatre, hoteluri, în apropierea clădirilor admnistrative, în curţile sau în apropierea unităţilor de învăţământ sau centrelor de îngrijire, la locurile de joacă, locuri publice de agrement, în timp ce aeroporturile vor fi prevăzute cu spaţii închise special destinate fumatului.

Cutremurele din Italia ar putea avea impact asupra a 1 la sută din PIB

Cutremurul care a îngenuncheat productiva regiune italiană Emilia-Romagna ar putea afecta 1 la sută din produsul intern brut al Italiei şi 10 la sută din cel al regiunii, a anunţat joi asociaţia industriaşilor italieni Confindustria. Cel puţin 500 de fabrici au suferit pagube structurale şi şi-au pierdut echipamentul în urma celor două cutremure care au afectat ţara la 20 şi 26 mai. Aproximativ 12.000-13.000 de locuri de muncă sunt în pericol. "Este necesară o asistenţă guvernamentală imediată şi substanţială pentru ca regiunea să funcţioneze din nou", a declarat preşedintele Confindustria pentru regiunea Emilia-Romagna, Gaetano Maccaferri. "Este un dezastru economic regional cu impact considerabil asupra economiei naţionale", a declarat Maccaferri. Ministrul de Interne Annamaria Cancellieri a declarat joi că Guvernul nu poate furniza "estimări precise" până când nu vor fi încheiate verificările.

L-a omorat şi i-a mancat inima

Un student american din Maryland (est) a afirmat poliţiei că şi-a ucis colegul de apartament, după care i-a scos şi i-a mâncat inima, precum şi o parte din creier, conform unor informaţii de joi ale presei americane.
Alexandr Kinyua, un tânăr în vârstă de 21 de ani, student la Morgan State University din Baltimore (Maryland), a fost reţinut marţi după ce fratele său a descoperit în locuinţa sa din cartierul Harford, capul şi mâinile victimei, potrivit Baltimore Sun. Victima, Kujoe Bonsafo Agyei-Kodie, un bărbat în vârstă de 37 de ani, a dost dat dispărut încă de vineri, conform publicaţiei.
Studentul, care a mărturisit joi poliţiei crima sa, a fost inculpat. Acest incident a avut loc după ce sâmbătă, un bărbat a fost ucis de către poliţie în timp ce devora în plină stradă chipul unei persoane fără adăpost, în Miami. Crima ar putea fi cauzată de un nou tip de drog sintetic pe care acesta l-ar fi consumat, potrivit poliţiei. O altă crimă oribilă s-a produs în Canada, unde poliţia bănuieşte un actor de filme pentru adulţi, Rocco Luka Magnotta, de uciderea şi tranşarea unui bărbat înainte de a pune pe Internet o înregistrare a crimei sale.

Pentagonul neagă că ar folosi muzica drept tortură

Pentagonul a susţinut joi că nu a maltratat deţinuţii din Guantanamo, după ce un documentar a fost prezentat, în care se arăta că militarii le impuneau deţinuţilor să asculte, timp de mai multe ore, muzică, printre care şi genericul emisiunii pentru copii: "1, Strada Sesam".
Statele Unite au recunoscut că utilizează muzica pentru a influenţa comportamentul deţinuţilor în această închisoare controversată, aflată într-o bază americană din Cuba şi construită în timpul preşedintelui George W. Bush pentru deţinuţii capturaţi în timpul "războiului împotriva terorismului". Un documentar, difuzat recent de către postul de televiziune Al-Jazira, a prezentat mai multe detalii despre aceste metode, susţinând că în 2003 câţiva deţinuţi erau constrânşi să stea pe scaune, obligaţi fiind să asculte, folosindu-se căşti audio, câteva ore sau chiar zile întregi, muzică la un nivel sonor foarte ridicat. Conform Al-Jazira, genericul emisiunii "1, Strada Sesam" făcea parte din selecţia de melodii utilizată.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby , a declarat joi că nu are cunoştinţă despre lista de melodii folosită la Guantanamo, dar că o anchetă a fost pornită deja cu privire la această perioadă în care a fost aprobată folosirea muzicii în această manieră. El a adăugat că nu ştie dacă se mai foloseşte muzica în această închisoare, în care 171 de persoane, având aproximativ 20 de naţionalităţi diferite, erau încă încarceraţi la începutul anului 2012. El a mai menţionat că militarii americani respectă "riguros" proceduri împotriva tratamentelor rele a prizonierilor. "Noi nu torturăm. Şi nu ne maltratăm deloc deţinuţii", a declarat Kirby.

Milioane de oameni folosesc paracetamolul în exces

Aproximativ un sfert din adulţii care se tratează cu paracetamol depăşesc limita zilnică recomandată de medici, ceea ce poate duce la afectarea gravă a ficatului, relatează Adevărul. Paracetamolul este unul dintre cele mai folosite medicamente în caz de răceală, de dureri şi de febră, raportul calitate-preţ fiind extrem de convenabil pentru un număr mare de consumatori. Aşa se face că anul trecut, în România, consumul de paracetamol a crescut cu 40% faţă de anul 2010. Iar în lume, milioane de persoane se tratează cu acest medicament.

O nouă metodă eficientă contra paraliziei

Şoarecii răniţi la nivelul coloanei vertebrale, care sufereau de paralizie totală sau parţială, au putut să meargă din nou graţie unei stimulări electrice şi chimice şi unui tip special de harnaşament robotizat, potrivit unui studiu publicat joi, care oferă noi speranţe pentru pacienţii umani.

Studiul, publicat în revista Science şi început în urmă cu cinci ani la Universitatea din Zurich, "evidenţiază o schimbare profundă a felului în care oamenii înţeleg funcţionarea sistemului nervos central", afirmă autorii lui. Ei au subliniat, însă, că oamenii de ştiinţă nu sunt deocamdată siguri că "tehnicile de reeducare similare ar putea fi utilizate cu succes pe oameni". Cu toate acestea, "regenerarea nervilor observaţi (pe şoareci) ar putea conduce la conceperea unor metode noi de tratament contra paraliziei". "După două săptămâni de neuroreeducare, în combinaţie cu o stimulare electrochimică şi folosind un harnaşament robotizat, şoarecii din experimentul nostru nu doar că s-au arătat pregătiţi pentru a merge din nou, ci au reuşit într-un timp destul de scurt să alerge, să urce treptele unor scări şi să evite obstacole", a spus medicul Gregoire Courtine, preşedintele Fundaţiei internaţionale a persoanelor paraplegice (IRP). "Este o adevărată Cupă Mondială în domeniul neuroreeducării", spune Gregoire Courtine, coordonatorul studiului, adăugând că "şoarecii din experiment au devenit veritabili atleţi, în condiţiile în care cu doar câteva săptămâni înainte erau complet paralizaţi. Este vorba în aceste cazuri de o recuperare de 100% în ceea ce priveşte mişcările voluntare".
Pentru a obţine aceste rezultate, medicii au injectat acelor şoareci o soluţie chimică care declanşează un răspuns din partea celulelor nervoase. Acestea stabilesc astfel noi legături cu receptorii de dopamină, adrenalină şi serotonină - neurotransmiţători - situaţi în neuronii din măduva coloanei vertebrale. Acel cocktail de substanţe a înlocuit neutrotransmiţătorii secretaţi în mod normal de organismele sănătoase şi acţionează prin stimularea neuronilor, făcându-i să devină capabili să coordoneze mişcările membrelor inferioare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.