Internațional

Presa rusă: Romania foloseşte Ucraina pentru a recaştiga Moldova

Ziarul de Vrancea
30 mai 2012 785 vizualizări
România, considerată pană de curand cel mai problematic dintre vecinii Ucrainei, şi-a intensificat în ultimul timp eforturile de apropiere de Kiev, scrie Nezavisimaia gazeta.

Ziarul scrie, printre altele, că problemele dintre România şi Ucraina s-au deteriorat între 2004 şi 2009, cînd Curtea internaţională de justiţie de la Haga a analizat cazul platoului continental din Marea Neagră. Partea romană a caştigat procesul, obţinand linia dorită de demarcare a platoului continental, bogat în minereuri. În 2009 s-a vorbit despre dreptul României asupra insulei Maican, de apartenenţa căreia depinde controlul asupra navigaţiei pe Dunăre. În acelaşi timp, au izbucnit numeroase scandaluri legate de eliberarea de paşapoarte româneşti pentru ucrainenii din regiunile Cernăuţi şi Odessa, teritorii care au făcut parte din componenţa României. În plus, ambele părţi au pretenţii una faţă de cealaltă în legătură cu respectarea drepturilor minorităţilor naţionale. O oarecare încălzire a relaţiilor s-a produs în noiembrie anul trecut, după întrevederea miniştrilor de externe ai celor două ţări. Şeful de atunci al diplomaţiei romane, Teodor Baconschi, a declarat, cu acel prilej, România "nu are niciun fel de pretenţii teritoriale faţă de integritatea teritorială a altor state". Noua poziţie a Bucureştiului a primit confirmare la summitul NATO de la Chicago: preşedintele Traian Băsescu a fost unul dintre cei trei lideri care a acceptat să stea de vorbă cu Viktor Ianukovici. Şefii celor două ţări au convenit dinamizarea dialogului bilateral. În curand, Băsescu intenţionează să efectueze o vizită la Kiev, care va fi organizată la cel mai înalt nivel diplomatic. Apoi, Ianukovici va ajunge la Bucureşti.
"România depune eforturi proprii în calitate de al doilea avocat, după Polonia, al Ucrainei în UE. Evident, acest lucru se face în contextul eforturilor de integrare europeană a Moldovei", a explicat un expert rus pentru gazeta moscovită.

"Bucureştiul nu mai vrea Transnistria"

Şeful Centrului pentru studii militaro-politice, Dmitri Tymciuk, este mai sceptic, temîndu-se ca Ucraina ar putea fi, pur şi simplu, indusă în eroare.
"Bucureştiul nu a renunţat la planul său strategic de refacere a României Mari. Pur şi simplu, ei au încetat să exercite presiuni, care să deranjeze autorităţile ucrainene. Au trecut la tactica realizării pe etape a scenariului: mai întai să atragă Transnistria în Moldova, pentru că apoi Moldova reunificată să fie inclusă în România. Problema este că Transnistria este orientată spre Rusia, de aceea România are nevoie de un aliat ca Ucraina. Iar momentul pentru activizarea eforturilor diplomatice a fost ales cat se poate de bine: calculul porneşte de la premisa că Ianukovici şi oamenii lui, izolaţi pe plan extern, vor prinde orice mană întinsă din afară".
Deputatul ucrainean Tîrîş Cernovol este de părere că România ar putea renunţa la planul de alipire a Moldovei, dar nu în totalitate. El crede că strategia s-a schimbat: Bucureştiul a încetat să mai spere în reîntregirea teritorială a Moldovei. "De curand, serviciile speciale româneşti au demarat o activitate aparent stranie în Transnistria - ele incită, practic, populaţia locală împotriva Chişinuăului, împingandu-i spre o apropiere de Rusia. Acest lucru poate fi interpretat drept o întreţinere a sentimentelor separatiste, cu scopul de a rezolva conflictul printr-o rupere definitivă. Probabil că, pierzand speranţa că Transnistria va putea fi adoptată, romanii au decis să renunţe la acest nod gordian, pentru a se putea ocupa de Moldova?", s-a întrebat, retoric, parlamentarul ucrainean.

Presiuni diplomatice pentru o prezenţă militară în Siria

Ministrul belgian de Externe Didier Reynders a apreciat ieri că membrii comunităţii internaţionale "nu vor obţine nimic" de la preşedintele sirian Bashar al-Assad fără o prezenţă militară în Siria. "Fără o prezenţă militară pe teritoriul sirian destinată respectării armistiţiului, susţinerii planului lui Kofi Annan, protejării observatorilor şi asigurării distribuirii ajutorului umanitar, nu vom obţine nimic de la preşedintele sirian", a declarat Reynders pentru postul privat de radio Bel-RTL. Ministrul a precizat că nu este vorba despre efectuarea unei "intervenţii ca în Libia" în 2011. Belgia pledează mai degrabă pentru crearea de "zone de securitate" în Siria, protejate de o "forţă internaţională". Reynders a apreciat marţi că un "consens în acest sens, incluzând Rusia şi China, ar trebui să poată fi construit în jurul planului Annan" şi a îndemnat "în mod hotărât Consiliul de Securitate al ONU să îşi asume responsabilităţile în acest sens".
Rusia a apreciat ieri "prematură" orice nouă acţiune a ONU împotriva Siriei, în urma masacrului de la Hula, la sfârşitul săptămânii, în care au fost ucise 108 persoane. Marţi seara, preşedintele francez François Hollande a declarat că nu exclude posibilitatea unei intervenţii armate,"cu condiţia ca aceasta să se facă printr-o deliberare a Consiliului de Securitate" al ONU.

A


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.