Internațional

Mozaic international: Cel mai puternic atac cibernetic din istorie?

Ziarul de Vrancea
29 mai 2012 621 vizualizări
Program revoluţionar de tip malware a reuşit să sustragă date din sistemele informatice ale unor oameni de afaceri, instituţii academice şi chiar sisteme guvernamentale

Un atac cibernetic complex şi ţintit care a colectat date din ţări ca Israelul şi Iranul a fost descoperit de către cercetători, anunţă firma rusă Kaspersky Labs. Compania afirmă că acest program de tip malware, cunoscut sub numele de Flame, operează din august 2010. Firma Kaspersky Labs, cu sediul la Moscova, a apreciat că în spatele atacului se află un stat, adăugând că nu este sigură de originale exacte ale acestuia. Experţii ei au descris Flame drept "una dintre cele mai complexe ameninţări descoprite vreodată". Cercetări asupra atacului au fost efectuate împreună cu Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor din cadrul ONU.
În trecut, programe malware ţintite - ca Stuxnet - au vizat infrastructura nucleară a Iranului. Altele, ca Duqu, au avut obiectivul de a infiltra reţele cu scopul de a fura date. Această nouă ameninţare pare să nu cauzeze pagube fizice, ci să colecteze cantităţi uriaşe de informaţii sensibile, a precizat Vitali Kamluk, expertul-şef pentru malware de la Kaspersky. "Odată ce sistemul este infectat, Flame începe un set complex de operaţii, inclusiv detectarea traficului reţelei, realizarea unor capturi de ecran, înregistrarea conversaţiilor audio, interceptarea tastaturii şi aşa mai departe", a spus el. Peste 600 de ţinte specifice au fost atacate, a continuat Kamluk, variind de la indivizi, afaceri, instituţii academice şi până la sisteme guvernamentale. Echipa de acţiune la nivel naţional în caz de urgenţă cu privire la computere a Iranului a postat o alertă de securitate în care afirmă că Flame este responsabil pentru "incidente recente de pierdere masivă de date" în ţară. Numai codul programului malware are mărimea de 20 de mega biţi, de aproximativ 20 de ori mai mare decât al virusului Stuxnet. Cercetătorii au declarat că ar putea fi nevoie de câţiva ani pentru a fi analizat.

Opera unui Guvern?

Kamluk a mai spus că mărimea şi gradul de sofisticare al Flame sugerează că nu este vorba despre munca unor infractori în domeniul cibernetic, părând mai degrabă susţinută de un Guvern, fiind vorba de un atac extrem de avansat. Virusul poate fura orice, de la amprentele tastelor pe care le apeşi, până la ce ai pe monitor şi ceea ce se vorbeşte lângă calculator. Este prevăzut cu caracteristici neobişnuite de furat date, inclusiv prin orice dispozitiv Bluetooth pornit. La fel ca Stuxnet, programnul malware poate fi răspândit prin dispozitive de stocare USB, neavând nevoie să fie conectat la o reţea, deşi poate face şi acest lucru. Profesorul Alan Woodward de la Universitatea Surrey a declarat că "acesta este un aspirator industrial de informaţii sensibile". După ce Flame infectează un computer, pot fi adăugate module suplimentare care să efectueze anumite sarcini, aproape în acelaşi fel în care se adaugă aplicaţii unui smartphone. Între ţările afectate de atac se află Iranul, Israelul, Sudanul, Siria, Libanul, Arabia Saudită şi Egiptul.


Majoritatea victimelor de la Hula au fost executate

Majoritatea victimelor masacrului de la Hula, din Siria, au fost executate, potrivit primelor rezultate ale unei anchete ONU, a anunţat ieri un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Rupert Colville. "Credem că mai puţin de 20 dintre cele 108 asasinate pot fi atribuite unor tiruri de artilerie şi tancuri", a declarat Colville. "Majoritatea celorlalte victime au fost executate sumar în cadrul a două incidente diferite", comise potrivit locuitorilor de miliţiile loiale regimului, "shabiha", a adăugat el.
Vineri, circa 108 persoane, dintre care 49 de copii, au fost ucise în masacrul de la Hula, potrivit ONU. Damascul a negat "total orice responsabilitate guvernamentală în acest masacru terorist". Teheranul şi Beijingul, care susţin Damascul, au condamnat acest carnagiu, apreciind că trebuie identificaţi responsabilii, încercând astfel să exonereze autorităţile. O comisie comună armată-justiţie, desemnată de Damasc să ancheteze aceste violenţe, urmează să îşi publice concluziile astăzi.
Un băiat în vârstă de 11 ani a povestit cum şi-a acoperit faţa cu sângele fratelui său şi a pretins că este mort în timp ce bărbaţi înarmaţi loiali Guvernului sirian au pătruns în casa sa şi au ucis şase membri ai familiei sale în timpul masacrului, relatează Guardian. Tânărul supravieţuitor a povestit că trupele au ajuns în districtul său sâmbătă, în jurul orei 03.00, cu câteva ore după ce obuzele au început să cadă peste Hula. "Mama a strigat la ei", a declarat băiatul. "I-a întrebat: Ce vreţi de la soţul şi fiul meu? Un bărbat chel şi cu barbă a împuşcat-o cu o mitralieră. Apoi au ucis-o pe sora mea, Rasha, cu aceeaşi armă. Ea avea cinci ani. După care l-au împuşcat pe fratele meu Nader în cap şi în spate. Am văzut cum sufletul lui i-a părăsit corpul în faţa mea. Au tras în mine dar glonţul a trecut pe lângă mine şi nu am fost lovit. Tremuram aşa de tare încât am crezut că mă vor vedea. Mi-am acoperit faţa cu sânge ca să creadă că am murit", povesteşte el. La ieşirea din casă, băiatul susţine că unul dintre bărbaţii înarmaţi i-au găsit pe cei trei bărbaţi pe care îi căutau şi i-au ucis pe toţi.

Comandouri americane, paraşutate în Coreea de Nord

Comandouri americane şi sud-coreene au fost paraşutate în Coreea de Nord pentru a supraveghea instalaţii militare subterane, a dezvăluit comandantul american al forţelor speciale din Coreea, citat de presa americană. Generalul Neil Tolley s-a exprimat săptămâna trecută în timpul unei conferinţe privind forţele speciale, organizată de Asociaţia Industrială de Apărare Naţională (NDIA). "După 50 de ani, încă nu se ştie mare lucru despre capacităţile şi amploarea acestor instalaţii subterane (nord-coreene). Mijloacele noastre electronice de recunoaştere şi de supraveghere nu sunt atât de eficiente cât ne-am dori şi trebuie să trimitem oameni acolo", a afirmat ofiţerul, informează NDIA pe site-ul său. Aceste instalaţii sunt puse la adăpost de sateliţi de spionaj, astfel că am trimis soldaţi sud-coreeni şi americani în Nord, pentru a efectua misiuni speciale de recunoaştere", a adăugat el, potrivit The Diplomat, o revistă specializată în relaţii internaţionale. Generalul Neil Tolley a explicat că aceste comandouri au fost paraşutate cu minimum de echipament pentru a evita să fie reperate.
Phenianul a construit mii de tuneluri de la sfârşitul Războiului din Coreea din 1953. Cel puţin patru au fost săpate în zona demilitarizată, care marchează frontiera cu Coreea de Sud. "Nu se ştie câte altele mai există", a precizat generalul Tolley, potrivit The Diplomat. Printre instalaţiile militare identificate figurează 20 de baze aeriene parţial îngropate şi mii de poziţii de artilerie. În februarie, agenţia sud-coreeană Yonhap a precizat că Nordul sapă cel puţin încă două tuneluri la o bază de teste nucleare, cel mai probabil în pregătirea unui nou test.

Anders Behring Breivik era "tolerant" şi "politicos" în adolescenţă

Anders Behring Breivik, autorul masacrului din Norvegia, soldat cu 77 de morţi, era "tolerant" şi "politicos" în adolescenţă, afirmă cel mai bun prieten al său din copilărie. În a 26-a zi a procesului extremistului, un bărbat care îl cunoaşte pe acuzat de peste 20 de ani a declarat că acesta era "inteligent", "tolerant" şi "politicos", dar începuse să se izoleze după liceu.
"Nu ieşea cu nimic în evidenţă. Era tolerant şi fugea de probleme. Nu i-am cunoscut niciodată latura extremistă", a spus tânărul de 32 de ani. În 1999, la vârsta de 20 de ani, Breivik a suferit o operaţie la nas, pentru a avea o figură "mai ariană". Se pare că Breivik a început să se izoleze în 2003, începând să fie preocupat de jocuri video. Cei doi tineri s-au văzut ultima oară în aprilie 2011, la o petrecere. "Nu am observat nimic special la el", a spus martorul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.