Internațional

Italia a tremurat din nou

Ziarul de Vrancea
29 mai 2012 884 vizualizări
Cel puţin 15 persoane au murit ieri dimineaţa într-un cutremur puternic înregistrat în provincia Modena, seism cu o magnitudine de 5,8 grade. Alte cel puţin cinci persoane sunt date dispărute, potrivit Protecţiei civile din Italia.

Epicentrul cutremurului, care a avut loc în jurul orei locale 9.00 (10.00, ora României), a fost localizat în comuna Finale Emilia din această provincie nordică, la o adâncime de aproximativ zece kilometri. Cel puţin două dintre victime sunt din Mirandola, unde o persoană a murit prinsă sub dărâmăturile locuinţei sale, iar alta sub dărâmăturile unui depozit industrial. În plus, la San Felice sul Panaro au fost înregistrate trei morţi. Este vorba despre doi muncitori şi un tehnician care, în momentul cutremurului, efectuau investigaţii cu privire la stabilitatea edificiului, toţi trei prinşi sub dărâmături la firma Meta. În localitatea Concordia a decedat un bătrân, iar în localitatea Finale Emilia a fost înregistrată o victimă. Între morţi se află şi preotul paroh din Rovereto di Novi, Don Ivan Martini, anunţă RAI News24, precizând că acesta a decedat prins sub moloz. De asemenea, la Cavezzo a murito femeie, îngropată sub ruinele unei firme de mobilier, unde ar exista şi răniţi. Domul din Carpi s-a prăbuşit în cursul cutremurului, iar preotul paroh, care se afla înăuntru, a fost ucis sub dărâmături, mai anunţă postul citând pompierii.
În Bologna, circulaţia trenurilor a fost întreruptă către Verona, Milano, Mantova şi Modena, au anunţat căile ferate italiene. Mai multe şcoli şi clădiri publice au fost evacuate până în Val d'Aosta (nord-vest), la frontiera cu Franţa, iar numeroase persoane au ieşit pe străzi. Momente de panică au fost înregistrate şi la Veneţia, unde o statuie a căzut atingând uşor o persoană, în apropiere de Piazzale Roma, în apropierea gării. Ca măsură de precauţie, cei 3.000 de angajaţi au uzinei Ferrari din apropiere de Modena au fost trimişi acasă pentru restul zilei.
Protecţia Civilă a anunţat, de la sediul central din Roma, că verifică situaţia la nivel naţional. În acest moment, potrivit instituţiei, este încă devreme pentru evaluarea pagubelor.
Primul cutremur a fost urmat ulterior de un nou seism de 5,3 grade pe scara Richter, la orele locale 13:00 (11:00 GMT), care a provocat din nou panică printre locuitori.

Cel puţin un român printre răniţi

Purtătorul de cuvânt al MAE, Ovidiu Dranga, a anunţat ieri că printre răniţi se află şi un cetăţean român. "În momentul de faţă, urmare a investigaţiilor făcute de consulatul nostru de la Milano, există un cetăţean român rănit în localitatea Mirandola. Numele lui este Popa Laurenţiu Danile, în vârstă de 44 de ani, care a suferit un accident uşor la un picior, el primind deja îngrijirile medicale necesare", a afirmat oficialul MAE. El a arătat că, din informaţiile deţinute până în prezent de consulatele generale ale României de la Milano, Bologna şi Trieste, acesta este singurul caz al unui român victimă a cutremurului de ieri dimineaţă.
Pe de altă parte, oficialul MAE a arătat că există posibilitatea existenţei unor cetăţeni români sinistraţi în urma seismului, iar în prezent în zonele afectate se află deja echipe consulare trimise de misiunile României de la Bologna şi Trieste care încearcă identificarea unor astfel de cazuri şi să le acorde ajutorul necesar. O a treia echipă consulară de la Milano se va deplasa, de asemenea, în teren.

Peste 400 de cutremure s-au produs în Italia în ultimele zile

De zece zile, Italia a înregistrat numeroase cutremure sau replici ale seismului din 20 mai, al cărui epicentru a fost localizat în apropiare de Ferrara. În total 417 cutremure au fost înregistrate până luni, dintre care trei cu o magnitudine de peste 5, potrivit presei. Numerose cutremure s-au produs şi după seismul de marţi din zona de centru-nord a Italiei, dintre care cel mai puternic a avut loc la ora 08.30 GMT (11.30 ora României) şi a avut magnitudinea de 4,7, a anunţat Institutul naţional de geofizică şi vulcanologie (INGV).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
N.E.CURATU, acum 4343 zile, 3 ore, 11 minute
Faptul ca in zona Finale Emilia sunt puturi de extractie de gaze si petrol si de curand Monti a dat ok pt. sondare in vederea exploatarii gazelor de sist in zona panuria padana e doar o coincidenta si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.