Internațional

Mozaic international: Miting la Chişinău împotriva unei legi pentru egalitatea de şanse

Ziarul de Vrancea
28 mai 2012 602 vizualizări
Legea privind egalitatea, adoptată vineri de Parlament după îndelungi dezbateri şi promulgată ieri de preşedintele Nicolae Timofti, a bulversat societatea din R.Moldova, generând proteste în rândul credincioşilor în legătură cu prevederile referitoare la minorităţile sexuale.

Aproximativ 300 de credincioşi s-au reunit ieri în faţa reşedinţei prezidenţiale pentru a protesta faţă de această lege. Ei au cerut eliminarea sintagmei "orientare sexuală" din lege, unii protestatari învinuind Mitropolia Moldovei de lipsă de fermitate în acest caz. Credincioşii s-au adunat în faţa Catedralei Mitropolitane şi au mărşăluit până la reşedinţa de stat, unde s-au rugat ca preşedintele să nu promulge legea. Când au ajuns însă, protestatarii au avut parte de o veste neaşteptată, legea fiind promulgată deja de preşedinte. Un alt grup de credincioşi i-a cerut Mitropolitului Vladimir să îi excludă din Biserică pe membrii Guvernului şi pe deputaţii care au promovat şi votat legea privind egalitatea. Ei susţin că Mitropolia Moldovei deja şi-a trădat enoriaşii prin lipsa de atitudine. În cazul în care nu le va fi îndeplinită cerinţa în scurt timp, ei au ameninţat că vor cere înlocuirea Mitropolitului Vladimir. Mitropolia Moldovei nu a comentat deocamdată declaraţiile manifestanţilor. Legea egalităţii a generat îndelungi dezbateri în societate dar şi în cadrul alianţei de guvernământ. Documentul prevede acordarea de şanse egale tuturor minorităţilor, inclusiv celor sexuale. Legea este o condiţie a Uniunii Europene pentru liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni.

Aproape 90 de persoane au fost ucise duminică în Siria

Violenţele din Siria s-au soldat duminică cu 87 de morţi, potrivit unui nou bilanţ al organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care a numărat 34 de morţi în oraşul Hama (centru), ţinta unei ofensive a trupelor guvernamentale siriene. Acesta este unul dintre cele mai mari bilanţuri zilnice înregistrate de la intrarea în vigoare, la 12 aprilie, a unui armistiţiu negociat de către mediatorul internaţional Kofi Annan. ONG-ul anunţă că oraşul Hama, un important fief al mişcării de contestare a regimului sirian, a fost atacat cu mitraliere grele şi obuze, precizând că şapte copii cu vârste sub 16 ani şi cinci femei se află printre victime. Această ofensivă s-a desfăşurat chiar în timp ce Consiliul de Securitate al ONU condamna autorităţile siriene pentru comiterea unui atac vineri asupra unui cartier rezidenţial din Houla (centru), în care au fost ucise cel puţin 108 persoane, dintre care aproximativ 30 de copii cu vârsta sub zece ani, potrivit ONU. Potrivit unor militanţi de la Hama, armata a atacat cartiere rezidenţiale ca măsuri de represalii faţă de moartea unor militari în lupte cu dezertori. "Acum ne este foarte frică, pentru că trupele regimului încercuiesc zonele în care s-au purtat lupte şi ne temem de un nou atac", a declarat ieri dimineaţa un militant împotriva regimului de la faţa locului.
Potrivit unor estimări neoficiale, peste 13.000 de persoane, majoritatea civili, au fost ucişi în violenţe de la jumătatea lui martie 2011, când a izbucnit revolta din Siria împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Pentagonul a definitivat planurile pentru un atac militar împotriva Iranului

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a declarat într-un interviu că Statele Unite au definitivat planurile pentru un atac militar împotriva Iranului pentru a împiedica regimul să obţină arma nucleară în cazul unui eşec al diplomaţiei. "Unul dintre lucrurile pe care le facem la Departamentul Apărării este să facem planuri. Şi avem planuri pe care să le implementăm în orice situaţie pentru a ne apăra", a declarat Panetta într-un interviu acordat postului ABC News. Întrebat despre recentele comentarii ale ambasadorului american în Israel, Daniel Shapiro, că Statele Unite au făcut deja pregătiri pentru un potenţial atac asupra Iranului, Panetta şi-a exprimat speranţa că diferendul va fi rezolvat pe cale paşnică, dar a subliniat clar că Washingtonul nu va tolera un Iran înarmat nuclear. "Premisa fundamentală este că nici Statele Unite, nici comunitatea internaţională nu îi vor permite Iranului să dezvolte o armă nucleară. Vom face tot ce putem pentru a-l împiedica să dezvolte o armă", a conchis el.

Împuşcat, în timp ce se hrănea dintr-un om

Un bărbat complet dezbrăcat a fost împuşcat mortal de poliţie iar altul luptă pentru a trăi în urma unui atac, cu faţa pe jumătate mâncată de către primul, într-o scenă demnă de un film cu Hannibal Lecter petrecută sâmbătă în Miami. Scenele de groază au început sâmbătă în jurul orei locale 14.00 (21.00, ora României), când s-au auzit o serie de focuri de armă pe o stradă din sudul oraşului. Potrivit unor surse din cadrul poliţiei, un membru al serviciului rutier care a văzut un bărbat dezbrăcat muşcând din faţa unui alt bărbat a strigat la acesta să se oprească. Concomitent, o femeie care a văzut incidentul l-a semnalat unui ofiţer de poliţie din zonă.
Ofiţerul, a cărui identitate nu a fost precizată, s-a apropiat şi, văzând ceea ce se petrecea, i-a ordonat agresorului să se îndepărteze. Când acesta şi-a reluat atacul, ofiţerul l-a împuşcat, potrivit surselor citate. Însă atacatorul nu s-a oprit după ce a fost împuşcat, obligându-l pe poliţist să continue să tragă. Unii martori au declarat că au auzit cel puţin şase focuri de armă. Ulterior, Poliţia din Miami a sosit la locul incidentului. Bărbatul dezbrăcat complet zăcea cu faţa în jos pe trotuar.  Bărbatul rănit a fost transportat la spital într-o stare critică, potrivit poliţiei. Nici identitatea acestuia şi nici a agresorului nu au fost făcute publice. Atacul s-a petrecut în timp ce o mulţime de oameni cobora spre South Beach pentru a participa la un festival de hip-hop pe plajă şi a blocat, timp de mai multe ore, traficul rutier pe drumul pe care s-a petrecut incidentul. Un purtător de cuvânt al Poliţiei din Miami, Javier Ortiz, a anunţat că ofiţerul de poliţie care l-a împuşcat pe agresor este "un erou". "Pe baza informaţiilor furnizate, ofiţerul nostru este un erou şi a salvat o viaţă", a declarat el. Investigatorii cred că victima ar putea fi o persoană fără adăpost şi că stătea întinsă pe jos atunci când a fost atacată. O ipoteză a poliţiei este că atacatorul ar fi suferit de "psihoza cocainei", o stare de nebunie produsă de drog, care dă o senzaţie puternică de căldură internă, determinând uneori consumatorul să se dezbrace complet în încercarea de a se răcori.

Roubini: "Vaticanul, cel mai mare evazionist fiscal din Italia"

"E vremea să înceapă taxarea bunurilor şi veniturilor Vaticanului, cel mai mare evazionist fiscal din Italia", scrie Nouriel Roubini într-un mesaj transmis ieri dimineaţa pe contul său de Twitter. Mesajul lui Roubini vine la scurtă vreme după ce, potrivit unui raport BBC, primul ministru Mario Monti anunţase că Vaticanul trebuie să plătească impozite pe proprietăţile nereligioase. Anterior, astfel de proprietăţi se bucuraseră de o derogare în ciuda măsurilor de austeritate impuse în Italia. Biserica din Italia deţine circa 110.000 de proprietăţi, evaluate la aproape 11,9 miliarde de dolari, impozitul estimat pentru aceste proprietăţi ridicandu-se la 945 milioane dolari anual.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.