Internațional

Traficul de rinchi, o "afacere" cu profituri record

Ziarul de Vrancea
28 mai 2012 1085 vizualizări
Reţelele ilegale cumpără rinichii cu 5.000 de dolari şi îi vand cu sume de pană la 200.000 de dolari

Comerţul ilegal cu rinichi uman a "înflorit", fiind estimat anual la 10.000 de tranzacţii pe piaţa neagră, respectiv mai mult de o tranzacţie clandestină pe oră, apreciază specialişti ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), conform The Guardian. Traficanţii încalcă legea şi se îmbogăţesc din astfel tranzacţii, care sporesc de la an la an din cauza înmulţirii cazurilor de diabet sau de diferite afecţiuni grave ale rinichiului. Pacienţii, din care mulţi se duc să se opereze în China, India sau Pakistan, pot plăti până la 200.000 de dolari pentru un organ bandelor de traficanţi, care prelevă părţi ale corpului de la persoane defavorizate, care îşi vând sănătatea şi pentru câte 5.000 de dolari. Poliţia israeliană a ajuns la concluzia că traficanţi de organe şi chirurgi hrăpăreţi pot strânge sume enorme din tranzacţii ilegale, după ce săptămâna trecută a arestat 10 presupuşi răufăcători, între care un doctor, bănuiţi de apartenenţă la o reţea internaţională implicată în traficul de organe, extorsiuni, fraude fiscale şi grave prejudicii aduse sănătăţii oamenilor. Alte asemenea reţele ilegale au fost descoperite în India şi în Pakistan. Intensificarea acestei activităţi contribuie la adâncirea prăpastiei între bogaţi şi săraci la nivel mondial şi la diminuarea nivelului de sănătate în rândul claselor sociale defavorizate, estimează OMS. Traficul cu rinichi reprezintă 75% din comerţul ilegal cu organe. În 2010, au fost efectuate 105.879 transplanturi de organe, legal şi ilegal, în 95 de state ale lumii, 73.179 fiind transplanturi de rinichi. Aceste intervenţii au satisfăcut însă doar 10% din necesar, la nivel mondial, conform OMS. Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu deţine însă informaţii legate de statutul donatorilor de organe - persoane decedate, prieteni sau rude în viaţă ai pacienţilor.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.