Internațional

Şeful FMI i-a "insultat" pe greci: "Plătiţi-vă impozitele!"

Ziarul de Vrancea
27 mai 2012 736 vizualizări
liderul socialiştilor eleni susţine că mesajul Christinei Lagarde reprezintă o insultă n guvernul socialist de la Paris i-a ţinut isonul politicianului grec, astfel că directoarea FMI a fost nevoită să-şi înmoaie tonul

Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), "i-a insultat pe greci", atunci când le-a cerut să-şi plătească impozitele, este de părere liderul Mişcării Socialiste Panelene (PASOK), Evangelos Venizelos. "Nimeni nu are dreptul să jignească poporul grec în timpul crizei. Mă adresez în special dnei Lagarde, care, prin felul său de a se exprima, i-a insultat pe greci", a declarat Venizelos sâmbătă seara, conform postului naţional grec de televiziune. "Îi cer să revină şi să regândească ceea ce a vrut să spună", a declarat Venizelos, al cărui partid a pus în aplicare programul de austeritate cerut de FMI, Uniunea Europeană (UE) şi Banca Centrală Europeană (BCE), în schimbul sprijinului financiar al acestor instituţii.
Şi Guvernul francez a criticat viziunea "uşor caricaturală şi simplistă" a directorului general al FMI. Purtătorul de cuvânt al Executivului de la Paris, Najat Vallaud-Belkacem, a afirmat că în acest moment "nu există o lecţie care să fie dată Greciei".
Într-un interviu publicat sâmbătă în cotidianul britanic The Guardian, Lagarde a afirmat că "grecii trebuie să se ajute în mod colectiv, începând să-şi plătească impozitele", şi s-a declarat mai puţin preocupată de soarta lor decât de cea a copiilor din Africa sub-sahariană, privaţi de şcoli decente.
În seara aceleiaşi zile, în urma valului de comentarii indignate pe care l-a provocat declaraţia sa - 75.000 doar pe Facebook -, Lagarde a publicat un mesaj de reconciliere cu Grecia. "Am multă compasiune faţă de greci şi provocările cu care ei se confruntă. Din acest motiv, FMI sprijină Grecia în efortul său de a depăşi actuala criză", a notat directoarea FMI. "O parte importantă a acestui efort este ca toată lumea să ducă povara în mod echitabil, mai ales cei mai privilegiaţi şi în special achitându-şi impozitele", a precizat Lagarde.
PASOK, care a acceptat măsurile de austeritate pentru a evita falimentul financiar al Greciei, a plătit un preţ dur pentru aceasta, ajungând pe locul trei în urma alegerilor, în urma partidului Noua Democraţie (conservator) şi a partidului radical de stânga Syriza, care respinge regimul de austeritate. Pentru noile alegeri parlamentare din 17 iunie, PASOK (favorabil de altfel programului de austeritate impus de Comisia Europeană şi Banca Mondială) se menţine pe locul trei, potrivit ultimelor sondaje de opinie. Partidul conservator de dreapta Noua Democraţie (ND) este favorit la alegerile generale din Grecia, din 17 iunie, însă nu va reuşi să obţină majoritatea absolută, iar partidul radical de stânga, Syriza, se menţine pe poziţia secundă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
relu, acum 4322 zile, 16 ore, 2 minute, 31 secunde
Bine scris "seful FMI" . Dupa cum arata e prea.....barbata !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.