Internațional

Cum se mai vede România de la Washington

Ziarul de Vrancea
27 mai 2012 556 vizualizări
Departamentul de Stat al Administraţiei americane afirmă într-un raport că România are probleme cu corupţia,iar sistemul judiciar este uneori părtinitor . Raportul remarcă şi influenţa politică asupra unor grupuri media

Departamentul de Stat american constată, în raportul pe 2011 privind drepturile omului, că România continuă să aibă probleme cu corupţia funcţionarilor, există cazuri de lipsă de obiectivitate a sistemului judiciar, abuzuri ale agenţilor Poliţiei şi Jandarmeriei, precum şi cu traficul de persoane. "Probleme majore în materie de drepturile omului rămân traficul de persoane în vederea muncii forţate, exploatarea sexuală şi obligarea unor persoane să cerşească. A continuat practica discriminării sociale semnificative la adresa romilor. Corupţia în rândul funcţionarilor publici rămâne un fenomen răspândit care afectează toate sectoarele societăţii", se arată în raportul Departamentului de Stat privind situaţia drepturilor omului în România în anul 2011.
"Sistemului judiciar îi lipseşte imparţialitatea, iar uneori este supus influenţelor politice", adaugă raportul, subliniind că restituirea proprietăţilor este destul de lentă şi că Guvernul nu a luat măsuri concrete pentru restituirea proprietăţilor bisericilor greco-catolice confiscate de fostul regim comunist.
Conform raportului, în România continuă să existe o lege care limitează practicile religioase ale unor confesiuni şi au fost semnalate acte de discriminare împotriva femeilor, abuzuri asupra copiilor şi acte de discriminare la adresa minorităţilor sexuale.
La capitolul libertate de expresie şi independenţa mass-media, Departamentul de Stat notează că legea fundamentală din România garantează aceste drepturi, care în general sunt respectate. Totuşi, potrivit raportului, politicieni şi persoane care au legături strânse cu formaţiuni politice fie deţin, fie controlează indirect numeroase instituţii mass-media, la nivel local şi naţional.
"Deşi presa independentă este activă şi reuşeşte să prezinte nerestricţionat o varietate de puncte de vedere, politicieni şi persoane care au legături strânse cu politicieni şi cu formaţiuni politice fie deţin, fie au control indirect asupra a numeroase instituţii media, la nivel local şi naţional; în plus, informaţiile şi tonul editorial ale acestor instituţii media reflectă frecvent părerile proprietarilor. Tendinţa de concentrare a controlului asupra instituţiilor media, la nivel naţional, în mâinile câtorva indivizi bogaţi a continuat", precizează raportul Departamentului de Stat american.
Totodată, raportul american subliniază că, pe Internet, în România continuă să fie difuzate "materiale cu caracter antisemit" şi puncte de vedere cu accente "antisemite, rasiste, xenofobe şi naţionaliste".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.