Internațional

Mozaic international: Obama promite că va vorbi cu Putin ca să-l alunge pe al-Assad

Ziarul de Vrancea
27 mai 2012 447 vizualizări
Administraţia preşedintelui Barack Obama intenţionează să se alieze cu Rusia pentru a lucra la un plan de ieşire din criză pentru Siria, care prevede plecarea lui Bashar al-Assad de la putere, relatează New York Times.

Potrivit cotidianului, Washingtonul vrea un plan similar cu cel care a pus capăt preşedinţiei yemenitului Ali Abdallah Saleh, după 33 de ani la putere, în favoarea lui Abd Rabbo Mansour Hadi, în februarie. Dar Statele Unite vor, de asemenea, să menţină în funcţie unele elemente ale regimului preşedintelui sirian, care reprimă sângeros mişcarea de contestare ce a debutat în urmă cu peste un an. Opoziţia siriană a anunţat bilanţul unui nou masacru săvarşit de forţele loiale preşedintelui printr-un bombardament asupra oraşului Houla: 90 de morţi, printre care femei şi copii. De la jumătatea lui martie 2011, peste 13.000 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în violenţe, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO). Potrivit New York Times, succesul planului american depinde de Rusia, principalul susţinător al regimului sirian, care şi-a folosit dreptul de veto de două ori faţă de rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU care condamnau represiunea. Barack Obama ar urma să îi expună planul său omologului său rus luna viitoare, în cadrul primelor lor întrevederi de la învestitura lui Vladimir Putin, la începutul lui mai, adaugă New York Times.

Un austriac a dat peste o avere şi a dus-o la poliţie

Un austriac de 22 de ani, originar din regiunea Tirol (vestul Austriei), a predat la poliţie 9.900 de euro, bani pe care i-a găsit pe o stradă din Innsbruck, capitala landului, a indicat poliţia austriacă. Tânărul a găsit banii vineri şi i-a depus imediat la cel mai apropiat comisariat de poliţie. Poliţia din Innsbruck nu a precizat cine este fericitul proprietar al banilor găsiţi.

Iranul mai vrea o centrală atomică

Iranul va lansa anul viitor construcţia unei a doua centrale nucleare la Bushehr (sudul ţării), alături de actuala centrală construită de Rusia, a anunţat ieri la televiziunea de stat şeful programului nuclear iranian, Fereydoun Abbassi Davani. "Iranul va construi anul viitor o centrală nucleară de 1.000 de megawaţi la Bushehr", a reiterat Abbassi Davani, fără să precizeze dacă Rusia va fi implicată de asemenea în noul proiect. Televiziunea iraniană nu a oferit detalii suplimentare pe acest subiect. Conform calendarului iranian, anul viitor, la care s-a referit şeful programului nuclear, va dura între 21 martie 2013 până la 20 martie 2014, precizează Agerpres. În ultimii doi ani, liderii iranieni şi-au reiterat de nenumărate ori intenţia de a construi alte 20 noi centrale nucleare, cu o capacitate totală de circa 20.000 de megawaţi, dar nu au făcut niciodată un anunţ precis care să concretizeze această intenţie. Instalaţia actuală de la Bushehr, de asemenea cu o capacitate de 1.000 de megawaţi, a fost inaugurată în 2010 după 35 de ani de lucrări şi numeroase vicisitudini politice, tehnice şi financiare. Rusia a reluat proiectul în 1995, după ce îl abandonase Germania în urma revoluţiei islamice din 1979 şi a războiului dintre Iran şi Irak (1980-1988). Această centrală, construită de Rusia şi controlată în comun de echipe mixte de ingineri şi tehnicieni ruşi şi iranieni, nu este nici astăzi în totalitate operaţională.

Un nebun s-a urcat pe acoperiş şi a început să împuşte oameni

Două persoane au murit şi alte şapte, între care un poliţist, au fost rănite în urma atacului lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă în oraşul Hyvinkaa, la 50 de kilometri nord de Helsinki, de un tânăr de 18 ani înarmat cu o puşcă. Victimele ucise, un tanăr şi o tanără, aveau de asemenea 18 ani. Presupusul atacator a fost arestat de poliţie sâmbătă dimineaţa. Ucigaşul, a cărui identitate nu a fost precizată şi care nu are antecedente penale, a fost arestat fără să opună reazistenţă în apropiere de oraş. Pană ieri, acesta nu făcuse cunoscute motivele care l-au împins să facă acest gest criminal. Îmbrăcat într-un costum de camuflaj, el a deschis focul în centrul oraşului Hyvinkaa, la ora locală 01.53, a indicat poliţia, precizând că tirurile s-au înregistrat în apropierea unui restaurant şi că au venit de pe un acoperiş. Suspectul nu avea permis de port armă, a mai precizat poliţia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.