Internațional

Surzi la gălăgia de pe Pămant, oamenii se pun pe ascultat şoapte din cer

Ziarul de Vrancea
25 mai 2012 491 vizualizări
Cele mai slabe semnale care ar putea să indice prezenţa vieţii extraterestre vor putea fi detectate de cel mai mare şi mai avansat radiotelescop din lume, cu antene dispuse într-un cerc uriaş ce trece prin Africa de Sud, Australia şi Noua Zeelandă

Viitorul supertelescop Square Kilometer Array (SKA), cel mai puternic radiotelescop din lume, va fi amplasat în Africa de Sud şi Australia, au anunţat membrii unui comitet de experţi, reunit vineri, la Amsterdam. "Am decis să abordăm o soluţie care implică un sit dublu", a declarat John Womersley, într-o conferinţă de presă, după şedinţa de la Amsterdam. Alegerea ţării care va găzdui viitorul supertelescop, un proiect în valoare de 2 miliarde de dolari, pentru care concurau Africa de Sud şi Australia, a revenit unui comitet de experţi alcătuit din 12 astronomi şi directori de instituţii ştiinţifice.
Atunci când va fi complet finalizat, în 2024, telescopul Square Kilometre Array (SKA) va include 3.000 de antene cu diametrul de 15 metri şi multe alte antene mai mici care vor fi amplasate pe o rază de peste 3.000 de kilometri faţă de centrul reţelei.
Scrutând bolta cerească cu o viteză de 10.000 de ori mai mare şi cu o sensibilitate de 50 de ori mai mare decât orice alt telescop, SKA va studia originile Universului şi este capabil să detecteze chiar şi cele mai slabe semnale care ar putea să indice prezenţa vieţii extraterestre. Oamenii de ştiinţă speră că noul telescop să aducă răspunsuri pentru câteva întrebări fundamentale despre Univers - cum a apărut acesta şi din ce motiv se află în expansiune.
Criteriile de alegere a locului de amplasare au fost, printre altele, absenţa interferenţelor produse de undele radio, calitatea reţelei de comunicaţii "pentru distribuirea mondială a datelor produse de SKA" şi caracteristicile atmosferice ale locului ales. Centrul SKA va fi instalat în regiunea aridă Karoo, din sud-vestul Africii de Sud, şi în regiunea Mileura, din vestul Australiei.
Prima etapă de construcţie a telescopului va debuta în 2016, urmând ca, până în 2019, circa 10% din acest proiect să fie finalizat, prin amplasarea de antene pe o distanţă circulară de 100 de kilometri faţă de centrul telescopului. Extinderea acestei suprafeţe până la obiectivul de 3.000 de kilometri ar trebui finalizată până în 2023, iar proiectul va fi complet funcţional începând din 2024.
Din consorţiul - care îşi are sediul în Marea Britanie - ce va construi acest telescop fac parte Canada, China, Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie, Australia şi Africa de Sud.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.