Internațional

Mozaic international: Zeci de români în taberele din Italia pentru sinistraţii seismului

Ziarul de Vrancea
25 mai 2012 391 vizualizări
Potrivit unui comunicat transmis vineri de MAE, o echipă a Consulatului General de la Bologna a efectuat joi deplasări în trei localităţi din provincia Modena - Finale Emilia cu fracţiunea Massa Finalese şi San Felice sul Panaro - în care locuiesc, potrivit statisticilor, aproximativ 400 de cetăţeni români

În taberele special amenajate în zonă sunt cazaţi în jur de 50 de cetăţeni români, cu care echipa consulară a intrat în contact pentru a se asigura că starea lor de sănătate şi condiţiile de cazare sunt bune şi pentru a se interesa dacă au nevoie de asistenţă. De asemenea, în sprijinul echipei Consulatului de la Bologna a plecat vineri şi o echipă consulară de la Bucureşti, pentru a evalua situaţia la faţa locului. Echipa aflată în zona calamitată va fi completată şi de un diplomat şi doi funcţionari consulari de la Consulatul General al României de la Milano, precizează MAE. Echipele consulare vor intra în contact cu românii afectaţi de seism pentru a le oferi sprijinul şi asistenţa consulară de care ar putea avea nevoie. Serviciile consulare de urgenţă (întocmirea documentelor de călătorie) vor fi oferite în regim de gratuitate de echipele consulare din teren. Aproximativ 5.000 de persoane locuiesc în centre speciale după ce casele lor au suferit avarii structurale în urma cutremurului.

Atac sinucigaş la un comisariat din Turcia

Doi poliţişti au fost ucişi şi mai multe persoane au fost rănite vineri, într-un atac sinucigaş care a vizat un comisariat din oraşul Kayseri, situat în centrul Turciei. Trei atacatori, aflaţi la bordul unei maşini, au deschis focul cu mitralierele asupra comisariatului, apoi unul dintre ei a declanşat explozivii pe care îi avea asupra sa. Un poliţist a fost ucis pe loc, iar altul, foarte grav rănit, a decedat în drum spre spital. Zece civili, între care şi copii, aflaţi în apropiere au fost de asemenea răniţi, potrivit ministrului turc de Interne, Idris Naim Sahin. Ministrul a declarat că atacatorii au fost ucişi, iar comisariatul nu era, iniţial, ţinta lor. Presa turcă a scris că membrii comandoului au încercat, cu puţin timp înainte, să fugă, dar au dat peste un baraj de control la intrarea în oraş. De asemenea, aceasta specula asupra faptului că membrii comandoului intenţionau să se deplaseze la Istanbul, cu scopul de a efectua un atac de anvergură. Poliţia suspectează că acest atac este opera militanţilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), rebeliunea kurdă.

Un avion şi-a pierdut uşa în zbor

Un avion de clasă medie a pierdut uşa principală a cabinei, în zbor, obiectul căzând pe un teren de golf din statul american Florida, relatează CNN. Avionul de tip business, Canadair CL600, zbura pe ruta Opa-Locka - Pompano Beach (Florida), dar după căderea uşii a fost redirecţionat spre aeroportul Fort Lauderdale. La verificarea efectuată imediat după aterizare s-a constatat că uşa principală a cabinei aeronavei căzuse în timpul zborului. Incidentul nu a afectat presiunea cabinei, dat fiind că aeronava încă nu luase altitudine.

Kievul şi-a angajat avocaţi americani în cazul Timoşenko

La solicitarea Ministerului Justiţiei din Ucraina, Skadden Arps, una dintre cele mai importante case de avocatură din SUA va realiza o evaluare independentă a corectitudinii procesului fostului premier Iulia Timoşenko, care a fost condamnată în toamna anului trecut la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere pentru semnarea unor contracte de gaze cu Rusia, considerate păguboase pentru ţara sa de către actualul regim de la Kiev. "Casa de avocatură Skadden Arps, a cărei reputaţie este recunoscută în întreaga lume, va studia toate materialele procesului de urmărire penală şi, în finalul investigaţiei proprii independente, îşi va face cunoscute concluziile", a afirmat ministrul ucrainean al Justiţiei, Aleksandr Lavrinovici. Ministerul nu a specificat şi valoarea acestui contract. Kievul a decis să atragă experţi internaţionali în afacerea Timoşenko ca urmare a interesului crescut din partea comunităţii internaţionale şi a unor afirmaţii făcute de înalţi oficiali ai UE, potrivit cărora acţiunile fostei şefe a executivului ucrainean, pentru care a şi fost condamnată, nu constituie o infracţiune, că acest caz nu a fost judecat în mod corespunzător şi că procesul nu a respectat standardele europene de justiţie. Concluziile expertizei Skadden vor fi utilizate de guvernul ucrainean în pregătirea poziţiei sale la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), unde Timoşenko a dat statul ucrainean în judecată.

Cea mai bogată provincie spaniolă nu mai vrea independenţă, ci bani

Catalonia, cea mai bogată regiune autonomă a Spaniei, are nevoie de sprijin financiar din partea guvernului de la Madrid, întrucât a epuizat toate soluţiile pentru refinanţarea datoriilor din acest an, a declarat Artur Mas, şeful guvernului regional. "Nu ne interesează cum o fac, dar trebuie să facem plăţile până la sfârşitul acestei luni. Economia nu se poate redresa dacă nu pot fi plătite facturile", a afirmat Mas în faţa presei.
Catalonia, care reprezintă o cincime din economia Spaniei, trebuie să refinanţeze în acest an datorii de peste 13 miliarde de euro, precum şi deficitul bugetar.
Povara datoriilor celor 17 regiuni autonome şi creşterea creditelor neperformante ale băncilor din Spania se află în centrul crizei datoriilor, pentru că investitorii sunt îngrijoraţi că vor avea un impact atât de mare asupra economiei, încât ţara va avea nevoie de ajutor financiar internaţional. Regiunile autonome spaniole trebuie să refinanţeze în acest an datorii de 36 de miliarde de euro, precum şi un deficit bugetar cumulat de 15 miliarde de euro.
După ce provincia şi-a caştigat, în 2005, autonomia, sondajele de opinie arată că jumătate din cei 7,5 milioane de locuitori ai regiunii vizează un stat de drept independent, în cadrul Uniunii Europene.


Un bolovan de 30 m diametru, puţin deasupra atmosferei

Astronomii de la observatorul american Mt. Lemmon (Arizona) au descoperit un nou asteroid, care se aşteaptă ca luni, 28 mai, să treacă aproape de Pământ, la o distanţă de 56.000 km, informează Centrul pentru Planetele Minore (Minor Planet Center /MPC/), un organism care urmăreşte obiecte din sistemul solar, potrivit The Epoch Times. Asteroidul denumit 2012 KP24 a fost descoperit la 23 mai. De atunci, astronomii au ţinut sub observaţie obiectul spaţial, încercând să afle orbita acestuia. Calcule ulterioare au relevat că 2012 KP24 se referă la asteroizii din familia Apollo, ale căror orbite traversează orbita planetei noastre şi orbita lui Marte. De fapt, două treimi dintre asteroizii cunoscuţi până în prezent aparţin acestui tip, ce se apropie de Terra, potrivit MPC. Mai exact, oamenii de ştiinţă au estimat existenţa a circa 5.000 de astfel de asteroizi în sistemul nostru solar, dintre care au detectat până în prezent doar 20%-30%.
La 28 mai, conform datelor astronomilor, în jurul orei 18.48, ora României, asteroidul 2012 KP24 va trece pe lângă Pământ, la o distanţă de aproximativ 56.000 km. Oamenii de ştiinţă estimează diametrul acestui corp ceresc între 11 şi 36 de metri. Data viitoare, acest asteroid va reveni în apropierea Terrei la 8 octombrie, după cum au calculat experţii, dar atunci se aşteaptă ca el să treacă la o distanţă mai mare de planeta noastră - 64 milioane de kilometri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.