Internațional

Fukushima a emis mai multe substanţe radioactive, dar a iradiat mai puţin

Ziarul de Vrancea
24 mai 2012 367 vizualizări
Noile evaluări arată că situaţia cea mai rea a fost în primele zile de după cutremurul urmat de valul tsunami care a acoperit centrala nucleară şi nord-estul Japoniei în martie 2011

Accidentul nuclear de la Fukushima din martie 2011 a dus la eliberarea în atmosferă a 900.000 de terabecquereli de substanţe radioactive, o cantitate dublă faţă de estimarea anterioară, a anunţat ieri, într-o nouă evaluare, compania japoneză de electricitate Tokyo Electric Power (Tepco). Acest total este net superior celor publicate anterior de Agenţia japoneză de securitate nucleară şi de o comisie guvernamentală, dar mult inferior bilanţului catastrofei de la Cernobîl, din 1986. Atunci a fost eliberată în atmosferă o cantitate de şase ori mai mare de substanţe radioactive, adică 5,2 milioane de terabecquereli, în principal din cauza exploziei unui reactor, ceea ce nu s-a întâmplat la Fukushima.
Noua estimare anunţată de Tepco, care administrează centrala de la Fukushima, se bazează pe măsurătorile efectuate între 12 şi 31 martie 2011, în interiorul şi în exteriorul centralei, conjugate cu condiţiile atmosferice. Teco mai estimează că emisiile din săptămânile şi lunile următoare nu au depăşit 1% din cele din martie.
Accidentul de la Fukushima, în urma căruia au fost evacuate zecii de mii de persoane, a fost clasat pe acelaşi nivel, 7, cel mai ridicat, cu cel de la Cernobîl pe scala INES a gravităţii accidentelor nucleare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.