Internațional

Mozaic international:Cinci decizii importante luate la reuniunea NATO

Ziarul de Vrancea
22 mai 2012 726 vizualizări
Achiziţionarea unei flote de avioane fără pilot şi îndeplinirea primei etape a instalării scutului antirachetă sunt două dintre acestea

Reprezentanţii celor 28 de ţări membre ale NATO alături de cei ai altor 13 naţiuni din întreaga lume, reuniţi la Chicago, au căzut de acord asupra mai multor paşi care vizează întărirea capabilităţii de apărare a Alianţei pentru următorul deceniu şi păstrarea conceptului strategic adoptat la Lisabona în vederea îndeplinirii angajamentelor din Articolul 5 privind securitatea colectivă, a anunţat preşedintele american, Barack Obama, gazda summitului, în conferinţa de presă susţinută ieri la încheierea reuniunii. "Am căzut de acord să achiziţionăm o flotă de avioane de luptă fără personal la bord - drone, adică - pentru a întări operaţiunile de culegere de informaţii, supraveghere şi recunoaştere. Am căzut de acord să continuăm patrulele aeriene deasupra aliaţilor noştri baltici, ceea ce reflectă angajamentul nostru ferm în direcţia securităţii colective. Am convenit, de asemenea, asupra unui corp compus de forţe convenţionale, rachete nucleare şi rachete de apărare de care avem nevoie şi, cel mai important, am convenit şi asupra modului în care le vom achita pe acestea, ceea ce include şi apelarea la resursele noastre în aceste vremuri dificile din punct de vedere economic", a spus Obama, conform CNN. Preşedintele american a menţionat în prezentarea bilanţului summitului că participanţii au căzut de acord ca NATO să declare o capabilitate interimară a sistemului de apărare antirachetă.

România va fi afectată "pozitiv, pe termn lung"

La randul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la revenirea în România, că profilul organizaţiei Nord-Atlantice prinde un contur politic, pe lângă cel militar şi va deveni o structură globală extrem de influentă în perioada următoare. "Concluzia nu poate fi decât una singură: după Chicago avem un altfel de NATO. Avem un NATO care îşi asumă responsabilităţi nu numai militare, dar şi politice şi tendinţa acestei organizaţii este să devină o organizaţie globală, o organizaţie extrem de influentă şi - accentuez - este în opinia mea un summit care conturează profilul politic, nu numai cel militar, al Alianţei", a susţinut Băsescu.
Şeful statului a apreciat, la finalul declaraţiilor în care a prezentat deciziile summit-ului NATO, că "obiectivul de întărire şi consolidare a securităţii statelor membre a fost atins şi, ultima concluzie, mandatul dat de CSAT a fost integral îndeplinit". El a precizat că deciziile luate la Chicago sunt extrem de importante şi vor "afecta România pe termen lung, o vor afecta pozitiv".
În plus, Băsescu a ţinut să menţioneze în cazul fiecărei teme abordate articolul unde poate fi regăsită în declaraţia summit-ului NATO. "Oricine va vrea să aibă o discuţie, să facem un seminar de analiză a concluziilor acestui summit, îi voi sta la dispoziţie, pentru că este extrem de important pentru soarta României", a comentat preşedintele Băsescu, făcând referire la dezbateri publice "după ureche şi impresii".
Preşedintele a mai spus că UE a pierdut competiţia cu Statele Unite pentru a fi mai relevantă strategic şi militar, iar Parteneriatul strategic stabilit între UE şi NATO confirmă faptul că România a avut o viziune corectă, încă de acum opt ani.

Cea mai mică inimă artificială cantăreşte doar 11 grame


Dispozitivul minuscul a fost implantat pentru cateva zile unui bebeluş în vârstă de 16 luni

Cea mai mică inimă artificială implantată vreodată a salvat - timp de 13 zile - viaţa unui bebeluş în vârstă de 16 luni, înainte ca acesta să primească un transplant, au anunţat reprezentanţii spitalului Bambino Gesu din Roma. "În luna martie, la spitalul Bambino Gesu, a fost implantată pentru prima dată în lume cea mai mică inimă artificială care există", a spus Antonio Amodeo, un reprezentant al spitalului italian, într-un comunicat. Copilul suferea de miocardită şi de o infecţie gravă a sistemului artificial de asistenţă ventriculară care îi fusese implantat anterior.
În aşteptarea unui donator de organe pentru o grefă, bebeluşul nu ar fi supravieţuit dacă nu ar fi primit, provizoriu, acest prototip experimental trimis de National Institute of Health (NIH) din Statele Unite ale Americii.
Prototipul de 11 grame conţine o pompă din titan. Implantarea lui a durat opt ore, iar operaţia a avut un grad de complexitate extraordinar de mare.
După 13 zile, un transplant cu o inimă veritabilă a putut fi efectuat cu succes de medicii italieni. "La aproape două luni după intervenţie, copilul se află într-o stare de sănătate excelentă", a spus profesorul Amodeo.


Agenţi antidrog americani prinşi că şi-au angajat metrese în Columbia


Acest nou scandal survine la scurt timp scandalului de prostituţie în care au fost implicaţi militari şi agenţi ai Secret Service trimişi în această ţară pentru a securiza o vizită a lui Obama

Trei agenţi ai Administraţiei antidrog (DEA) din Statele Unite sunt investigaţi, sub suspiciunea că ar fi angajat prostituate în Cartagena (Columbia), a declarat o sursă din cadrul Congresului american, citată de CNN. Potrivit sursei, preşedintele Comisiei de Securitate internă din Camera Reprezentanţilor, Peter King, şi anchetatorii comisiei "cunosc acest lucru de ceva timp".
Aceste informaţii intervin la scurt timp după scandalul de prostituţie în care au fost implicaţi militari şi agenţi ai Secret Service care fuseseră trimişi în Columbia în aprilie, înaintea participării preşedintelui Barack Obama la Summitul Americilor din Cartagena. Mai mulţi agenţi Secret Service au fost demişi în urma investigaţiilor.
Trei senatori au confirmat pentru CNN investigaţia referitoare la agenţii DEA. Senatorul Patrick Leahy, preşedintele Comisiei Judiciare, a declarat că senatorii au aflat despre acest lucru în urmă cu o săptămână, dar au fost rugaţi să păstreze tăcerea până ce agenţii vor fi înlăturaţi din Columbia.
"Este deranjant că am putea descoperi o cultură ce afectează mai mult de o agenţie responsabilă cu aplicarea legii", a declarat senatoarea Susan Collins. "Pe langă scandalul cu Secret Service, aflăm acum că cel puţin doi agenţi DEA s-ar fi întreţinut cu maseuze străine în apartamentul din Cartagena al unuia dintre agenţi. Dovezile arată că este posibil să nu fie un incident izolat", a precizat Collins.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.