Internațional

Reuniune NATO, pe teme "româneşti": Afganistan şi scutul antirachetă

Ziarul de Vrancea
20 mai 2012 571 vizualizări
Retragerea, peste un an şi jumătate, a trupelor coaliţiei internaţionale va fi urmată de o perioadă de finanţare a forţelor de securitate afgane

Preşedintele american, Barack Obama, găzduieşte începând de ieri summitul NATO, care îşi propune să identifice o strategie clară de ieşire din conflictul afgan după mai mult de un deceniu de război. În urma summitului G8 de la Camp David, lui Obama, aflat în plină campanie electorală pentru realegerea sa în noiembrie, i s-au alăturat în jur de 50 de lideri din lumea întreagă, ceea ce face ca acest summit să fie cel mai important de la crearea Alianţei Nord-Atlantice cu peste 60 de ani în urmă, potrivit organizaţiei înseşi.
Celor 28 de ţări din Europa şi America de Nord membre ale Alianţei Atlantice, li s-au alăturat naţiuni din Asia şi din Orientul Mijlociu care participă la coaliţia internaţională din Afganistan. Este vorba de primul summit NATO care se desfăşoară pe pământ american de peste un deceniu.
Reuniţi în imensul şi ultrasecurizatul Palat al Congreselor, liderii discută despre strategia încheierii misiunii din Afganistan, care se aşteaptă să deschidă calea unei retrageri până la sfârşitul anului 2014 a celor 130.000 de soldaţi desfăşuraţi în ţara asiatică. "Am intrat împreună, vom ieşi împreună", rămâne laitmotivul secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, chiar dacă Franţa a decis să accelereze procesul retrăgându-şi trupele combatante până la sfârşitul acestui an. Noul preşedinte francez Francois Hollande a făcut cunoscut acest lucru încă de la sosirea sa la Washington vineri, în timpul unei întâlniri cu Obama, afirmând că această promisiune făcută în timpul campaniei electorale nu este negociabilă. Poziţia franceză a fost "înţeleasă", a dat asigurări sâmbătă pentru AFP noul ministru francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, prevăzând că acest summit de două zile va fi cel al "consensului" asupra acestei chestiuni.
În afară de Afganistan, prioritatea summitului va fi să oficializeze prima fază a scutului antirachetă al NATO, proiect destinat să protejeze Europa de tiruri de rachetă provenind din Orientul Mijlociu, în special din Iran. Acest proiect ambiţios, bazat pe tehnologie americană, este puternic criticat de Rusia, care vede în el o ameninţare la adresa securităţii sale, acuzaţii respinse de NATO.
Secretarul general al NATO urmează de asemenea să prezinte 25 de proiecte de cooperare în cadrul unui program supranumit "Smart defence" (apărare inteligentă), lansat pentru a reduce impactul reducerii cheltuielilor militare, mai ales în Europa.

Partea României: 500.000 de euro pe an

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat ieri, la Chicago, că România va contribui cu 500.000 de dolari la finanţarea forţelor afgane, după 2014. Andrei Marga a precizat că această sumă nu este definitivă şi pot interveni modificări în timpul discuţiilor de la summitul NATO care se desfăşoară la Chicago. Surse diplomatice au declarat pentru HotNews.ro că suma mică se explică prin parteneriatul strategic cu Statele Unite. Costul anual pentru finanţarea forţelor de securitate afgane a fost estimat la 4 miliarde de dolari, iar SUA încearcă să îşi convingă partenerii din NATO să contribuie cu o treime, adică 1,3 miliarde de dolari sau un miliard de euro. Pană acum, doar Marea Britanie a anunţat că va contribui cu 110 milioane de dolari pe an (70 de milioane de lire), în condiţiile în care anunţase oricum o reducere a bugetului de apărare pană la 8 procente în termeni reali în următorii 4 ani. Şi Austria are în vedere acordarea a 18 milioane de euro regimului afgan pentru perioada 2015-2018.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.