Internațional

Mozaic international: Cei mai vizibili "ambasadori" fac praf imaginea ţării

Ziarul de Vrancea
15 mai 2012 637 vizualizări
Zeci de cerşetori au instalat o tabără într-un parc n locuitorii din vecinătate sunt îngroziţi de mizeria şi agresivitatea acestora

Cerşetori români, evacuaţi de către poliţie din Marble Arch luna trecută, au instalat o nouă tabără la mai puţin de 50 de metri distanţă, în rezervaţia centrală din Park Lane, aproximativ 50 dintre ei dormind în tufişuri, relatează London Evening Standard în ediţia online de ieri. Cei aproximativ 50 de cerşetori români dorm în tufişuri, în zona Mayfair, intens frecventată de turişti şi înconjurată de unele dintre cele mai exclusiviste hoteluri şi restaurante din Londra. Grupări infracţionale par să îi aducă din România înainte de Jocurile Olimpice, aceştia fiind "repartizaţi" dinainte în grupuri de cerşetori, hoţi de buzunare şi prostituate, potrivit publicaţiei britanice.
London Evening Standard scrie că a asistat luni la încercări ale poliţiei de a-i căuta pe cerşetori, în timp ce, retraşi la doar câţiva metri, unii membri ai grupului urinau în stradă. Un britanic fără adăpost a declarat că a devenit prea periculos să dormi în centrul Londrei, din cauză că grupuri de români înarmaţi cu cuţite organizează jafuri. Consiliul Local Westminster a organizat o reuniune a agenţiilor locale, la care au participat şi reprezentanţi ai Foreign Office şi Ambasadei României, repatriind recent 18 persoane în România, primite în autocar după ce au făcut duş şi s-au schimbat.
"Aceste persoane se răspândesc, dar nu pleacă altundeva. Fie stau cu tabăra fie în Park Lane, fie se mută în South Mayfair sau pe Oxford Street", a declarat Nickie Aiken, un consilier local. "Poliţia şi Consiliul fac tot ceea ce pot, dar banii contribuabililor sunt cheltuiţi în principal cu făcutul curăţeniei, pentru că nu au toalete", a continuat el.
În noaptea de luni spre marţi, aproximativ 20 de membri ai grupului - împărţit în femei bătrâne care merg în ciomag şi poartă batice şi bărbaţi în vârstă de aproximativ 30 de ani, cu hanorace cu glugă şi telefoane mobile - stăteau pe pături zdrenţăroase şi jucau barbut, în rezervaţia centrală. Valize, sticle de bere şi saci erau împrăştiate pe iarba din grădina unor firme şi hoteluri de prestigiu. "Poliţia aici mai devreme, nicio problemă", a declarat un bărbat în vârstă de aproximativ 20 de ani, într-o engleză stricată, după care a cerut "fără camere de filmat".
Localnicii spun că membri ai grupului dormeau în cutii de carton într-o staţie de metrou din rezervaţia centrală, până când intrarea a fost blocată, săptămâna trecută. Consiliul local a solicitat Foreign Office şi Guvernului român să organizeze o campanie publică în România, menită să încerce să descurajeze aceste persoane să vină în Marea Britanie. "Devine şi mai rău din cauza Jocurilor Olimpice. Mă tem că oamenii sunt înşelaţi că aici există locuri de muncă", a declarat consilierul Aiken.

Franţa are de ieri un nou preşedinte


Francois Hollande a primit prerogativele de la predecesorul său n el a reafirmat că vrea să redreseze Franţa şi să deschidă o nouă cale în Europa

Noul preşedinte francez Francois Hollande intenţionează să "redreseze Franţa în justiţie" şi să le propună liderilor europeni "un nou pact" care să combine reducerea datoriilor şi creşterea, a declarat el ieri dimineaţă, în cadrul alocuţiunii de învestitură. "Acesta este mandatul pe care l-am primit de la poporul francez: să redresez Franţa în justiţie, să deschid o nouă cale în Europa, să contribui la pacea în lume şi la păstrarea planetei", a declarat Hollande după preluarea funcţiei. El a promis că îi va "face pe toţi francezii să trăiască împreună, fără distincţie privind originea".
"Diferenţele dintre noi nu trebuie să devină diviziuni, sau diversitatea discordie. Ţara are nevoie de linişte, de reconciliere, de unire", a afirmat el, în urma unei campanii electorale extrem de violente.
"Măsor astăzi şi greutatea constrângerilor cu care se confruntă ţara noastră: o datorie mare, o creştere slabă, un şomaj ridicat, o competitivitate degradată", a continuat Hollande, în saloanele Palatului Elysee.
Francois Hollande a precizat că le va propune liderilor europeni un "nou pact" care să combine reducerea datoriilor publice cu o "indispensabilă stimulare a economiei". "Le voi spune că este necesar ca continentul nostru să-şi protejeze, într-o lume atât de instabilă, valorile şi interesele, în numele principiului reciprocităţii schimburilor noastre comerciale", a adăugat el. "Pentru a depăşi criza care o afectează, Europa are nevoie de proiecte, are nevoie de solidaritate, are nevoie de creştere", a continuat Hollande.

Sarkozy încă nu ştie încotro s-o apuce

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy încă se mai gândeşte dacă se va retrage din viaţa politică franceză, a declarat ieri ministrul său de Externe, un influent membru al UMP, Alain Juppé, sugerând că o retragere definitvă nu este este sigură. Sarkozy a promis că se va despărţi definitiv de politică, în cazul unui eşec în alegerile prezidenţiale. De la anunţarea victoriei socialistului François Hollande, el întreţine o stare de incertitudine cu privire la intenţiile sale, stare alimentată în ultimele zile de o serie de declaraţii ale membrilor familiei sale politice.

De ce se sinucid deţinuţii români în Italia?


Ambasada de la Roma a transmis MAE italian preocuparea pentru deţinuţii români decedaţi în Peninsulă

Reprezentanţii Ambasadei României la Roma au exprimat, într-o audienţă la MAE italian, preocuparea pentru cazul deţinutului român decedat în greva foamei la penitenciarul spitalului din Lecce, precum şi pentru existenţa în ultima perioadă a altor cazuri similare. Directorul de comunicare al MAE, Doris Mircea, a menţionat că în anul 2011 s-au sinucis în închisorile italiene opt deţinuţi de cetăţenie română. "În închisorile italiene sunt deţinute 66.632 de persoane, dintre care 24.069 de cetăţeni străini. România se situează pe locul al doilea după Maroc, cu un număr de 3.598 deţinuţi având cetăţenia română. În anul 2011 s-au sinucis 66 de deţinuţi, dintre care 45 de italieni, iar din cei 21 de străini, 8 erau români", a precizat Doris Mircea.
De asemenea, în audienţa de la MAE italian diplomaţii români au solicitat sprijinul pentru aflarea tuturor informaţiilor relevante referitoare la situaţia cetăţeanului român decedat la Lecce şi modul în care a survenit decesul acestuia pe teritoriul italian.

Deţinutul român decedat luni ceruse azil politic în Italia încă din 1990

Deţinutul român decedat la Lecce după ce intrase în greva foamei solicitase azil politic în Italia încă din 1990, nu mai avea documente româneşti valabile, el având antecedente penale şi în România, a informat MAE. "Cetăţeanul român figurează cu antecedente penale atât în România, cât şi în Italia. Acesta executa o pedeapsă privativă de libertate, cu începere de la 23 februarie 2000, cu termen de liberare 12 septembrie 2018, pentru un concurs de infracţiuni: furt, tâlhărie, evaziune fiscală, înşelăciune, fals şi uz de fals, violare de domiciliu, incendiere", a precizat Doris Mircea.
De asemenea, oficialul MAE a arătat că înainte de intrarea în greva foamei în urmă cu 50 de zile, cetăţeanul român a avut posibilitatea să ia legătura telefonic cu persoane la alegere, însă a optat să îi apeleze exclusiv pe avocaţii săi italieni, de două ori în cursul lunii martie. Potrivit MAE, românul nu mai deţinea documente de identitate româneşti valabile. Ultimul său buletin de identitate emis de autorităţile române datează din 1988 (expirat în 1998), iar paşaportul românesc emis la 25 aprilie 1990 era de asemenea expirat. Acesta solicitase în 2 octombrie 1990 azil politic autorităţilor italiene, acesta fiindu-i recunoscut în decembrie 1995. De altfel, singurul act de identitate pe care îl deţinea la momentul decesului în spitalul penitenciarului din Lecce era o legitimaţie de azilant politic emisă de autorităţile italiene.
Potrivit publicaţiei italiene Gazzetta dello Mezzogiorno, numele cetăţeanului român deţinut la penitenciarul Borgo San Nicola din Lecce era Virgil Cristian Pop, în vârstă de 39 de ani. El a intrat în greva foamei în urmă cu o lună şi jumătate, iar în seara zilei de 10 mai a fost transportat în stare critică la spitalul "Vito Fazzi" din Lecce. Medicii din spital au declarat că acesta ar fi refuzat tratamentul şi şi-ar fi scos singur perfuziile, iar decesul a intervenit pe 14 mai.
MAE român a informat că misiunea diplomatică şi oficiile consulare ale României în Italia nu au fost notificate, conform uzanţelor, de către autorităţile italiene asupra arestării acestuia şi ulterior transferului în spitalul penitenciarului. Decesul a fost notificat Consulatului României din Catania de către spitalul penitenciarului din Lecce luni, 14 mai.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.