Internațional

Mozaic stiri internationale: Nu se mai poate paria pe ieşirea Greciei din Zona Euro

Ziarul de Vrancea
10 mai 2012 543 vizualizări
Casele de pariuri britanice au anunţat ieri că au suspendat pariurile pe subiectul ieşirii Greciei din Zona Euro, refuzand astfel să îşi asume riscuri în ceea ce priveşte un scenariu care li se pare din ce în ce mai probabil

Argumentand "incertitudinea care continuă în ceea ce priveşte Grecia", casa Ladbrokes a precizat, într-o scurtă declaraţie, că a "suspendat pariurile privind toate subiectele referitoare la o ieşire" a acestei ţări din Zona Euro. La momentul suspendării pariurilor, ultima cotaţie înregistrată asupra ieşirii Greciei era de 1 la 3. Aceasta înseamnă că un jucător care pariază 10 lire pe acest scenariu va primi, dacă acesta devine realitate, 13,3333 lire. Ladbrokes nu are niciun interes să înregistreze noi pariuri dacă estimează că evenimentul este aproape sincer. Casa de pariuri a precizat că va onora toate pariurile înregistrate pană în prezent. Concurentul William Hill a luat o decizie similară, suspendand pariurile legate de prima ţară care va părăsi Zona Euro. Cu o cotă de 1 la 4, Grecia era favorită, a explicat casa de pariuri, într-un comunicat. William Hill a decis să se retragă din acest tip de pariuri pană cand "situaţia se va calma un pic", potrivit sursei citate. Totodată, casa a precizat că a oprit pariurile legate de întrebarea "va mai exista euro în 31 decembrie 2015?". Ultima cotaţie a răspunsului "da" era de 4 la 6.

În Germania, Ahmed nu poate deveni Johann

Un tribunal german a refuzat să permită unei familii să-şi schimbe noile lor nume "cu rezonanţă străină" cu altele noi germane despre care aceşti străini au spus că i-ar proteja de discriminare şi i-ar ajuta să se integreze într-o ţară devenită atractivă pentru imigranţi. Acestei familii, care trăieşte în Germania primind azil după ce a fugit din Azerbaidjan, i s-a oferit posibilitatea să-şi ia versiuni germane ale numelor lor, dintre care unele cu asocieri islamice, a declarat tribunalul administrativ din Goettingen, în landul Saxonia Inferioară, într-un document. Dar familia a refuzat această oferta, dorind în schimb să aleagă nume noi complet germane, cu scopul de a preveni orice discriminare în a găsi de lucru, ce ar putea apărea dintr-o ortografie prea complicată sau legătură cu islamul. "Faptul că un nume de familie este de origine străină sau nu sună german nu poate fi prezentat singur ca un motiv important pentru o schimbare de nume", a decis instanţa.

Eşec în a doua tentativă de a forma un nou guvern la Atena

Alexis Tsipras, liderul partidului grec al stângii radicale SYRIZA, a renunţat să formeze un guvern de coaliţie, după ce nu a reuşit să găsească o majoritate "pentru un guvern de stânga" care să se opună austerităţii. "Noi nu ne putem realiza visul unui guvern de stânga, dar vom continua să participăm la procedurile prevăzute în cadrul constituţiei", a declarat Tsipras în faţa grupului său parlamentar, după ce s-a întâlnit cu liderii tuturor partidelor elene. Alexis Tsipras, al cărui partid a creat surpriză la alegerile de duminică obţinând al doilea loc cu 16,7% din voturi, a încercat timpde două zile să formeze un guvern, după ce liderul partidului conservator Noua Democraţie Antonis Samaras, plasat în frunte la scrutin, a eşuat în această sarcină delicată luni. După eşecul liderului stângii radicale de a forma un guvern, este rândul lui Evangelos Venizelos, şeful partidului socialist PASOK, pentru a încerca şi el această sarcină grea, poate chiar imposibilă, având în vedere divergenţele dintre partidele greceşti.

Mamutul "mini": fosilele descoperite în Creta arată că măsura puţin peste un metru

Cel mai mic mamut identificat vreodată a trăit pe insula Creta, în urmă cu câteva sute de mii de ani, avea o înălţime de doar 1,13 metri şi o greutate de aproximativ 310 kilograme, se afirmă într-un studiu citat de AFP. "Dacă ar trebui să îl reconstruiţi, v-aş recomanda să procedaţi ca pentru un pui de elefant, dar mai robust, cu membre mai groase, iar la vârsta adultă ar avea colţi mari şi curbaţi", a explicat Victoria Herridge, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, autoarea studiului. "Imaginea cea mai apropiată de realitate ar fi cea a unui pui de elefant asiatic, dar cu colţi", a adăugat Herridge, considerând că acest animal, dispărut de mult timp, "era probabil destul de drăguţ". Nanismul insular este un fenomen binecunoscut de biologi. Pentru a rezista presiunilor exercitate de un mediu restrâns, resurse limitate şi prădători numeroşi, speciile de mamifere mari obligate să trăiască pe insule au tendinţa de a adopta pe parcursul evoluţiei lor o talie redusă. În sens invers, mamiferele mici au tendinţa de a-şi creşte dimensiunile de-a lungul timpului.


Siria, pe urmele Irakului?

55 de morţi şi 372 de răniţi - este bilanţul a două atentate sinucigaşe de la Damasc

Cincizeci şi cinci de persoane au fost ucise, iar alte 372 au fost rănite în atentatele sinucigaşe cu maşină-capcană comise ieri dimineaţa la Damasc, a anunţat televiziunea de stat citând Ministerul sirian de Interne. "Cele două atentate, care au avut loc la un interval de un minut, sunt atacuri sinucigaşe cu maşină capcană şi s-au soldat cu 55 de morţi şi 372 de răniţi, atât civili, cât şi militari", a anunţat ministerul, precizând că încărcăturile explozive utilizate cântăreau peste 1.000 de kilograme. Peste 15 saci au fost umpluţi cu rămăşiţe umane, potrivit televiziunii.
Atentatele au fost comise pe un drum din cartierul Kazzaz, în sudul Damascului, "aglomerat, cu oameni şi cu maşini, în apropierea unui sediu al forţelor de securitate şi de ordine", care a fost distrus. Este "o nouă crimă comisă de către grupări teroriste înarmate, susţinute de părţi străine care varsă sânge sirian", afirmă ministerul într-un comunicat. Atentatele au produs "pagube materiale importante asupra bunurilor publice şi private", se mai arată în comunicat. Peste 200 de maşini au fost avariate, dintre care 100 au fost carbonizate sau distruse în întregime, potrivit acestui text.

Testul hartiei pentru grupa de sange

Cercetători australieni au pus la punct o hârtie specială pe care apare grupa sanguină a persoanei testate, informează Le Figaro. După ce a văzut ecranizarea cărţilor "Harry Potter" şi camera secretelor, unde o carte se scria singură sub ochii tânărului ucenic vrăjitor, profesorul Wei Shen de la Universitatea Monash din Melbourne (Australia) a avut ideea să realizeze un test care să dea direct rezultatul verificării grupei sanguine. Este suficientă o picătură de sânge pe o hârtie bio-activă specială şi apar literele A, B sau 0 pentru grupa sanguină , urmate de ^ sau - pentru RH. "În film, Harry Potter scrie o întrebare direct pe carte şi răspunsul apare imediat într-un caiet magic", spune Wei Shen. "Am reuşit să realizăm şi noi afişarea acestui tip de răspuns într-un test sanguin", adaugă cercetătorul.
Principiul testului este simplu şi reia ideea unui test clasic, punând în contact o probă de sânge cu anticorpi deosebiţi, puşi pe hârtie în forma literelor A, B şi a semnelor ^ şi -. Meritul acestei hârtii revelatoare este prezentarea rezultatelor într-un mod foarte clar, evitându-se astfel erorile de interpretare de către persoane neinstruite sau în situaţii de urgenţă, accident, câmp de luptă sau în care sunt indispensabile transfuziile.

Prea mult studiu strică vederea

n un efect secundar al boom-ului economic din Asia este creşterea numărului de miopi

Creşterea exponenţială a numărului de cazuri de miopie înregistrate în prezent în Asia se datorează modului de viaţă al tinerilor, arată un studiu realizat de cercetători australieni, citaţi de maxisciences.com. Lipsa activităţilor în exterior este un factor decisiv în apariţia miopiei, arată studiu menţionat. Tinerii, în special cei din oraşe, petrec mai mult timp în faţa ecranelor, cărţilor decât afară. Miopia este o boală oculară datorată alungirii excesive a globului ocular, persoanele mioape neputând distinge clar obiecte situate la distanţă. Se ştie astăzi că dopamina poate bloca această creştere. Secreţia acestui neurotransmiţător este stimulată de lumina solară. "Este clar că lumina soarelui stimulează producerea dopaminei, care împiedică miopia", a spus AFP Ian Morgan, de la Universitatea din Canberra.
Omul de ştiinţă, care a participat la un studiu publicat în The Lancet, nu este surprins de recrudescenţa cazurilor de miopie din Asia. Mai mult decât în oricare altă parte a lumii, copiii din Extremul Orient "merg la şcoală, nu ies din incintă şi merg apoi acasă, unde citesc sau se uită la televizor", arată dr Morgan. "Cea mai mare parte a cazurilor din Extremul Orient se datorează mediului şi nu este determinată genetic", a precizat cercetătorul.
Cele mai ridicate niveluri de miopie din lume la elevii din ultimul an de liceu se înregistrează în marile oraşe din China, Taiwan, Hong Kong, Japonia, Singapore şi Coreea de Sud, cu rate între 80% şi 90%. Cititul şi timpul petrecut la calculator nu determină neapărat un risc suplimentar de miopie. Ceea ce contează cu adevărat este timpul petrecut afară.
Astfel, copiii care petrec între două şi trei ore pe zi afară nu vor avea "probabil" această problemă, apreciază cercetătorul australian. "Sunt copii care învaţă mult, dar care merg şi afară să se relaxeze şi care nu au în general nicio problemă. Riscă cel mai tare cei care învaţă mult şi nu ies afară", încheie el.

Într-un caz din şase, cancerul este provocat de o infecţie tratabilă

Unul din şase cancere, în total două milioane pe an în întreaga lume, sunt cauzate de infecţii care sunt tratabile sau evitabile, potrivit unui studiu publicat de revista medicală britanică "The Lancet Infectious Diseases", informează Agerpres. Potrivit rezultatelor studiului, dintre cele 7,5 milioane de decese cauzate de cancer în 2008, circa 1,5 milioane au fost provocate de infecţii ce pot fi prevenite sau tratate.
O echipă de cercetători de la Centrul internaţional de cercetări asupra cancerului (CIRC) din Lyon, Franţa, a analizat incidenţa a 27 de tipuri de cancer în 184 de ţări şi a descoperit că există patru infecţii principale care provoacă apariţia acestor tumori. Virusurile hepatitei B şi C, virusul papilomului uman şi bacteria Helicobacter pylori s-au aflat la originea a 1,9 milioane de cazuri de cancer de col uterin, cancer intestinal şi cancer hepatic. Dar Cercetătorul Martyn Plummer, care a condus studiul, aminteşte că există deja vaccinuri pentru virusul hepatitei B şi virusul papilomului uman şi că bacteria Helicobacter pylori poate fi eliminată cu antibiotice.
Majoritatea cazurilor de cancer de origine infecţioasă se înregistrează în ţări mai slab dezvoltate, precum cele din sud-estul Asiei, unde s-au consemnat 22,9% din cazuri, faţă de 7,4% în Marea Britanie. Aproape o treime dintre pacienţii supuşi acestui studiu aveau mai puţin de 50 de ani.
La femei, cancerul de col uterin a reprezentat jumătate din totalul cancerelor de origine infecţioasă, în timp ce la bărbaţi, cancerele provocate de infecţii au afectat în special ficatul, stomacul şi colonul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.