Internațional

Primul vehicul care se conduce singur a fost înmatriculat în premieră în SUA

Ziarul de Vrancea
8 mai 2012 703 vizualizări
Un vehicul complet autonom, capabil să se conducă singur şi testat în prezent de Google, a fost înmatriculat în premieră în Statele Unite, au anunţat ieri autorităţile din Nevada. Vehiculul este un model Toyota Prius modificat, echipat cu camere video, radare, un sistem de captare laser care îi permite să perceapă traficul din jur şi hărţi detaliate pentru a putea ajunge la destinaţie. Plăcuţa de înmatriculare include simbolul "infini" urmat de cifrele 001 şi are culoarea roşie, pentru a putea fi identificată uşor de poliţie şi public. "Am sentimentul că utilizarea simbolului infini este cea mai bună cale pentru reprezentarea maşinii viitorului", a declarat într-un comunicat şeful departamentului pentru vehicule motorizate din Nevada, care speră să atragă Google pentru dezvoltarea, testarea şi fabricarea de vehicule autonome, în viitor. Google a anunţat în octombrie 2010 că este pe cale să testeze maşini autonome, care se conduc singure.

Formarea Guvernului de la Atena a intrat pe mainile liderului stângii radicale

Alexis Tsipras, liderul Syriza, un partid radical de stânga propulsat drept al doilea partid din Grecia în urma alegerilor legislative de duminică, a exclus ieri o participare la un Guvern de coaliţie care să susţină planul de redresare a ţării dictat de UE şi FMI. "Verdictul poporului (...) exclude un Guvern care aplică memorandumul (programul de austeritate impus Atenei de către creditorii săi) şi acordul de împrumut" încheiat de Atena cu Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat Tsipras, după ce a primit de la şeful statului mandatul să încerce să formeze în decurs de trei zile un Guvern, în urma alegerilor legislative care nu au condus la formarea unei majorităţi.

Fostul preşedinte a devenit premierul Rusiei

Candidatura fostului preşedinte Dmitri Medvedev la postul de premier al Rusiei a fost validată ieri de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, cu 299 de voturi pentru şi 144 împotrivă. Funcţia de premier a rămas vacantă luni, odată cu revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, după alte două mandate de preşedinte deţinute în perioada 2000-2008. Pentru a fi confirmat în funcţie, Medvedev avea nevoie de o majoritate simplă, constituită din voturile a 226 de parlamentari din totalul celor 450 ai Dumei. El a fost susţinut de către deputaţii partidului de guvernământ Rusia Unită (238 de locuri) şi de cei liberal-democraţi (56 de locuri), care şi-au anunţat dinainte sprijinul. Numărătoarea arată ce acestora li s-au alăturat alţi cinci deputaţi, care provin, cel mai probabil de la Rusia Justă (centru-stânga), fracţiune care a dezaprobat oficial candidatura lui Medvedev. Presa a scris anterior că Medvedev şi-ar fi dorit să întrunească susţinerea a cel puţin 300 de deputaţi, dar nu a reuşit să convingă Rusia Justă să-i dea voturile. Cu patru ani în urmă, Vladimir Putin a fost validat în funcţia de prim-ministru cu o majoritate absolută de 392 de voturi şi 56 împotrivă, dat fiind faptul că pe atunci Rusia Justă, proiect al Kremlinului, nu alunecase în opoziţie.

Ucraina sub boicotul oficialităţilor europene

Ucraina a fost nevoit să amâne sie die summitul Europei Centrale, care urma să aibă loc în această săptămână la Yalta (Ucraina), după ce a fost boicotat de mai mulţi lideri europeni pentru a protesta în legătură cu soarta fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, aflată în închisoare. "Ucraina consideră că este rezonabil să amâne summit-ul şefilor de stat din Europa Centrală planificat să aibă loc la Yalta, după ce preşedinţii din mai multe ţări europene nu au putut participa", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe. Cel puţin şapte preşedinţi din Uniunea Europeană au renunţat la participarea la summitul Europei Centrale. De asemenea, Comisia Europeană şi Austria au anunţat că vor boicota Campionatul European de Fotbal 2012, organizat de Ucraina şi Polonia între 8 iunie şi 1 iulie. Lideră a "Revoluţiei Portocalii" din 2004, Iulia Timoşenko este închisă din august 2011 şi a fost condamnată în octombrie la şapte ani de privare de libertate pentru abuz de putere. Opozanta a intrat la 20 aprilie în greva foamei pentru a protesta împotriva violenţelor la care susţine că a fost supusă în închisoare, dar a încetat ieri protestul după ce un medic german s-a deplasat la locul ei de detenţie pentru a o îngriji.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.