Internațional

Criza economică riscă să se dubleze cu una politică în Grecia

Ziarul de Vrancea
7 mai 2012 461 vizualizări
Componenţa noului Parlament este una care face aproape imposibilă crearea unei majorităţi

Nea Dimokratia (Noua Democraţie, dreapta) a obţinut 18,8% din voturi (108 mandate parlamentare), cel mai mare scor la alegerile legislative de duminică, însă nu dispune de o majoritate parlamentară confortabilă. Pe locul al doilea s-a clasat SYRIZA (stânga radicală), cu 16,7% din sufragii, devansând PASOK (Mişcarea Socialistă Panelenă, 13,2%), aliat al dreptei în actuala legislatură, a anunţat preşedintele legislativului de la Atena, Philippos Petsalnikos, citat de Agerpres.
"Doresc ca partidele politice să-şi asume responsabilităţile în această perioadă crucială pentru ţară", a indicat demnitarul elen, la anunţarea rezultatelor de către preşedintele republicii, Carolos Papoulias, făcând trimitere directă la necesitatea creării de urgenţă a unui guvern de coaliţie.
Legislativul elen monocameral numără 300 de mandate, atribuite conform rezultatelor scrutinului de duminică următoarelor partide: Nea Demokratia - 108 (18,85%), SYRIZA - 52 (16,78%), PASOK (socialist) - 41 (13,18%), Grecii Independenţi (dreapta naţionalistă) - 33 (10,6%), KKE (comunist) - 26 (8,48%), Chryssi Avghi (neonazist) - 21 (6,97%), Stânga Democrată (DIMAR) - 19 (6,1%).

Îngrijorare pe burse şi printre investitori

Indicele principal al bursei din Atena a scăzut ieri dimineaţă cu peste 7%, după ce principalele partide ale ţării nu au reuşit să obţină suficiente voturi pentru a forma coaliţia de guvernare. Şi indicele bancar înregistra ieri un declin de peste 19%.
Liderul conservator Antonis Samaras (Noua Democraţie) va fi primul care va primi "mandatul de explorare" ce îi rezervă trei zile pentru a încerca formarea noului cabinet. Dacă Samaras eşuează, şeful statului va încredinţa formarea noului guvern liderului partidului care a sosit al doilea la linia de finiş, Alexis Tspiras, şeful stângii radicale SYRIZA. În cazul în care şi el va eşua, formarea cabinetului de miniştri va reveni socialiştilor din PASOK, clasaţi pe locul trei în alegeri.
Însă dacă nici de această dată nu se va reuşi formarea unei alianţe de guvernare, şeful statului va convoca liderii tuturor partidelor parlamentare la o reuniune de ultimă şansă. Constituţia nu prevede un termen pentru acest ultim efort de înţelegere finală, care ar putea dura mai multe zile.
Investitorii sunt îngrijoraţi deoarece Alexis Tsipras, liderul stângii radicale elene SYRIZA, mişcare ce s-a clasat pe locul doi în urma alegerilor parlamentare anticipate din Grecia, a declarat că va cere anularea memorandumului de acord cu creditorii ţării Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE).

Neonaziştii îşi fac intrarea în Parlamentul pe care îl contestă: "V-a sunat ceasul!"

"V-a sunat ceasul, trădători de patrie!", a ameninţat duminică seară liderul grupului neonazist grec Chryssi Avghi (Zori de Aur), după ce i-a asigurat o intrare în forţă formaţiunii sale în Parlament. "Am sosit!", a strigat puternic Nikos Mihaloliakos, într-o conferinţă de presă ţinută într-un hotel din Atena, flancat de 15 tineri raşi în cap. Aproximativ 200 de simpatizanţi s-au adunat în sală, în timp ce în afară, alţii îşi sărbătoreau victoria aruncând petarde.
Împovărat cu porecla de "Führer" de presa greacă, Mihaloliakos, 55 de ani, l-a citat de asemenea pe Iulius Cezar pentru a lansa: "Veni, Vidi, Vici". El a declarat ca grupul său va lupta împotriva "cămătarilor mondiali" şi "sclaviei" impuse, consideră el, ţării sale de UE şi FMI.
La sosirea sa la conferinţa de presă, el s-a luat de jurnaliştii străini prezenţi, acuzându-i de răspândire de minciuni despre mişcarea lui, punând în surdină în ultimele luni referinţele lui direct hitleriste în favoarea unui fel de naţional-socialism à la grec. "Grecia este doar începutul", a strigat el în direcţia lor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.