Internațional

Hollande se consideră deja model european

Ziarul de Vrancea
7 mai 2012 446 vizualizări
"Sunteţi mai mult decât un popor ce doreşte schimbarea, sunteţi deja o mişcare ce se ridică peste tot în Europa şi probabil în lume", le-a spus cîştigătorul alegerilor prezidenţiale din Franţa simpatizanţilor săi adunaţi în Piaţa Bastiliei

Preşedintele ales François Hollande vede în victoria sa la alegerile prezidenţiale din Franţa începutul "unei mişcări ce se ridică peste tot în Europa şi probabil în lume", potrivit declaraţiilor făcute în faţa susţinătorilor săi adunaţi plini de bucurie în Piaţa Bastiliei din Paris în noaptea de duminică spre luni. "Iată mesajul meu. Sunteţi mai mult decât un popor ce doreşte schimbarea, sunteţi deja o mişcare ce se ridică peste tot în Europa şi probabil în lume, pentru a aduce valorile noastre, aspiraţiile noastre şi cerinţele noastre de schimbare. Vă mulţumesc, vă mulţumesc, vă mulţumesc!", a afirmat el în faţa a zeci de mii de susţinători.
"Amintiţi-vă toată viaţa de această mare adunare, pentru că ea va da elan şi altor popoare... din toată Europa pentru schimbările ce se anunţă", a continuat el pe o voce ruptă de oboseală, promiţând "să termine cu austeritatea". "Vreau de asemenea să vă rog să nu vă demobilizaţi, sunt multe de făcut în următoarele luni şi mai întâi să i se dea o majoritate preşedintelui republicii", a subliniat François Hollande, referindu-se la alegerile legislative de la 10 şi 17 iunie.

La Paris, ştafeta prezidenţială se predă pe 15 mai

Transferul de putere între preşedinte ales, Francois Hollande, şi preşedintele în exerciţiu, Nicolas Sarkozy, a fost fixată de comun acord pentru marţi, 15 mai, au informat surse de la Palatul Elysee. Hollande va participa de asemenea în această dimineaţă, la Paris, alături de Sarkozy, la ceremoniile de comemorare a sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial.
Mandatul lui Nicolas Sarkozy, care ocupă funcţia de şef al statului francez din 16 mai 2007, se încheie în mod oficial marţi, 15 mai, la miezul nopţii. Chiar înainte de victoria sa de duminică în cel de-al doilea tur de scrutin, Francois Hollande a menţionat data de 15 mai pentru ceremonia transferului de putere. El a obţinut 51,62% din voturile exprimate, faţă de 48,38% pentru Nicolas Sarkozy, după numărarea finală, anunţată de Ministerul de Interne.
Până săptămâna viitoare, noul preşedinte ales trebuie să-şi consacre cea mai mare parte a timpului pentru formarea primei sale echipe guvernamentale şi să pregătească participarea la evenimente internaţionale, precum summit-ul şefilor de stat şi de guvern din G8, programat pentru 18-19 mai la Camp David (SUA), şi cel al NATO de la Chicago de pe 20-21 mai.

Merkel, susţinătoare a lui Sarkozy, îl primeşte "cu braţele deschise" pe Hollande

Cancelarul german Angela Merkel a confirmat, duminică noapte, că l-a invitat telefonic pe socialistul Francois Hollande să vină la Berlin. Merkel a declarat ca Hollande va fi primit "cu braţele deschise" de partea germană şi că va lucra bine cu acesta. Ea a adăugat că pactul fiscal semnat de 25 de state UE nu va fi renegociat, răspunzand astfel criticilor dure pe care Francois Hollande le-a făcut la adresa politicilor de austeritate promovate de Germania. Cancelarul german a sprijinit candidatura preşedintelui în exerciţiu Nicolas Sarkozy, aliatul ei conservator. Ea a refuzat să se întâlnească în timpul campaniei electorale cu Francois Hollande, care se opune tratatului de disciplină bugetară, aşa cum a fost negociat la începutul acestui an între europeni pentru a încerca să oprească criza euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.