Internațional

Mozaic international:Zi de doliu la Chisinau: se comemoreaza anexarea Basarabiei la Imperiul Rus

Ziarul de Vrancea
7 mai 2012 744 vizualizări
Ziua de 16 mai, când se împlinesc 200 de ani de la semnarea Tratatului de pace ruso-turc, prin care actualul teritoriu al Republicii Moldova a fost anexat la Imperiul Ţarist, a fost declarată zi de doliu de Primăria municipiului Chişinău, relatează Agerpres.

Potrivit şefului Cabinetului primarului general, Lilian Carp, la 16 mai drapelele vor fi coborâte în bernă. În acest fel, Primăria a decis să susţină Consiliul Unirii, care a solicitat anterior autorităţilor să comemoreze la nivel naţional această zi. Totodată, Consiliul Unirii şi Acţiunea 2012 au anunţat că vor organiza pe 13 şi pe 16 mai mai multe manifestaţii de comemorare a anexării Basarabiei la fostul Imperiu Rus. Duminică, 13 mai, va fi organizat un marş de comemorare din Piaţa Marii Adunări Naţionale spre ambasadele Rusiei şi Turciei, iar seara, la Teatrul verde, va avea loc o manifestaţie artistică la care vor evolua şi naistul Gheorghe Zamfir şi interpretul român Gheorghe Turda. La 16 mai, când se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei, de asemenea vor fi organizate un şir de manifestaţii, inclusiv un Te Deum în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Organizatorii le-au cerut instituţiilor statului să ia măsuri sporite de securitate, în condiţiile în care o manifestaţie similară a provocat recent altercaţii la Chişinău.

De caţi bani e nevoie pentru a aduce fericirea

Se pare că banii pot cumpăra fericirea până la urmă, iar preţul nu este nici foarte mare. Conform unui nou studiu, un venit anual pe gospodărie de 50.000 de dolari este suficient pentru a oferi un sentiment de fericire şi de satisfacţie a vieţii membrilor unei familii, transmite Agerpres. Pentru a ajunge la această valoare cât se poate de concretă, cercetătorii de la Marist Institute for Public Opinion din cadrul Marist College, le-au cerut respondenţilor la chestionar să-şi precizeze nivelul de satisfacţie în ceea ce priveşte o serie de categorii precum: familie, securitatea zonei în care locuiesc, condiţiile în care locuiesc, viaţa spirituală, sănătate, viaţa socială, locul de muncă, programul zilnic, timpul liber ş.a.m.d. Apoi persoanele chestionate au fost rugate să-şi precizeze venitul anual pe gospodărie. Cercetătorii au aflat astfel că un venit anual de 50.000 de dolari reprezintă un important punct de cotitură în ceea ce priveşte gradul de satisfacţie al vieţii. Mai puţin şi nu poţi fi fericit pentru că nu te ajungi cu banii, mai mult de atât şi nu poţi fi fericit de grija lor.

Înot contra hipertensiune

Practicarea regulată a înotului duce la scăderea pronunţată a presiunii arteriale. "Nataţia este o activitate fizică recomandată sedentarilor care suferă de boli cronice ca obezitatea şi patologiile articulare", spune dr Boris Hansel în Journal international de medecine (JIM), citat de passionsante.be. "Efectul benefic al înotului asupra aparatului cardiovascular este subînţeles, dar prea puţine studii l-au analizat riguros", adaugă el. O echipă de cercetători de la Universitatea din Texas şi-a propus să evalueze impactul acestui sport asupra presiunii arteriale şi a funcţiei vasculare. S-a format un grup de pacienţi aflaţi în stare de pre- sau puţin hipertensivi, împărţiţi apoi în două grupe. Unii au participat la 12 şedinţe de înot (3-4 pe săptămână), sub îndrumarea unui specialist în exerciţii acvatice, a căror intensitate a crescut progresiv. Ceilalţi au avut program de relaxare. Li s-a cerut participanţilor la experiment să nu schimbe nimic în modul lor de viaţă, îndeosebi în privinţa hranei. Rezultatele, apărute în revista American Journal of Cardiology, au arătat, potrivit dr Hansel, "o scădere semnificativă a presiunii arteriale sistolice în grupul de înot, iar parametrii care apreciau funcţia vasculară au evoluat favorabil" la înotători, în timp ce la membrii grupului cu program de relaxare nu s-a observat nicio modificare vizibilă. Dr Boris Hansel mai spune: "Acest studiu arată impactul pozitiv al înotului practicat într-un ritm şi o intensitate rezonabile la persoanele pre- sau moderat hipertensive" şi cu vârste de peste 50 de ani. "Acum merită comparat impactul nataţiei cu cel al altor activităţi fizice de rezistenţă", încheie el.

Microbiolog ucis de bacteria pe care o cerceta

Cercetările asupra unei bacterii s-au încheiat tragic pentru un tânăr microbiolog american de 25 de ani, care a decedat în mai puţin de 24 de ore în urma contaminării cu bacteria pe care o studia în laboratorul său, potrivit ScienceNOW. Laboratorul a fost închis pe durata anchetei declanşate de o echipă de experţi din cadrul poliţiei, în timp ce întreaga echipă de oameni de ştiinţă care lucra cu acesta este ţinută în prezent sub observaţie medicală. Richard Din, de la Centrul medical pentru veterani (Veterans Affairs (VA) Medical Center) din San Francisco, California, a decedat la 28 aprilie, din cauza unei infecţii meningococice, însă despre moartea s-a aflat abia la sfârşitul săptămânii trecute. În seara dinaintea morţii, el s-a simţit foarte rău, având dureri puternice de cap şi stări de greaţă, iar către dimineaţă starea sa de sănătate s-a deteriorat. Prietenii l-au dus la spital, unde a decedat la nici 17 ore de la debutul primelor simptome ale bolii. Şeful Departamentului de boli infecţioase de la centrul amintit, Harry Lampiris, a indicat că acesta se ocupa de cercetarea Neisseria meningitidis - o bacterie care cauzează anual în SUA aproximativ o mie de cazuri de meningită şi ucide aproximativ 75 de persoane pe an.

Inundaţiile au făcut Amazonul mare

Mai mult de 74.000 de familii au fost evacuate în Amazonas, cel mai mare stat din nordul Braziliei cu o suprafaţă comparabilă cu cea a Iranului sau Mongoliei, ca urmare a revărsării mai multor râuri, între care şi fluviul Amazon. Dezastrul survine unei perioade îndelungate de ploi torenţiale care continuă din luna martie. Ca urmare a calamităţii naturale, a fost instituită starea de urgenţă în 32 de state din Brazilia, cel mai grav afectat fiind oraşul Benjamin Constant, unde au fost evacuaţi 9.000 din cei 30.000 de locuitori. Potrivit reprezentanţilor Serviciului de apărare civilă, localitatea este aproape în întregime acoperită de ape, arătând ca o Veneţie braziliană. Inundaţiile au distrus terenuri întregi de culturi, în unele locuri nivelul apei din Amazon ridicându-se până la 9 metri. Guvernul a promis asistenţă financiară sinistraţilor, în jur de 200 de dolari per familie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.