Internațional

Ben Laden a condus Al-Qaida ca pe o afacere

Ziarul de Vrancea
4 mai 2012 385 vizualizări
Osama ben Laden şi-a petrecut ultimii ani frămîntîndu-se cum să îşi menţină reţeaua teroristă activă, plănuind atacuri de amploare, fiind obsedat de detalii şi studiind CV-urile candidaţilor care doreau să promoveze în Al-Qaida, relatează Financial Times.

Într-o scrisoare din 2010 găsită în ascunzătoarea sa din Pakistan, una dintre cele 17 scrisori publicate joi de o instituţie privată din cadrul Academiei Militare americane West Point, ben Laden cere să vadă CV-ul "detaliat şi întreg" al lui Anwar al-Awlaki. Cetăţean american de origine yemenită, al-Awlaki a fost comandant regional Al-Qaida şi imam (lider religios) în Yemen, celebru pentru retorica sa incendiară şi talentul în utilizarea Internetului pentru recrutarea de membri. În august 2010, cînd acesta aspira să devină liderul Al-Qaida în Yemen, ben Laden i-a cerut unuia dintre "fraţii" săi să îi trimită CV-ul imamului, pentru ca să poată să înţeleagă de ce americanul este recomandat să ocupe acest post. "Am vrea să primim mai multe asigurări", scria ben Laden. Al-Awlaki, care pare că a obţinut, pînă la urmă, poziţia pentru care a aplicat, a fost vizat ulterior de Statele Unite şi ucis într-un atac cu un avion fără pilot, aprobat de către preşedintele american Barack Obama, în 2011. Scrisorile lui ben Laden dezvăluie că liderul Al-Qaida era, în acelaşi timp, detaşat şi izolat de necesitatea de a se ascunde, încercînd în mod constant să îşi conducă organizaţia de la distanţă, din complexul de la Abbottabad. Detaliile date publicităţii de Statele Unite îl prezintă în situaţii apropiate de ridicol, inclusiv faptul că era atît de atent cu imaginea sa încît îşi vopsea părul grizonant, utilizînd vopsea "Just for Men".
Publicarea scrisorilor face parte dintr-o serie de evenimente politice şi de informare, fiind date publicităţii de către administraţia şi echipa de campanie a lui Obama cu scopul de a sublinia succesul operaţiunii în care liderul reţelei teroriste a fost ucis, cu un an în urmă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.