Internațional

Experimente periculoase: Cum se obţine un virus mortal în laborator

Ziarul de Vrancea
2 mai 2012 763 vizualizări
Două echipe de cercetători, una americană şi una olandeză, au modificat genetic virusul H5N1 pentru a-l face transmisibil la om n oamenii de ştiinţă susţin că vaccinuri şi medicamente noi vor fi dezvoltate după aceste experimente

Un articol referitor la crearea în laborator a unui virus mutant al gripei aviare H5N1 a fost în cele din urmă publicat ieri după o controversă în legătură cu riscurile utilizării noii tulpini a gripei aviare de către terorişti. Controversa a apărut la sfîrşitul anului trecut după anunţul a două echipe medicale, una americană şi una olandeză, privind crearea unei mutaţii a virusului H5N1 capabilă, pentru prima dată, să se transmită cu uşurinţă între mamifere şi posibil între oameni.
Virusul H5N1, prezent în principal la păsările de curte şi la cele sălbatice, este foarte periculos pentru om, cu o rată de mortalitate de 60%, însă nu a făcut decît 350 de decese de la apariţia sa în 2003 pentru că este foarte dificil de transmis între oameni.
Oamenii de ştiinţă olandezi au efectuat cercetarea controversată pentru a descoperi cât de uşor este de modificat genetic H5N1 într-o tulpină foarte contagioasă de gripă umană. În opinia lor, cunoştinţele dobîndite astfel vor fi vitale pentru dezvoltarea de noi vaccinuri şi medicamente. Criticii sînt însă de părere că oamenii de ştiinţă au pus în pericol lumea prin crearea unei forme extrem de periculoase de gripă, care ar putea "scăpa" din laborator, precum şi că aceştia au deschis o cutie a Pandorei pentru teroriştii fanatici care doresc să fabrice o armă biologică.
În noiembrie, Biroul naţional american de ştiinţă pentru biosecuritate (NSABB) a cerut revistei americane Science şi cele britanice Nature să nu publice rezultatele acestor cercetări, invocînd riscul de bioterorism. Oamenii de ştiinţă au calificat această decizie drept "cenzură", relatează Agerpres.
În martie, după evaluări suplimentare, NSABB a autorizat în cele din urmă publicarea studiilor, argumentînd că "datele (...) nu par să furnizeze informaţii care ar permite ca utilizarea lor să pună în pericol sănătatea publică sau securitatea naţională".
Revista britanică Nature a publicat ieri rezultatele echipei americane, condusă de Yoshihiro Kawaoka de la Universitatea din Wisconsin. Un alt articol al profesorului Ron Fouchier de Centrul Medical Erasmus din Rotterdam este în curs de "revizuire" înainte de publicarea sa în revista Science.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.