Internațional

Comerţul şi consumul de canabis, rezervat doar localnicilor olandezi

Ziarul de Vrancea
1 mai 2012 664 vizualizări
"Cardul canabis", care le rezervă accesul în cafenele doar locuitorilor Olandei, a fost introdus ieri în sudul ţării, dar proprietarii acestor localuri au declarat deja că vor sfida noua legislaţie.

Proprietarii cafenelelor se opun "cardului canabis", temîndu-se de pierderea profitului şi de necesitatea de a face disponibilizări în rîndul personalului. La Maastricht (sud-est), în apropiere de frontiera belgiană şi germană, unde 1,4 milioane de turişti vin să se aprovizioneze în fiecare an cu canabis, unii proprietari de cafenele au asigurat că vor sfida noua legislaţie.
Autorităţile municipale au declarat la rîndul lor că sînt pregătite să impună respectarea măsurii şi să aplice sancţiuni dacă va fi nevoie, în special ordonînd închiderea temporară a localurilor.
"Cardul canabis" este distribuit de ieri în provinciile din sudul Olandei (Noua Zeelandă, Brabantul de Nord şi Limburg), la frontiera cu Belgia şi Germania, iar din 2013 în restul ţării. Cele 670 de cafenele olandeze urmează să devină "cluburi cu circuit închis", numărînd maxim 2.000 de membri, cu domiciliul în Olanda şi cu vîrste peste 18 ani.
Această nouă legislaţie este destinată luptei împotriva problemelor - ambuteiaje, bătăi nocturne şi proliferarea vînzătorilor de droguri pe străzi - provocate de afluxul de milioane de străini veniţi să se aprovizioneze cu canabis în Olanda. Autorităţile olandeze au plasat recent la frontieră panouri luminoase care anunţă noua interdicţie, cu sloganul "Noi reguli, fără droguri".
Proprietarii a 19 cafenele din Olanda au sesizat la 18 aprilie justiţia olandeză pentru ca acest "card canabis" să nu fie introdus, dar cererea lor a fost respinsă vineri de tribunalul din Haga.
Posesia, consumul şi vînzarea cu amănuntul a mai puţin de cinci grame de canabis, în cafenele, sînt tolerate în Olanda din 1967. Cultura şi vînzarea en gros, controlate de grupuri infracţionale, sînt interzise.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.