Internațional

Ucraina primeşte un cartonaş galben în cazul Timoşenko

Ziarul de Vrancea
1 mai 2012 625 vizualizări
Autorităţile de la Kiev se confruntă cu ameninţarea unui boicot politic al Euro-2012 de fotbal, în special din partea Germaniei, care protestează contra încarcerării fostului premier.

Mai multe ţări ale Uniunii Europene au exprimat în ultimele zile îngrijorarea lor faţă de situaţia fostului prim-ministru, Timoşenko fiind încarcerată din august 2011 şi în greva foamei din 20 aprilie anul acesta, pentru a protesta contra violenţelor la care a fost supusă în închisoare. Ţinînd seama de situaţia politică, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat, potrivit purtătoarei sale de cuvînt, că nu are intenţia de a merge în Ucraina pentru meciurile Euro-2012.
Potrivit presei germane, cancelarul Angela Merkel şi miniştrii guvernului său ar putea, şi ei, să nu facă deplasarea în această ţară pentru a asista la meciuri ale campionatului organizat împreună cu Polonia între 8 iunie şi 1 iulie, dacă Timoşenko nu este liberată pînă atunci. Reacţionînd, Kievul a atras atenţia Germaniei faţă de un boicot politic al competiţiei care ar aminti de "războiul rece".
Polonia s-a opus, de asemenea, luni, unui boicot al competiţiei în Ucraina. "Considerăm că toate apelurile la boicotarea Euro-2012 sînt total nejustificate", a declarat Marcin Bosacki, purtător de cuvînt al Ministerului polonez al Afacerilor Externe, adăugînd că nu trebuie legată competiţia de situaţia doamnei Timoşenko. Numai că, paralel, mai mulţi preşedinţi europeni au anunţat că nu vor merge la reuniunea dintre preşedinţii ţărilor Europei centrale, prevăzută pe 11 şi 12 mai, la Ialta. Agerpres precizează că preşedintele ceh, Vaclav Klaus, a anulat această vizită din cauza rezervelor sale cu privire la încarcerarea doamnei Timoşenko, a precizat purtătorul de cuvînt al preşedinţiei. De asemenea, preşedintele german Joachim Gauck a declarat că a anulat participarea sa în semn de protest faţă de refuzul Kievului de a o lăsa pe Iulia Timoşenko să se trateze în Germania.
În ce-i priveşte, preşedinţii Austriei, Heinz Fischer, şi Sloveniei, Danilo Turk, şi-au anulat deplasarea, oficial "din motive de calendar", informaţii confirmate luni de un oficial ucrainean, care a adăugat că Italia nu are, nici ea, intenţia să vină la reuniune.
Evghenia Timoşenko, fiica opozantei, a salutat sprijinul adus mamei sale de aceşti conducători. "Acesta este ultimul avertisment diplomatic adus regimului (preşedintelui Viktor Ianukovici)", a declarat ea.
După toate aceste reacţii, ucrainenii au "schimbat subiectul", anunţînd UEFA că turneul final european de fotbal se va desfăşura conform programului stabilit şi că nu vor fi probleme în privinţa securităţii la EURO 2012. Siguranţa pe durata CE a fost adusă în dezbatere după ce patru explozii au avut loc la Dnipropetrovsk, cu doar cîteva săptămîni înainte de startul Campionatului European.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.