Internațional

Mozaic international:Baterie de rachete pentru Jocurile Olimpice

Ziarul de Vrancea
29 apr 2012 498 vizualizări
Ministerul britanic al Apărării ia în considerare posibilitatea de a instala rachete sol-aer într-o zonă rezidenţială din estul Londrei pe perioada Jocurilor Olimpice din vara acestui an, informează BBC News

Rachetele ar urma să fie folosite doar "ca răspuns la o ameninţare confirmată şi extremă a siguranţei". Autorităţile britanice au împărţit fluturaşi în Tower Hamlets, o zonă estică a Londrei unde locuiesc circa 700 de persoane, prin care i-au informat pe locuitori că pe un turn de apă din regiune ar putea fi amplasat "un sistem de rachete cu velocitate mare". Un purtător de cuvînt al Ministerului Apărării a declarat că autorităţile nu au decis deocamdată dacă să amplaseze sau nu sistemul de apărare cu rachete pe perioada evenimentului sportiv. Ministerul precizează în fluturaşul cu informaţii că sistemul nu va reprezenta un pericol pentru cei ce locuiesc în zonă şi că "va fi autorizat pentru utilizare conform unor ordine speciale venite de la cele mai înalte niveluri ale guvernului, ca răspuns la o ameninţare confirmată şi extremă a siguranţei", potrivit BBC News.

Noul preşedinte al Republicii Moldova vine în România

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va efectua pe 3 mai 2012 o vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui român, Traian Băsescu. Nicolae Timofti va avea întrevederi la Bucureşti cu preşedintele Traian Băsescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, şi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, potrivit unui comunicat al preşedinţiei de la Chişinău, citat de Agerpres. Din componenţa delegaţiei vor mai face parte ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan, ministrul adjunct al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, şi ministrul adjunct al Economiei, Octavian Calmâc. Este a doua vizită a lui Nicolae Timofti peste hotare, de cînd a fost ales preşedinte al Republicii Moldova la 16 martie, după cea efectuată la Bruxelles în perioada 26-27 aprilie. Nicolae Timofti declara, la scurt timp după alegerea sa în funcţia de preşedinte, că pledează pentru relaţii strînse cu România. "Sînt convins că relaţiile cu România trebuie să fie cele mai apropiate şi cele mai strînse, fiindcă la rădăcina relaţiilor noastre stau o istorie aparte, o cultură comună, avem multe în comun", a declarat Nicolae Timofti. Cel mai probabil, cea de-a treia vizită oficială a lui Nicolae Timofti peste hotare va fi la Moscova, la mijlocul lunii mai, unde va participa la un summit al şefilor de stat din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI).

Arabia Saudită şi-a închis toate misiunile diplomatice din Egipt

Arabia Saudită şi-a recheme ambasadorul din Egipt şi a închis atît ambasada din Cairo, cît şi consulatele din Alexandria şi Suez, din cauza unor manifestaţii ostile. Sute de egipteni au manifestat marţi în faţa ambasadei pentru a cere eliberarea unui avocat şi apărător al drepturilor omului egiptean, arestat de autorităţile saudite. Manifestanţii au scandat sloganuri ostile regimului saudit, căruia i-au cerut eliberarea "imediată" a lui Ahmed Mohamed Tharwat Al Gizawy, arestat la 17 aprilie la sosirea pe aeroportul din Jeddah. Saudiţii au motivat că asupra acestuia au fost găsite mii de comprimate dintr-un produs considerat a fi un drog şi interzis în lipsa unui aviz medical. Comprimatele, potrivit comunicatului, erau ascunse în cutii de lapte pentru copii şi în coperţile a două copii din Coran. Manifestaţiile au condus la întreruperea activităţii diplomatice şi consulare, inclusiv a facilităţilor pentru călătoriile lucrătorilor şi pelerinilor egipteni în Arabia Saudită.

Cel mai lung zbor cu avionul va dura mai puţin de patru ore

A fost testat cu succes motorul unui avion revoluţionar. Noua aeronavă va putea ajunge în orice zonă de pe Terra în mai puţin de jumătate din timpul necesar curselor de astăzi.

Oamenii de ştiinţă britanici au testat cu succes un nou tip de motor, ce va fi amplasat pe un model revoluţionar de avion, denumit Skylon, care este capabil să ajungă în orice punct de pe Terra în cel mult patru ore, dar şi să zboare în spaţiu, informează dailymail.co.uk. Avionul va putea să decoleze şi să aterizeze de pe orice pistă convenţională şi să zboare la o altitudine de 29.000 de metri, ieşind din atmosfera terestră, cu o viteză care o depăşeşte de cinci ori pe cea a sunetului.
Noul tip de avion este produs de compania britanică Reaction Engines Limited (REL) ce îşi are sediul în oraşul Culham din comitatul Oxfordshire şi va fi echipat cu un motor Sabre - un hibrid care are posibilitatea de a funcţiona atît ca un motor de avion cu propulsie, cît şi ca un motor de rachetă, care să ducă vehiculul pe orbită. Producătorii britanici efectuează în această perioadă o serie de teste cruciale şi doresc să prezinte proiectul noului tip de avion la ediţia din acest an a Tîrgului Internaţional Aeronautic Farnborough ce va avea loc în luna iulie.
Reprezentanţii companiei Reaction Engines Limited, specializată în conceperea şi fabricarea de motoare revoluţionare, speră să obţină rezultate încurajatoare la testele următoare, pentru a putea să se adreseze apoi unor investitori, cu scopul de a strînge suma de 250 de milioane de lire sterline de care este nevoie pentru ca noul avion să intre în faza finală de producţie.
Noul avion Skylon va folosi propulsia pentru a ajunge la limita superioară a atmosferei terestre, iar apoi, pentru a ajunge în spaţiu, motorul său va funcţiona precum cel al unei rachete lansatoare, precizează Agerpres. În prima fază, motorul foloseşte un dispozitiv special de prerăcire, care ia oxigenul din atmosferă şi îl răceşte cu peste 100 de grade Celsius, înainte de a-l comprima în camerele sale şi de a-l arde cu ajutorul hidrogenului.
Umiditatea din aer ar trebui să formeze cristale de gheaţă în mod obişnuit la acea altitudine, blocînd conductele dispozitivului special de prerăcire, însă prezenţa heliului în acele conducte va împiedica producerea acestui fenomen. Oxigenul răcit este apoi folosit pentru a propulsa avionul.
Al doilea ciclu de funcţionare a motorului intră în acţiune după aceea, în timpul căruia hidrogenul lichid, în amestec cu mici cantităţi de oxigen lichid, propulsează avionul în spaţiu. Această abordare permite obţinerea unei greutăţi considerabil mai mici a vehicului spaţial, care va fi capabil să ajungă direct pe orbită, fără a mai fi nevoit să treacă prin multiplele etape intermediare, folosite de rachetele propulsoare actuale.

FAZA ZILEI

Ecologişti fugăriţi de albine

18 dintre cei aproximativ 300 de participanţi la un marş al ecologiştilor organizat în Ungaria au ajuns sîmbătă la spital după ce au fost înţepaţi de un roi de albine. Albinele, deranjate de căldură sau de marşul care a reunit peste 300 de iubitori de natură în centrul Ungariei, au atacat provocînd panică printre participanţi şi internarea în spital a 18 dintre aceştia. Alte zece persoane au scăpat mai uşor, însă şase dintre cei internaţi erau stare gravă din cauza numărului mare de întepături şi reacţii alergice, a declarat Dezso Valics, purtătorul de cuvînt al serviciului de ambulanţă. Incidentul s-a produs în localitatea Nagylok, un sat din centrul Ungariei. 11 ambulanţe şi un elicopter au fost mobilizate pentru a transporta victimele la spital. O purtătoare de cuvînt a poliţiei locale a declarat că albinele domesticite s-au simţit probabil ameninţate cînd grupul de participanţi la această plimbare tradiţională s-a apropiat de stupi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.