Internațional

De ce se tem japonezii că planeta se va răci

Ziarul de Vrancea
24 apr 2012 700 vizualizări
Polii magnetici ai Soarelui se inversează, iar acest lucru ar putea provoca o răcire globală temporară

Schimbarea polilor magnetici ai Soarelui ar putea provoca o răcire temporară a Planetei, susţine un grup de experţi japonezi de la Observatorul Naţional Astronomic din Japonia şi Fundaţia de cercetare Riken, în baza observaţiilor făcute de mai mult timp de satelitul Hinode (Sunrise), care monitorizează activitatea solară, conform Kyodo şi The Daily Mail.
Polii magnetici ai Soarelui se inversează o dată la 11 ani, coincizînd de regulă cu polii geografici. Următoarea schimbare de poli se aşteaptă în 2013. De data aceasta se pare că la Polul Nord al Soarelui schimbarea minusului cu plusul se va produce mai devreme, deja în luna mai 2012, susţin experţii japonezi, care nu exclud ca în aceeaşi perioadă să intervină schimbări şi la Polul Sud al astrului. La un moment dat, cei doi poli geografici ai Soarelui vor fi cu semnul "plus".
Drept urmare, potrivit experţilor, se vor forma temporar două poluri magnetice negative. Astfel de fenomene au avut loc şi în trecut pe Soare, de exemplu, în secolele XVII-XVIII. Atunci aceasta a coincis cu o răcire semnificativă pe Terra, precizează cele două surse, preluate de Agerpres.
Examinînd petele din prezent de pe Soare, ce aduc la prima vedere cu nişte dovleci în graficele întocmite de oamenii de ştiinţă japonezi, aceştia afirmă că activitatea de pe astru a început să semene cu cea dintr-o perioadă de 70 de ani, din secolul al XVII-lea, în care rîul Tamisa din Londra a îngheţat, iar cireşii au înflorit mai tîrziu decît de obicei la Kyoto. Experţii japonezi consideră că, odată cu schimbarea locurilor celor patru poli magnetici ai Soarelui, va interveni o pauză în procesul constant de încălzire globală pe planeta noastră.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.