Internațional

Mozaic international:Catastrofă aviatică în Pakistan

Ziarul de Vrancea
20 apr 2012 609 vizualizări
130 de oameni au murit în avionul de tip Boeing 737 care s-a prăbuşit chiar înainte de aterizare, vineri, la Rawalpindi, în apropiere de capitala Islamabad.

Aparatul venea din capitala economică a Pakistanului, Karachi, însă manevrele de aterizare au fost îngreunate de condiţii meteorologice dificile - rafale puternice de vînt şi vizibilitate redusă. Conform Autorităţii aeronautice pakistaneze, la bordul avionului de tip Boeing 737 al companiei Bhoja se aflau 121 de pasageri şi 9 membri ai echipajului.

Breivik se crede "o persoană foarte simpatică într-o perioadă normală"

Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane vara trecută în regiunea Oslo, a declarat vineri că este o persoană "foarte simpatică". Însă extremistul de dreapta a precizat că a fost nevoit să îşi refuleze emoţiile, prin practicarea meditaţiei, şi să îşi întrerupă legăturile sociale, în 2006, pentru a putea să se pregătească să comită cele două atacuri de la 22 iulie 2011. În acea zi, el a deschis focul asupra a sute de tineri laburişti reuniţi într-o tabără de vară pe Insula Utoya, omorînd 69 de persoane, în principal adolescenţi. Anterior, el detonase o bombă lîngă sediul Guvernului norvegian, în centrul capitalei Oslo, ucigînd alte opt persoane. Declarîndu-se în război împotriva "elitelor" care permit "islamizarea" Europei, Breivik a recunoscut faptele de care este acuzat, dar refuză să pledeze vinovat. Extremistul de dreapta a declarat în faţa instanţei că a urmărit al-Qaida îndeaproape din 2006 şi pînă în 2011 şi că a studiat "efectele (reţelei teroriste) în presă, ceea ce (teroriştii) au făcut greşit, ceea ce au făcut bine, de ce ai nevoie". El a precizat că ideea de a purta uniformă de poliţist în timpul masacrului de pe insulă i-a venit după ce a citit "revista" online a reţelei teroriste.

Ruşii ţin la Lenin, dar ar vrea totuşi să-l îngroape

Majoritatea ruşilor (56 la sută) ar dori ca trupul lui Lenin, aflat din 1924 într-un mausoleu din Piaţa Roşie, să fie îngropat, conform unui sondaj efectuat vineri. Doar 28 la sută dintre persoanele intervievate se opun îngropării corpului lui Lenin, conform unui studiu al Institutului FOM realizat pe un eşantion de 1.500 de persoane. Conform sondajului, 60 la sută dintre ruşi cred că este important să fie omagiată în continuare aniversarea naşterii lui Lenin (22 aprilie 1870), iar 59 la sută cred că a jucat un rol pozitiv în istoria Rusiei.

Femei omorîte de urşi la o grădină zoologică din Japonia

Două femei au fost omorîte de urşi, la o grădină zoologică din Japonia, autorităţile presupunînd că animalele au scăpat din cuşti. Incidentele au avut loc la grădina zoologică din rezervaţia naturală Hachimantai. Se pare că mai mulţi urşi au scăpat din cuşti şi au atacat un grup de femei, angajate ale grădinii zoologice. Două femei au fost ucise pe loc, iar alta a fost rănită. Autorităţile au reuşit să omoare cîţiva urşi, dar nu se ştie cu exactitate cîţi au scăpat din cuşti. Localnicii au fost îndemnaţi să rămînă în case, iar zona este patrulată de poliţişti şi de pompieri.

Veşti proaste din Afganistan via Facebook

Soţia unui soldat american aflat în misiune în Afganistan a aflat de moartea acestuia de pe Facebook, iar armata investighează cum a fost posibil ca informaţia să fie dezvăluită de un prieten de pe Facebook înaintea Departamentului american al Apărării. Ariell Taylor-Brown încheiase conversaţia cu soţul său pe Skype, iar cîteva ore mai tîrziu a văzut pe Facebook mesajul unei fete din plutonul acestuia care îi spunea să o sune imediat, a povestit aceasta. După alte cîteva ore, doi soldaţi au venit la casa ei, însă aceasta ştia deja faptul că soţul său fusese ucis de o bombă a insurgenţilor. Soldaţii sînt avertizaţi să nu dezvăluie informaţii despre camarazii care au murit pînă cînd familia nu este înştiinţată. Cei care încalcă regula pot ajunge la Curtea Marţială. Brown a servit de două ori în Irak şi se afla în a doua misiune în Afganistan.


Prima ţară est-europeană care creşte vîrsta de pensionare la 67 de ani


Guvernul polonez a aprobat reforma pensiilor n dacă Parlamentul va transforma proiectul în lege, din 2020, bărbaţii vor ieşi la pensie la 67 de ani

Guvernul polonez a aprobat vineri un proiect de reformă a vîrstei de pensionare, care va creşte progresiv, pînă la 67 de ani, a anunţat premierul Donald Tusk. Din 2013 şi pînă în 2020, vîrsta la care bărbaţii se vor putea pensiona va creşte de la 65 la 67 de ani pentru bărbaţi. Pentru femei, termenul de va fi mai lung, pînă în 2040, avînd în vedere că saltul este mai mare - de la 60 la 67 de ani. Reforma vizează şi militarii de carieră şi poliţiştii, care vor fi obligaţi să muncească 25 de ani, faţă de 15, în prezent, pentru a obţine dreptul la pensie. Proiectul mai prevede că femeile cu vîrsta de 62 de ani şi bărbaţii de 65 de ani vor putea, dacă doresc, să se pensioneze anticipat, cu o valoare a pensiei redusă cu 50%. Femeile trebuie să cumuleze un stagiu de pensionare de 35 de ani, iar bărbaţii - de 40 de ani. Pentru a intra în vigoare, reforma vîrstei de pensionare trebuie să obţină şi avizul Parlamentului. Guvernul consideră acest proiect un răspuns în faţa scăderii demografice, a îmbătrînirii populaţiei şi a riscului unei "lipse dramatice de forţă de muncă în Polonia la orizontul anilor 2040". Cum era de aşteptat, reforma vîrstei de pensionare a provocat un important val de proteste din partea sindicatelor şi a opoziţiei, atît de stînga, cît şi de dreapta.
În Germania a intrat în vigoare de la 1 ianuarie o reformă care va ridica treptat (cu două luni pe an) vîrsta de pensionare de la 65 la 67 de ani, la orizontul lui 2031, în condiţiile unei pieţe a muncii deficitare pentru persoanele vîrstnice. O lege similară îşi va produce efectele în Spania începînd cu anul viitor. Alte ţări care au decis creşterea vîrstei de pensionare la 67 de ani sînt Canada şi Suedia. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a avertizat recent că în statele membre UE se va generaliza tendinţa ieşirii la pensie la 67 de ani, amintind că situaţia este de aşa natură încît costurile cu pensionarii vor creşte în următoarea jumătate de secol cu pînă la 30%, potrivit Eurostat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.