Internațional

Filmul horror al lui Breivik, seria a patra

Ziarul de Vrancea
19 apr 2012 473 vizualizări
Asasinul plănuia să masacreze toţi membrii Guvernului norvegian şi pe toţI participanţii la reuniunea de pe insulă

Anders Behring Breivik, judecat pentru masacrarea a 77 de persoane vara trecută în Norvegia, a dezvăluit ieri, în a patra zi de declaraţii, că obiectivul său inţial era să comită trei atentate cu bombă, urmate de un atac armat. "Planul includea trei maşini-capcană şi un atac armat", a declarat Breivik în cea de-a patra zi a procesului său ce se desfăşoară la Oslo. Chestionat de acuzare, extremistul de dreapta a explicat că intenţiona să plaseze două bombe de o tonă fiecare, una în cartierul ministerelor - după cum a şi făcut la 22 iulie 2011 - şi una în apropiere de sediul Partidului Laburist. De asemenea, el a avut în plan şi plasarea unei bombe de 500 de kilograme în apropiere de o a treia ţintă "foarte incertă", ce ar fi putut fi sediul Parlamentului, Hotelul oraşului Oslo sau Palatul Regal, relatează Agerpres.
Dacă ar fi supravieţuit acestor atacuri, ceea ce el considera ca fiind puţin probabil, Breivik intenţiona de asemenea să îi împuşte pe ocupanţii unui squat celebru din Oslo - Blitz -, pe angajaţii jurnalului Dagsavisen şi pe membrii partidului de stînga socialist, ale căror sedii sînt apropiate între ele.

Un plan macabru

"Obiectivul primar era acela de a ucide tot Guvernul norvegian, inclusiv pe premier", a declarat extremistul de dreapta. Mai mult decît atît, el a mărturisit că intenţiona să îl captureze şi să îl decapiteze pe fostul premier norvegian Gro Harlem Brundtland în timpul masacrului pe care l-a comis pe Insula Utoeya. Breivik a declarat în faţa instanţei din Oslo unde este audiat că plănuia să filmeze decapitarea şi să o posteze pe internet. Însă Brundtland părăsise deja tabăra de vară organizată de Partidul Laburist pe Utoeya cînd Breivik a ajuns acolo la 22 iulie.
Fanaticul extremist de dreapta a mai spus că intenţiona să omoare mult mai multe persoane faţă de cele 69 pe care le-a ucis pe insulă. "Scopul era să le omor pe toate", a subliniat Breivik, în contextul în care pe insulă se aflau circa 600 de persoane la momentul respectiv



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.