Internațional

Mozaic international:Scandal urias cu Pippa si prietenul ei pistolar

Ziarul de Vrancea
18 apr 2012 508 vizualizări
Pippa Middleton, sora lui Kate şi cumnata prinţului William, a intrat în mijlocul unui scandal cu posibile urmări penale. Fotografii publicate pe site-ul ziarului "The Sun", o arată pe Pippa stînd alături de un prieten într-un Audi decapotabil, pe o stradă din Paris, rîzînd la gestul şoferului care îl ţinteşte cu un pistol pe fotograful care tocmai îi poza, una dintre aceste imagini surprinzînd exact momentul cînd pistolul este îndreptat spre fotograf.

Episodul este de natură să pună în încurcătură familia regală, mai ales în cazul în care arma se va dovedi că era adevărată. În acest caz, pedeapsa este de şapte ani de închisoare pentru deţinătorul ei; dacă pistolul era doar o jucărie sau o imitaţie inofensivă, pedeapsa va fi limitată la doi ani. În ambele situaţii, pedeapsa va fi inevitabilă, relatează "The Sun", care citează surse din poliţia franceză. Totuşi, avocaţii contactaţi de CNN susţin că Pippa nu ar putea fi acuzată decît dacă s-ar dovedi că l-a încurajat pe şofer să folosească arma într-un loc public. În schimb, acesta poate fi acuzat de ameninţare cu arma dacă autorităţile franceze "vor dori" să facă asta, subliniază CNN.

Forţele Navale italiene intră pe piaţa băuturilor

Forţele Navale italiene au lansat o băutură energizantă numită Forza Blu, scrie ziarul britanic Financial Times. Amiralul Roberto Camerini a fost prezent la lansarea produsului, care are marca Forţelor Navale, la o bază navală din Roma, sub sloganul "energie pozitivă pentru oameni pozitivi" precum voluntari şi studenţi, "nu pentru cei care merg în cluburi". Pe fondul măsurilor de austeritate adoptate de Guvernul condus de Mario Monti, forţele armate italiene trebuie să găsească noi modalităţi pentru a strînge fonduri. Printre afacerile lansate în urmă cu cîţiva ani, Forţele Navale deja au fabrici de haine şi închiriază terenuri pentru amplasarea de panouri fotovoltaice. "Ni s-a cerut să găsim surse alternative de finanţare în aceste vremuri de criză şi să ne promovăm imaginea", explică amiralul.

După ce s-a accidentat grav, regele Spaniei renunţă la vînătoare

Regele Spaniei, Juan Carlos I, şi-a cerut ieri scuze în mod public pentru călătoria privată pe care a efectuat-o în Botswana pentru a participa la o partidă de vînătoare. "Regret foarte mult. Am greşit. Nu se va mai repeta", a spus regele, într-un gest fără precedent, la ieşirea din spitalul din Madrid în care a fost internat timp de patru zile. Juan Carlos I şi-a fracturat şoldul în urma unei căzături în Botswana, vineri, în timp ca participa la o vînătoare de elefanţi, după care a fost transportat de urgenţă în Spania, relatează Agerpres. Scuzele regelui survin după o amplă polemică pe care această expediţie de vînătoare în ţara africană a generat-o în Spania, atît în rîndul partidelor politice, cît şi în cadrul societăţii, într-o ţară afectată de criză economică şi şomaj. Opinia publică şi forţele politice caută în prezent un răspuns la întrebarea dacă regele trebuie să informeze despre călătoriile sale private şi dacă cea efectuată în Botswana era oportună în contextul problemelor cu care se confruntă ţara.

Adio, chelie?

Cercetătorii japonezi au reuşit să recreeze foliculi de păr, pe şoareci, cu ajutorul celulelor suşă adulte, graţie unui nou procedeu care deschide drumul pentru viitoare terapii regeneratoare. Savanţii, coordonaţi de profesorul Takashi Tsuji, au recreat foliculi care au generat fire de păr, odată ce au fost transplantaţi în pielea unui şoarece. Ciclul obişnuit de creştere-îmbătrînire-cădere a fost şi el verificat, au precizat oamenii de ştiinţă japonezi. "Foliculii de păr transgenici dezvoltă structuri corecte şi forme de conexiune potrivite cu ţesuturile învecinate, precum epiderma şi muşchii erectori şi fibrele nervoase", au precizat cercetătorii niponi. Profesorul Tsuji şi colegii săi au realizat deja un experiment remarcabil în 2011, reuşind să facă să crească un dinte pornind de la celule suşă implantate într-un rinichi al unui şoarece. Savanţii au transplantat apoi dintele în gingia altui şoarece, confirmînd astfel faptul că dinţii se pot adapta într-un mediu bucal, se pot conecta la nervi şi la vase sangvine, ca şi cum ar fi dinţii naturali ai organismului gazdă. "Studiile noastre demonstrează nu doar potenţialul terapiilor regeneratoare pentru firele de păr, ci şi pe cel din domeniul regenerării organelor de transplant", a afirmat savantul japonez.

După Coreea de Nord, şi India testează o rachetă cu rază lungă de acţiune

India se pregătea ieri să testeze pentru prima oară o rachetă cu rază lungă de acţiune, cu capacitate nucleară. Potrivit unui oficial din cadrul Agenţiei însărcinate cu dezvoltarea tehnologiilor militare (DRDO), un succes al testului rachetei Agni V, cu o portanţa de 5.000 km (clasa IRBM de rachete "intermediare" cu raza de acţiune mai mică de 6.400 km), va reprezenta un avans major pentru a treia putere economică a Asiei, care s-a angajat într-un vast program de achiziţii militare pentru a-şi moderniza armata şi pentru a-şi spori mijloacele de apărare, în special în ceea ce priveşte China. Racheta ar urma teoretic să poată atinge ţinte în China şi în întreaga Asie, precum şi anumite ţări din Europa, potrivit experţilor. Doar Statele Unite, Rusia, Franţa, China şi Marea Britanie dispun de rachete balistice intercontinentale (ICBM), cu o rază de acţiune de peste 5.500 km, iar lansarea Agni V plasează India la porţile acestui club exclusivist. India şi-a majorat cu 17% bugetul anual pentru armată, la 40 de miliarde de dolari, în condiţiile în care încearcă să ţină pasul cu dezvoltarea militară a Chinei (care alocat 129 miliarde de dolari dezvoltării forţelor sale armate în acest an), şi a rivalului său tradiţional, Pakistan.

Ce soluţii "juste" preferă ucigaşul norvegian: pedeapsa capitală sau achitarea

Anders Behring Breivik, judecat pentru masacrarea a 77 de persoane în Norvegia vara trecută, a estimat ieri că achitarea sau pedeapsa cu moartea sînt singurele soluţii "juste" în procesul său şi a declarat că alte două "celule" ar putea lovi în orice moment. "Nu există decît două soluţii juste în acest caz: achitarea sau pedeapsa cu moartea", a subliniat extremistul de dreapta. Potrivit acestuia, "o pedeapsă de 21 de ani de închisoare este patetică". Întrebat dacă acele două "celule" pe care le evocă în mod regulat există cu adevărat şi dacă este întemeiată temerea că ele ar putea lovi Norvegia în orice moment, el a răspuns afirmativ de două ori. "Esenţa întregii reţele (...) este de a asocia un act eroic unei identităţi", a mai spus Breivik, în a treia zi de audieri din cadrul procesului în care este acuzat de comiterea unor "acte de terorism". Considerîndu-se în război pentru a proteja Europa de "invazia musulmană", norvegianul în vîrstă de 33 de ani a recunoscut faptele, însă pledează "nevinovat".

Moldovenii şi transnistrenii au căzut de acord să negocieze

Moldova şi separatiştii din Transnistria au ajuns la un acord asupra principiilor şi procedurilor pentru negocieri formale, a anunţat ieri OSCE. Acordul a fost încheiat în urma discuţiilor în formatul "5^2" (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, alături de Uniunea Europeană şi Statele Unite) care s-au încheiat ieri la Viena sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). "Încurajez participanţii să continue rezultatele pozitive atinse aici pentru a face noi progrese în vederea unui acord politic complet", a declarat ambasadorul OSCE pentru conflictul din Transnistria, irlandezul Erwan Fouere. Negocierile "5^2", care au fost suspendate timp de şase ani, au fost reluate în noiembrie 2011.
Următoarea reuniune de negocieri se va derula la jumătatea lui iulie, la Viena.

Îmbrăcămintea strîmtă dăunează grav sănătăţii


Risc de stres, incontinenţă şi cancer esofagian - sînt doar cîteva dintre consecinţele posibile enumerate de cercetătorii unei clinici de fizioterapie din Bristol

O îmbrăcăminte prea strîmtă nu doar că arată inestetic, dar poate cauza şi diverse probleme de sănătate, relatează Agerpres. O pereche de pantaloni sau blugi prea strîmţi creşte presiunea în partea inferioară a abdomenului, ceea ce determină migrarea acidului gastric spre esofag, provocînd arsuri la stomac. Cu timpul, aceasta poate duce la inflamaţii, ulcer şi chiar la cancer esofagian, avertizează Richard Bricknell, directorul Bristol Physiotherapy Clinic, după cum relevă The Daily Mail.
Mai mult, contracţia artificială a stomacului împiedică degajarea completă a diafragmei în timpul respiraţiei, ceea ce poate provoca hiperventilaţie, atacuri de panică şi incontinenţă pe fond de stres. Poate creşte în mod semnificativ riscul de tulburări numite meralgia paresthetica. Este vorba de afectarea nervilor de la nivelul pelvisului pînă la coapsa din exterior, în urma căreia apare senzaţia de durere inghinală, arsură, furnicături şi amorţire.
Bărbaţii care poartă haine prea strîmte riscă să se aleagă cu hernie, iar gulerele prea strînse ale cămăşilor creşte riscul de boli oculare grave. Presiunea pe vena jugulară a gâtului duce la creşterea presiunii interne la nivelul ochilor şi, prin urmare, la glaucom. În plus, limitarea fluxului sanguin la creier prin arterele carotide provoacă dureri de cap, vedere înceţoşată şi ameţeli.
La fel ca piesele vestimentare, şi încălţămintea prea strîmtă este nocivă. Astfel, pantofii prea strîmţi pot provoca deformarea articulaţiilor degetelor de la picioare, iar, în cazul în care sînt purtaţi mai multă vreme, se creează condiţii ideale pentru dezvoltarea ciupercilor la picioare.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru lenjeria de corp, în special cea fabricată din materiale sintetice care nu lasă aerul să circule şi păstrează umiditatea. O astfel de lenjerie provoacă la femei cistita, iar în cazul bărbaţilor infertilitatea.

După ce au trimis soldaţi, ţările din coaliţie vor trimite şi bani în Afganistan
n secretarul general NATO le cere statelor aliate şi partenere să contribuie la finanţarea forţelor de securitate afgane

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, le-a cerut ieri statelor aliate şi celor partenere să contribuie la finanţarea forţelor de securitate afgane după retragerea trupelor NATO, prevăzută să se încheie la finalul lui 2014. "S-a menţionat suma de 4 miliarde de dolari anual drept echivalentul «facturii» pentru o amploare sustenabilă a forţelor de securitate afgane. Nu s-a luat nici o decizie oficială, dar este o bună bază de planificare întrucît această cifră a fost confirmată de afgani şi de comunitatea internaţională. Le cer aliaţilor şi partenerilor să se angajeze faţă de un cadru general de finanţare a forţelor de securitate afgane", a declarat Rasmussen, după prima parte a reuniunii miniştrilor de Externe şi ai Apărării din NATO.
Efectivele coaliţiei internaţionale din Afganistan, care anul trecut au atins 140.000 de militari, au început deja procesul de retragere treptată din ţară. Numai SUA au avut desfăşuraţi aproximativ 100.000 de soldaţi pe teritoriul afgan, iar o treime dintre aceştia vor fi retraşi pînă în luna septembrie a acestui an. În acelaşi timp, forţele armatei şi poliţiei afgane vor ajunge la 352.000 de soldaţi la jumătatea acestui an, misiunea lor fiind de a menţine securitatea în ţară, ameninţată de cei 25.000 de talibani şi alţi insurgenţi.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.