Internațional

Breivik: "Da, aş face-o din nou"

Ziarul de Vrancea
17 apr 2012 592 vizualizări
Autorul celui mai sîngeros atac terorist din Norvegia va face toată săptămîna declaraţii în faţa instanţei

Anders Behring Breivik, judecat pentru masacrele în care a ucis 77 de persoane în iulie 2011 în Norvegia, a cerut ieri, în a doua zi a procesului său, să fie pus în libertate, afirmînd că a acţionat în legitimă apărare. "Atacurile de la 22 iulie au fost atacuri preventive pentru a-i apăra pe norvegienii de obîrşie", a afirmat el, la finalul unei declaraţii care a durat mai mult de o oră. "Am acţionat în situaţie de urgenţă în numele poporului meu, al culturii ţării mele. Cer, prin urmare, eliberarea mea", a adăugat el.
În declaraţia căreia a fost autorizat să-i dea citire, cu condiţia de a-şi "atenua retorica", Breivik a afirmat că ar comite încă o dată masacrele din 22 iulie 2011. Discursul său a obligat-o pe preşedintă să îl întrerupă de mai multe ori, pentru a-i reaminti angajamentul luat. "Da, aş face-o din nou", a declarat inculpatul, susţinînd că, pentru el, a-şi petrece "restul vieţii în închisoare sau a muri ca un martir pentru poporul său este cea mai mare onoare şi o datorie".
"Am realizat cel mai sofisticat şi spectaculos atac politic comis în Europa după Al Doilea Război Mondial", a mai afirmat Behring Breivik. "Tinerii Partidului Laburist sînt naivi şi îndoctrinaţi, nu erau copii inocenţi, ci militanţi politici", a continuat el. "A omorî 70 de persoane poate împiedica un război civil", a mai spus inculpatul, explicînd că "oamenii care îmi spun diabolic confundă faptul de a fi diabolic cu a fi violent", şi că "diferenţa rezidă în intenţii: anumite violenţe pot împiedica violenţe şi mai mari".
"Atunci cînd revoluţia paşnică este imposibilă, singura opţiune este revoluţia violentă", a continuat Breivik. "Este oare democratic faptul că poporul norvegian nu a fost consultat niciodată prin referendum pentru a şti dacă putem accepta atîţia străini (...) pînă la a deveni o minoritate în propria ţară?", a întrebat el, în prezenţa unei asistenţe formate parţial din familii ale victimelor şi supravieţuitori ai atacurilor sale.
Breivik i-a acuzat pe imigranţii musulmani de violuri şi agresiuni "împotriva fraţilor şi surorilor (lui) norvegieni", şi că "dispreţuiesc" cultura norvegiană.
"Rîuri de sînge provocate de musulmani" curg acum în oraşele europene, a mai spus inculpatul, dînd ca exemplu Madrid, Londra şi Toulouse. Mărturia lui Breivik urmează să se întindă pe parcursul a cinci zile.

Un ucigaş "incredibil de mîndru" de atacurile comise şi de ideologia sa

Principalul punct care urmează să fie clarificat la proces vizează sănătatea mintală a inculpatului. Dacă va fi găsit fără discernămînt din punct de vedere penal, el riscă internarea psihiatrică pe viaţă. În caz contrar, pedeapsa maximă este de 21 de ani de închisoare, ce va putea fi prelungită eventual atît timp cît Breivik va fi considerat un pericol pentru societate.
Psihiatrul Terje Torrisen l-a întîlnit prima dată pe Anders Behring Breivik în luna ianuarie. Potrivit expertului, Breivik este manierat şi cooperant: "Prima mea impresie a fost că este o persoană politicoasă. Răspundea tuturor întrebărilor şi facea tot ce era posibil pentru facilitarea procesului de evaluare".
Misiunea experţilor este de a observa permanent modul în care se comportă extremistul, pentru a elabora profilul celui mai atroce criminal în serie din Norvegia. "Nu este ca o persoană normală. În timpul discuţiilor, este foarte amical. Zîmbeşte de fiecare dată cînd citeşte ceva despre el în ziare sau vede ceva la televizor", a declarat Torrisen. Breivik le-a spus psihiatrilor că este "incredibil de mîndru" de atacurile pe care le-a comis.
Torrisen şi Agnar Aspas, celălalt expert-psihiatru, au stabilit că Breivik are o dereglare de tip narcisist şi antisocială, însă este apt să fie tras la răspundere din punct de vedere penal. Majoritatea celor care l-au văzut pe Breivik la închisoare susţin că acesta pare fericit şi vorbeşte despre ideologia sa într-un mod pasional. Conform medicului Randi Rosenqvist, criminalul consideră "amuzant" faptul că prima echipă de psihiatri l-a calificat drept "schizofrenic".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.