Internațional

Macel în Afganistan

Ziarul de Vrancea
16 apr 2012 252 vizualizări
Mai mulţi kamikaze au atacat simultan capitala şi alte oraşe n ei au reuşit să facă mai multe victime înainte să fie anihilaţi n preşedintele ţării vorbeşte de un eşec al serviciilor afgane şi al NATO

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a estimat ieri că atacurile sinucigaşe coordonate lansate duminică de către talibani la Kabul şi în alte trei mari oraşe din Afganistan denotă un eşec al serviciilor afgane şi al NATO, relatează agenţiile internaţionale de presă. "Infiltrările de terorişti la Kabul şi în alte provincii reprezintă un eşec al serviciilor pentru noi şi îndeosebi pentru NATO, şi trebuie să facă obiectul unei anchete serioase", a declarat Karzai.
Talibanii, invocînd încă de la primele asalturi debutul ofensivei lor de primăvară, au trimis zeci de kamikaze care au luat drept ţintă îndeosebi parlamentul, ambasade occidentale şi forţa NATO (ISAF) şi pe un vicepreşedinte al republicii la Kabul, precum şi instalaţii ale guvernului şi poliţiei în alte trei provincii. Aceste atacuri s-au soldat - după 17 ore de luptă în capitală - cu moartea a 36 de insurgenţi, ucişi de forţele afgane sau de propriile bombe, dar şi a opt soldaţi sau poliţişti afgani şi a trei civili.

Şeful statului afgan a lăudat forţelor de securitate

Şeful statului afgan a lăudat "vitejia şi sacrificiul forţelor de securitate", care, în opinia sa, au reacţionat "rapid şi la momentul oportun pentru a-i contracara pe terorişti". "Forţele de securitate afgane i-au dovedit poporului afgan că pot să-şi apere ţara cu succes", a declarat Karzai, în timp ce experţi şi diplomaţi oocidentali sînt preocupaţi în legătură cu o nouă demonstraţie de forţă a talibanilor odată cu apropierea termenului - sfîrşitul lui 2014 - de retragere a tuturor trupelor combatante ale forţei NATO din Afganistan. La acea dată, procesul de transfer al responsabilităţii securităţii ţării către forţele afgane va trebui finalizat, un pariu pentru experţi că ele nu vor fi niciodată pregătite, din lipsă de mijloace şi motivaţie, din cauza corupţiei şi a infiltrării talibanilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.